Kunst in dok Zuid

van
05.07.2021
t/m
13.09.2021

Kunst in dok Zuid

Nieuwe expositie

In dok Zuid is van 5 juli tot en met 13 september een nieuwe expositie Kunst in dok Zuid te zien. Tijdens de reguliere openingsuren kunnen bezoekers het werk van Gerda Dapper, Katarina Jankowski en Mientje Serverin bekijken. De toegang tot dok Zuid (1e Wormenseweg, Apeldoorn) is gratis.

Gerda Dapper

Tijdens de tentoonstelling 055: Apeldoorn Art die eerder in CODA Museum te zien was, wordt Gerda Dapper met haar portret Gekleurde Schoonheid één van de laatste drie genomineerden voor de Van Reekum Cultuurprijs. Het schilderen van portretten is haar passie en de liefde voor het ‘zwarte portret’ ontstaat wanneer ze als docent in Afrika werkt. Vooral de botstructuur en het kleurgebruik zijn bij het schilderen een uitdaging. Het is de kunst om de essentie van de persoon te vangen en de schoonheid van de mens in elke hoedanigheid te laten zien, iets dat goed te zien is in een serie van drie generaties gastarbeiders die Dapper geschilderd heeft. Naast portretschilderen schildert ze ook ‘en plein air’, ook wel pleinairisme genoemd. In dok Zuid zijn zowel portretten als landschappen van Dapper te zien.

Katarina Jankowski

Katarina Jankowski is gevormd door twee landen: Polen, waar ze geboren is en Nederland, waar ze sinds 1988 woont. Ze volgt eerst een aquarelcursus bij kunstenaar Willem van Bilzem en na drie jaar aquarelleren wil ze iets anders proberen. Aan de Vrije Academie voor Beeldende Kunsten in Nunspeet maakt ze kennis met andere technieken en onder begeleiding van de kunstenaar Ad Kuyper leert ze schilderen met acryl. Tijdens de vervolgstudie aan de Vrije Academie maakt ze onder het oog van kunstenaar Serob Darbinian kennis met klassieke technieken waarbij ze ook met allerlei andere technieken experimenteert. Haar hart ligt echter bij de klassieke kunst en aan de Academie voor Kunst en Ambacht leert ze de fijne kneepjes van werken met verf op basis van bijenwas.

Mientje Severin

Zo lang Mientje Severin zich kan herinneren, heeft ze altijd al getekend. Als kind thuis en op school, en vanaf haar 18e eerst bij ‘Het Palet’ in Zutphen en vervolgens bij een tekengroep in Doetinchem. Ook volgde ze verschillende lessen in binnen- en buitenland, veelal landschap in aquarel. Severin heeft drie jaar in Burkina Faso gewoond, waar ze tekenles gaf. De menselijke figuur blijft haar belangrijkste inspiratiebron: ze schildert met acryl en olieverf naar levend model, maar neemt daarnaast ook foto’s van haar reizen als uitgangspunt voor portretten in alkydolie. Sinds 1996 maakt ze deel uit van het Deventer modelschilderscollectief, waar wekelijks naar model getekend/geschilderd wordt, en sinds 2009 is ze lid van Kunstkring Voorst. Haar werken zijn ook te zien op www.mientjeseverin.blogspot.com.

Aanvullende informatie

Houd bij je bezoek aan CODA rekening met de maatregelen en richtlijnen die op dat moment gelden, zoals het dragen van mondkapje. Meer over deze en andere maatregelen is hier te lezen.

 

Over Kunst in dok Zuid

Sinds de opening in 2009 biedt dok Zuid ook de mogelijkheid om te exposeren. Zowel bij de entree aan de voorkant als aan de achterkant zijn wanden als expositieruimte ingericht. Ook in het hart van het gebouw kan geëxposeerd worden; hiervoor zijn vijf panelen en drie vitrinekasten aan de wand beschikbaar. Talloze schildergroepen, beeldend kunstenaars, verzamelaars en maar ook sieraadkunstenaars hebben al van de mogelijkheid om te exposeren gebruikgemaakt.