Expositie Apeldoornsche Bosch verlengd

van
05.02.2018
t/m
31.08.2018

Expositie Apeldoornsche Bosch verlengd

Audiotour en expositie

Locatie Groot Schuylenburg – Regenboogbrink 20 (startpunt audiotour) Apeldoorn | gratis toegang | Verlengd tot en met 31.08.2018

Op initiatief van het Comité Herdenking Apeldoornsche Bosch en in samenwerking met ’s Heeren Loo is door CODA een expositie en audiotour samengesteld over het Apeldoornsche Bosch. Deze Joods-psychiatrische instelling was van 1909 tot 1943 gevestigd aan de Zutphensestraat in Apeldoorn, op de plek waar nu ‘s Heeren Loo locatie Groot Schuylenburg gevestigd is. Op 22 januari 2018 is het 75 jaar geleden dat het Apeldoornsche Bosch door de Duitse bezetter ontruimd werd. Deze herdenking vormde de aanleiding voor deze bijzondere expositie en audiotour die vanaf 5 februari 2018 te ervaren is.

Expositie Het Apeldoornsche Bosch, zij woonden hier

Paviljoen Hannah is één van de oorspronkelijke gebouwen van het Apeldoornsche Bosch dat tot op de dag van vandaag nog op het terrein staat. In dit pand, dat nu een rijksmonument is, is de foto-expositie Het Apeldoornsche Bosch, zij woonden hier te zien. Aan de hand van foto’s krijgen bezoekers een beeld van het leven in de joodse inrichting in de periode 1909 tot 1943. Het was een wereld op zich, met onder andere een eigen school, sportvereniging, theaterzaal en kermis. Tijdens de speciale audiotour komt die wereld, en het dramatische einde daarvan, als het ware tot leven. Verschillende stemmen nemen u mee langs historische paviljoens, het ontspanningsgebouw en het Paedagogium Achisomog en vertellen zo het verhaal van Het Apeldoornsche Bosch.

De expositie Het Apeldoornsche Bosch, zij woonden hier is nog tot en met 31 augustus op het terrein van Groot Schuylenburg te bezoeken. Gebouw Hannah is in die periode van maandag tot en met vrijdag van 10.00 uur tot 16.00 uur en op zondag van 13.00 tot 16.00 uur geopend. 

Audiotour

Naast een bezoek aan de foto-expositie Het Apeldoornsche Bosch, zij woonden hier in gebouw Hannah kunnen bezoekers vanaf 5 februari 2018 ook een audiotour volgen. Deze audiotour is eenvoudig te beluisteren via uw smartphone en voert langs de informatiepanelen die enkele jaren geleden op het terrein geplaatst zijn. Heeft u zelf geen smartphone, dan is deze of een vergelijkbaar toestel te leen bij het startpunt van deze wandelroute (Brasserie De Zon, Regenboogbrink 20 in Apeldoorn). De audiotour is te downloaden op dit webadres: www.ab75.nl.
Om de tour goed te ervaren, wordt het gebruik van ‘oortjes’ aangeraden. Eventueel kunt u die ook aanschaffen in de brasserie.
De audiotour kunt u combineren met een bezoek aan de expositie, maar is ook buiten de openingstijden van gebouw Hannah beschikbaar. Ook na 31 mei blijft de audiotour in de lucht.

Breng een groepsbezoek aan Het Apeldoornsche Bosch

U kunt de tentoonstelling ook bekijken in combinatie met een begeleide rondleiding over het terrein. Het Apeldoorns Gidsen Collectief verzorgt graag deze rondleiding. Meer informatie hierover treft u aan op de website van het AGC

Het Apeldoornsche Bosch, zij woonden hier is tot stand gekomen door samenwerking van het Comité Herdenking Apeldoornsche Bosch (onderdeel van de Stichting Bevrijding ’45), CODA en ’s Heeren Loo, met dank aan Herinneringscentrum Kamp Westerbork. 

Mede mogelijk gemaakt door:

Gemeente Apeldoorn

Erfgoedplatform Apeldoorn

Stichting W02 GLD

Stichting Rebekka Grunwald-Wagenaar

Ieders Museum

's Heeren Loo