Gekleurde Herinnering

van
08.02.2015
t/m
22.03.2015

Gekleurde Herinnering

Gekleurde Herinnering

Tentoonstelling met werk van Cees Andriessen, zijn oud-studenten en inspiratoren

In de ruim vijfenveertig jaar die zijn loopbaan als beeldend kunstenaar beslaat, heeft Cees Andriessen een fijnzinnige en abstracte beeldtaal ontwikkeld. Opvallend zijn de subtiele vormen en veelal zachte kleuren die een ingetogen kracht uitstralen. CODA Museum maakte in 2008 al een monografische tentoonstelling van het werk van Cees Andriessen. Gekleurde Herinnering geeft daarom geen geactualiseerd overzicht maar laat het werk van Cees Andriessen zien in combinatie met dat van zijn oud-studenten Arjan Brentjes en Astrid Bussink en collega’s Reinhold Engberding en Henk Peeters. De tentoonstelling brengt daarnaast de literaire inspiratie van Andriessen onder de aandacht.

Het oeuvre van Cees Andriessen (Wageningen, 1940) kent een grote consistentie. Hij heeft zich daarbij beperkt tot tekeningen en grafiek (hout- en linoleumsneden) terwijl hij telkens een verbinding met andere kunstdisciplines heeft gezocht, met name in de muziek, literatuur en poëzie. Voor Andriessen is het van essentieel belang dat het tot een echte ontmoeting met de muzikant, schrijver of dichter komt.

Cees Andriessen

Cees Andriessen

Cees Andriessen

Henk Peeters

De tentoonstelling Gekleurde Herinnering in CODA Museum brengt een aantal opvallende constanten in het oeuvre van Andriessen voor het voetlicht. Behalve een selectie van zijn grafiek- en kunstenaarsboeken wordt ook werk van andere kunstenaars getoond. Zo is er bijvoorbeeld werk van Henk Peeters (1925-2013) opgenomen in Gekleurde Herinnering. Peeters was niet alleen vooraanstaand lid van de zogeheten Nul-beweging maar hij was voor Andriessen ook een van de meest betekenisvolle docenten aan de Kunstacademie in Arnhem.

Oud-studenten

Andriessen doceerde op de AKI in Enschede. Gekleurde Herinnering toont werk van twee van zijn oud-studenten: Arjan Brentjes (1971) en Astrid Bussink (1975). Beide kunstenaars hebben zich inmiddels succesvol toegelegd op het maken van films, die op een stijlvolle, verrassende manier hun persoonlijke fascinaties blootleggen.

Reinhold Engberding

Ter onderstreping van de vele internationale projecten en contacten die Andriessen gedurende zijn carrière tot stand heeft gebracht, toont Gekleurde Herinnering werk van de Duitse kunstenaar Reinhold Engberding (1954). Zijn tekeningen zijn, in tegenstelling tot het werk van Andriessen, figuratief. Beide kunstenaars leggen niettemin een bijzondere kwetsbaarheid in hun werken.