Fervente Verzamelaars

van
20.09.2020
t/m
28.02.2021

Fervente Verzamelaars

Passie en verzamelwoede in meer dan 15 verzamelingen

Dinky Toys, Star Wars figuren, een bejaardentehuis voor heel veel Furbies, Matrojska’s, Meccano, LEGO, speelgoed uit Happy Meals, poppen, beren, treinen en natuurlijk Barbie. Het verzamelen van bijzondere, mooie, opvallende of zeldzame objecten is zo oud als de mensheid zelf. Toch is de passie en fascinatie voor een specifiek object vaak heel persoonlijk en heeft een verzameling, hoe groot of hoe klein ook, een persoonlijk verhaal. In Fervente Verzamelaars worden deze verhalen samengebracht, getoond en verteld en wordt duidelijk hoe de passie voor verzamelen ontstaat. Speciaal voor deze tentoonstelling ging de Apeldoornse stadsfotograaf Sven Scholten op pad en bracht de mensen achter de verzamelingen in beeld.

Kom kijken naar een kleurrijk feest van herkenning en laat je ontroeren door alle mooie, bijzonder en persoonlijke verhalen van fervente verzamelaars.

Wist je dat je tijdens de tentoonstelling samen kunt bouwen aan de grootste verzameling houten treinen en spoorbanen?

 

Tijdens de tentoonstellingsperiode van Fervente Verzamelaars krijgen leden van de Vereniging Rembrandt gratis toegang tot CODA Museum: je kunt online een ticket kopen onder het kopje ‘Entree CODA Museum gratis’ of aan de balie van CODA Museum.

ADO speelgoed

CODA Museum toont in deze tentoonstelling een ruimte selectie uit de eigen collectie ADO speelgoed en laat zien waarom musea verzamelen en waarom dat belangrijk is.

Het houten ADO speelgoed is niet alleen in algemene en kunsthistorisch zin van betekenis maar verbeeldt ook belangrijk stuk lokaal erfgoed. Het speelgoed werd gemaakt in sanatorium Berg en Bosch in de bossen bij Apeldoorn dat rust en verzorging bood aan tbc-patiënten. Om patiënten voor te bereiden op terugkeer naar het ‘gewone’ leven en een werkzaam bestaan, kregen zij arbeidstherapie. Een van de vormen was het produceren van houten speelgoed. Dit speelgoed kreeg de naam ADO; een afkorting die in eerste instantie stond voor Arbeid Door Onvolwaardigen maar in 1962 veranderd werd in Apart Doelmatig Onverwoestbaar. Het kleurrijke houten speelgoed werd ontworpen door Ko Verzuu (1901-1971) die zich liet inspireren door Gerrit Rietveld (1888-1964) en Piet Mondriaan (1872-1944).

De collectie ADO speelgoed kon in 2009 door CODA worden aangekocht met financiële steun van het Mondriaan Fonds, SNS REAAL Fonds en de Vereniging Museumvrienden van CODA. Een bloemlezing uit de ADO collectie is tot en met 28 februari 2021 te zien in CODA Museum. Deze presentatie is mogelijk gemaakt door de Vereniging Rembrandt en de Turing Foundation. Zij stellen 45 musea in de gelegenheid om presentaties met werk uit eigen collectie re realiseren.

 

 Deze tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt dankzij Vereniging Rembrandt en de Turing Foundation. Zij stellen 45 musea in de maanden na heropening in de gelegenheid om presentaties met werk uit eigen collectie te realiseren om zo de kracht van onze Nederlandse collecties onder de aandacht te brengen.