Lisa Walker jewellery

van
23.06.2019
t/m
06.10.2019

Lisa Walker jewellery

“She wants to go to her bedroom but she can’t be bothered” – 30 jaar sieraden door Lisa Walker

Tentoonstelling | CODA Museum (English version)

 

Lisa Walker (1967) wordt alom beschouwd als een van de meest invloedrijke hedendaagse sieradenmakers uit Nieuw-Zeeland. Walker transformeert alledaagse gebruiksvoorwerpen, vaak gevonden of gekregen, tot sieraden.

 

Dunedin, 1988–89  | Auckland, 1992–1995

Lisa Walker (1967) heeft altijd vraagtekens geplaatst bij wat het sieraad kan betekenen en kan zijn. Als student in Dunedin, Nieuw-Zeeland, aan het eind van de jaren 80 leerde ze edelsmeden van tutor Georg Beer – ‘een geweldig geschenk’. Walker bouwde voort op deze vaardigheden, waarbij ze experimenteerde met ongebruikelijke materialen en processen, zoals wol en weven. Walker reisde in het buitenland en vestigde zich toen in 1992 in Auckland (Nieuw-Zeeland). Ze verkende nieuwe technieken, en haar sieraden ontwikkelden zich tot rauwe, natuurlijke vormen – vaak geïnspireerd door lokale stranden en bossen.

München, 1995–2009

Nadat ze in 1995 naar München was verhuisd, sloeg Walker een nieuwe richting in met haar werk. Haar zesjarige studie aan de Akademie der Bildenden Künste onder begeleiding van Otto Künzli inspireerde haar om alles wat ze tijdens haar eerdere opleiding had geleerd ‘af te leren’. Walker begon lijm, ‘het smokkelmiddel van de sieraadmaker’, te gebruiken als een zichtbaar materiaal – ‘Waarom zou je het verbergen?’ Vanaf die tijd gebruikte ze ook onverwachte – vaak afgedankte – materialen zoals stof, karton, en afvalmateriaal dat ze had opgeveegd in haar atelier. Wat is schoonheid? Hoe verhoudt de sieraadkunst zich tot populaire cultuur, kunst en het leven? Dat zijn vragen die Walker onderzoekt in haar werk.

Wellington, 2009–2019

Weer terug in Nieuw-Zeeland verlegt Walker nog steeds de grenzen van het potentieel van sieraden. Ze put inspiratie uit lokale en internationale invloeden, van politiek tot strips. Walker heeft zichzelf de vraag gesteld: ‘Hoe ver kan ik gaan met de readymade of het toevallig gevonden object?’ Schoenen met hoge hakken, een skateboard en de rugleuning van een bureaustoel – aan dit soort objecten kleven verhalen en betekenissen, die Walker transformeert. ‘Alles is voedsel voor kunst.’  In 2010 won Walker de Françoise van den Bosch Prijs – de meest prestigieuze sieraadkunstprijs ter wereld.

Lisa Walker

Lisa Walker studio

Pendant (306) 2009

Pendant 2017

Necklace 2010

Brooch 2007