Met passie verzameld, met liefde geschonken

van
15.01.2017
t/m
28.05.2017

Met passie verzameld, met liefde geschonken

Collectie Riet en Johan van Lonkhuijsen

CODA Museum ontving eerder dit jaar een uitzonderlijke, particuliere schenking: de sieradencollectie van Riet en Johan van Lonkhuijsen. Deze collectie omvat ruim 125 objecten, gemaakt door meer dan 50 kunstenaars en ontwerpers. De collectie bestaat uit werk van onder andere Katja Prins, Lucy Sarneel en Onno Boekhoudt.

De collectie Van Lonkhuijsen

Architectenechtpaar Riet en Johan van Lonkhuijsen waren politiek en maatschappelijk zeer betrokken en breed geïnteresseerd in literatuur, muziek en de beeldende kunsten. Hun voorliefde voor het eigentijdse sieraad is mede bepaald door de combinatie van artistieke, ambachtelijke en praktische aspecten. Hoewel zij beiden opgeleid waren in een strenge, modernistische traditie lieten zij zich graag verleiden om op onbekend terrein het avontuur aan te gaan. Het legaat dat CODA recentelijk ontving, is het resultaat van ruim vijfentwintig jaar met passie en toewijding selecteren en verzamelen. De draagbaarheid was, naast de autonome kwaliteit van het werk, telkens de bepalende factor bij het aankopen van nieuw werk.

Accenten in de collectie

Door het veelvuldig bezoek aan sieraadtentoonstellingen ontstond in de loop der tijd een aantal vriendschappen met sieraadkunstenaars. Incidenteel leidde dat tot opdrachten. De collectie Van Lonkhuijsen is breed en divers maar laat een aantal accenten zien. Zo met name werk aangekocht van Nederlandse kunstenaars. Katja Prins, Lucy Sarneel, Truike Verdegaal, Ted Noten, Philip Sajet, Ruudt Peters en Onno Boekhoudt zijn met belangrijke werken vertegenwoordigd in de collectie. Hun uitgangspunten werden echter nooit een keurslijf. Er was altijd ruimte voor verrassing en afwijking of om te vallen voor dat wat zich aandiende: de geraffineerde eenvoud van de Spaanse sieraadkunstenaar Marc Monzó, een weerbarstig collier van de Zwitser Bernhard Schobinger of een poëtische broche van de Duitse Bettina Speckner.

De schenking aan CODA Museum

Riet en Johan van Lonkhuijsen stelden hun collectie met veel passie en toewijding samen. Zij besloten in geval van overlijden de collectie na te laten aan CODA. Die keus werd gemotiveerd door de reeds aanwezige en omvangrijke collectie kunstenaarssieraden van CODA, het collectiebeleid ten aanzien van het kunstenaarssieraad en de bereidheid een schenking te aanvaarden. Met het actieve tentoonstellingsbeleid van CODA wisten Johan en Riet van Lonkhuijsen bovendien zeker dat hun dierbare collectie getoond zou blijven worden waardoor hun persoonlijke passie voor het sieraad zichtbaar en voelbaar zou blijven.