Expositie in dok Zuid: De vele gezichten van de IJssel

van
16.01.2023
t/m
24.02.2023

Expositie in dok Zuid: De vele gezichten van de IJssel

De vele gezichten van de IJssel

Tien fotografen van de Deventer Fotokring brengen de rivier De IJssel voor even naar Apeldoorn. In een nieuwe expositie in dok Zuid tonen ze de vele gezichten van wat zij de mooiste rivier van Nederland noemen. In de mist bij opkomende zon, bijvoorbeeld. Met schelpen als sieraden in het zand. Of in bevroren wintertooi. Daarnaast exposeert Wilma de Hamer sieraden naar eigen ontwerp.

De deelnemers aan de expositie zijn verenigd in de zogenoemde huiskamergroep Natuur. Ieder van hen maakte een kleine serie foto´s, waarin zij hun IJsselgevoel zichtbaar maken. Het zijn series met schelpen en veertjes, met trappen en bankjes, met een natuurspeeltuin en een zonsopkomst, met winterse beelden en ganzenvluchten, met menselijke ingrepen en met droombeelden.

Bovendien zijn er twee series ‘kettingfoto’s’ te zien. Eén van de fotografen begint zo’n serie met een foto, waarna telkens twee volgende fotografen met eigen beeld op het voorgaande reageren. De maker van de eerste foto sluit weer de rij. Zo ontstaat er een dubbelserie met een en dezelfde foto als uitgangspunt.

Tot slot laat een van de fotografen in vijf collages haar interpretatie van de elementen zien, in bijzondere vormen en kleuren.

 

Beeld: Helena Beumer

Sieraden Wilma de Hamer

Naast deze foto’s exposeert Wilma de Hamer sieraden, die ze bij wijze van hobby maakt naar eigen ontwerp. Ze gebruikt daarbij verschillende technieken, zoals edelsmeden, drijven, emailleren en glasfusion. Metalen als zilver, alpaca, koper en messing zijn basismaterialen. De Hamer werkt de sieraden af met onder meer edelstenen, zoetwaterparels en emaille. Ook maakt ze vaak een structuur in het metaal.

 

De tentoonstelling is te zien tijdens reguliere openingsuren van dok Zuid: maandag van 8.30-20.30 uur, dinsdag t/m vrijdag van 8.30 -17.30 uur.

LET OP: Dit zijn niet dezelfde openingstijden als CODA Bibliotheek in dok Zuid. Die openingstijden vind je hier. 

 

Onderstaand beeld: Wilma de Hamer