In time - Arno Kramer

van
16.01.2022
t/m
24.04.2022

In time - Arno Kramer

In time - Arno Kramer

Monumentale, wandvullende houtskooltekeningen, figuratieve vormen en meer abstracte grafische elementen. Diepzwart, grijs- en blauwtinten en ladders van kleur naast een paars-roze cirkelvorm of getekende handen. De tentoonstelling In Time in CODA Museum laat van 16 januari tot en met 24 april meer dan 100  tekeningen zien die beeldend kunstenaar Arno Kramer in de afgelopen twee jaar maakte. Nieuw werk dat Kramer ter plekke op de museummuur realiseert, maakt eveneens deel uit van de tentoonstelling.

Recent werk

In zijn tekeningen gaat het Kramer om dat wat er vanuit intuïtie en handschrift ontstaat, zonder dat hij een vast of vooropgezet plan heeft. Gevonden of zelfgemaakte foto’s vormen vaak de basis voor een werk. Het recente werk van Arno Kramer kenmerkt zich door een groter abstractieniveau, het gebruik van handgeschreven tekstelementen en meer kleurgebruik. Aan de zijkanten van een aantal tekeningen zijn kleurladders te zien die als pianotoetsen een speels en beweeglijk ritme geven aan het werk. 

In de tentoonstelling

Arno Kramer - eigen beeld Arno (2)

Arno Kramer - eigen beeld Arno (3)

Arno Kramer - eigen beeld Arno (4)

Arno Kramer - foto John Stoel (2)

Vorm en materiaal

De tekeningen van Arno Kramer lijken op het eerste gezicht eenduidig, maar wie ze nauwkeuriger bestudeert ziet dat dat allerminst het geval is. Kramer combineert figuratie in de vorm van zwanen, reeën, hazen, wolven, gezichten, het menselijk lichaam en landschappen met abstracte patronen, zoals rasterstructuren en ‘kleurvlekken’ van aquarel. Veel van de kleurvlekken en uitlopers in aquarelverf ontstaan spontaan, maar de lijnvoering en het kader in de tekeningen zijn duidelijk door de maker gestuurd. Regelmatig ontstaat er een gevoel van ongemak bij het zien van het totaalbeeld; het wringt hier en daar, maar de voorstelling blijft daardoor weg van oppervlakkig sentiment dat de dieren en portretten van Kramer zouden kunnen oproepen bij een vluchtige beschouwing.

“Ik kan best een mooie tekening maken, geloof ik, maar er moet iets gebeuren op het papier.
Er moet weerstand in zitten, het moet botsen.”

Arno Kramer gebruikt bij voorkeur houtskool, potlood, aquarel en experimenteert met kleurpotlood en collage. Kleinere, al bestaande tekeningen, vinden soms hun plek in grotere werken, bijvoorbeeld in uitgeknipte vorm.

“Het maken van een tekening is in veel gevallen niet meer en niet minder dan het
uitlokken van een ontsporing.”

Aan het begin van de tentoonstelling wordt het gedicht In Time van Seamus Heaney gepresenteerd, de in 2013 overleden Ierse dichter. Het gedicht van Heaney was voor Kramer de aanleiding voor een opening naar nieuw werk. Hij gebruikt teksten van anderen of hemzelf nooit als toelichting op zijn tekeningen, maar eerder als een vrije inspiratiebron, als een onderliggende laag en gegeven om op door te werken. Het gebruik van de titel In Time is voor Arno Kramer dan ook een ode aan de dichter en aan Ierland in het algemeen, waar hij probeert om elk jaar gedurende een bepaalde periode te werken. 

Arno Kramer

Arno Kramer (1945) is beeldend kunstenaar, curator en dichter en maakte naam met zijn tekeningen. Hij is bovendien groot pleitbezorger van tekenen als volwaardige, autonome kunstvorm. In All About Drawing (2011) bracht hij als curator samen met Diana Wind 50 jaar tekenkunst bij elkaar met werk van 100 kunstenaars.

 

 

Het werk van Arno Kramer maakt deel uit van de CODA collectie en in 2006 maakte hij voor de Vereniging Museumvrienden van CODA een serie van 4 bijzondere ‘vriendenprenten’. CODA is Kramer in afgelopen jaren blijven volgen, mede omdat hij zich voortdurend ontwikkelt door en met een constante en vloeiende tekenconcentratie waarin en waarmee hij zichzelf blijft vernieuwen. Bij de tentoonstelling verschijnt een nieuwe publicatie met werk dat gemaakt is na solotentoonstelling LONGING (2014) van Arno Kramer in Museum De Pont in Tilburg. Veel inmiddels verdwenen wandtekeningen zijn in dit boek opgenomen. De tentoonstelling In Time reist in mei 2022 door naar de Limerick City Gallery of Art in Ierland.

In Time in CODA Museum is van 16 januari tot en met 24 april te bezoeken. In diezelfde periode is ook het werk van Robert Smit te zien in de tentoonstelling Craving the essentials. Beide tentoonstellingen sluiten aan op de aandacht die CODA schenkt aan tekenen en de tekening, zoals bijvoorbeeld met het jaarlijkse Big Draw festival en tentoonstellingen als Private Confessions die de tekeningen van 36 beeldend kunstenaars samenbracht.