Lucy Sarneel

van
15.01.2017
t/m
09.04.2017

Lucy Sarneel

Private Territory in Public

Met de tentoonstelling Private territory in public geeft CODA Museum van 15 januari tot en met 9 april 2017 een mid-career overzicht van het werk van Lucy Sarneel. De wisselwerking tussen het private en het publieke voor zowel de maker als de beschouwer vormt de leidraad.

Sieraad als communicatiemiddel

Sarneel benadert het sieraad als beginpunt van communicatie, als medium dat zowel het sacrale als het alledaagse omvat, als reflectie van tradities en gewoonten, verlangens en interpretaties. Ze heeft een fascinatie voor de oermotieven voor het dragen van sieraden en stelt zich ten doel om iets in haar werk neer te leggen waarmee potentiele dragen zich kunnen identificeren.

Zink als basis voor een spel van kleuren

Kleurrijke elementen, natuurlijke materialen, kunststof en textiel zijn veelal gecombineerd met zink in het werk van Sarneel. De vele uiteenlopende grijstinten van zink vormen een prachtige basis voor kleurrijke elementen. “Ik laat materialen graag spreken, ik geef ze een bestemming en betekenis. De verbeelding van de beschouwer is daarbij een belangrijk ingrediënt; de magische stof.” De combinatie van het grijze zink, de verschillende materialen, de sprekende kleuren en de veelal figuratieve vormen geeft het oeuvre van Sarneel het herkenbare, eigen idioom.

“Zink is een belangrijk materiaal in mijn werk. De grijze kleur associeer ik met de Hollandse luchten, evenals het onderbewuste. Grijs is de lichtkracht tussen zwart en wit, licht en donker, leven en dood.”

Lucy Sarneel - Cradle (2016)

Lucy Sarneel, Starry Sky Drive, 2011

Atelier Lucy Sarneel