de Ander - 40 jaar Corbino

van
15.05.2021
t/m
05.09.2021

de Ander - 40 jaar Corbino

de Ander - 40 jaar Corbino

In het kader van de jubileumeditie van het tweejaarlijkse fotofestival Apeldoorn Photo toont CODA Museum van 15 mei tot en met 5 september het eerste museale overzicht van Corbino (pseudoniem Cornelis Maarten Corbijn van Willenswaard) in de tentoonstelling de Ander. Uitgangspunt is zijn nieuwste boek, Corbino’s Bijbel, dat tegelijkertijd met de startdatum van de tentoonstelling verschijnt. In de Ander neemt Corbino bezoekers aan de hand van zeven hoofdstukken uit het Oude Testament van zijn Bijbel mee in zijn verhaal.

Corbino’s Bijbel als uitgangspunt

Voor deze tentoonstelling nam Corbino zijn omvangrijke nieuwste boek Corbino’s Bijbel als uitgangspunt dat een overzicht geeft van zowel zijn familiegeschiedenis als veertig jaar bijzondere fotografie. Hiermee toont hij zijn eigen genesis; van zijn jeugd als domineeszoon tot zijn vliegende start als jonge fotograaf in Amsterdam. Zijn persoonlijke worsteling als autonoom kunstenaar, de invloeden van zijn religieuze opvoeding en de twijfel die er binnen elke artistieke praktijk is, zijn niet alleen in zijn Bijbel te lezen, maar ook in de tentoonstelling te zien.

 

De Ander vertelt het verhaal van Corbino’s werk en leven aan de hand van zeven hoofdstukken uit het Oude Testament in zijn Bijbel. Naast bekende foto’s van lokale helden en internationale grootheden zijn ook portretten van familieleden en geliefden te zien. Een bijzonder laatste hoofdstuk in de tentoonstelling is gewijd aan zijn dierbare vriend, de kunstenaar en cabaretier Jeroen van Merwijk die op 3 maart 2021 overleed. Corbino volgde hem intensief tijdens de laatste periode van zijn leven.

 

Waar ‘de ander’ in de huidige tijd vaak wantrouwen of angst oproept, werd Corbino opgevoed met het idee dat iedere vreemdeling welkom is en elk oordeel hoogmoedig en voorbarig. Zijn kenmerkende beeldtaal laat veel bekende en onbekende gezichten zien. De door hem gefotografeerde onderwerpen zijn altijd zichzelf, maar worden getoond zoals we hen nog niet eerder zagen: ze komen in een ander licht te staan.

 

Zijn bevlogen en belezen manier van kijken naar de ander en naar zichzelf, uiterst herkenbaar maar nooit herhalend, maken van hem de veelzijdige kunstenaar die hij is. Door in de tentoonstelling ook vragen te stellen aan de toeschouwer, roept hij bezoekers op om na te denken - over zichzelf, en over de ander. De zeven hoofdzonden vormen daarbij het uitgangspunt van de vraagstelling.

 


 


Tijdens de opbouw vertelde Corbino over deze tentoonstelling, over slapen tussen wanden met theologieboeken, over het geloof en over de positieve dingen die hij daar uithaalt – ook als je niet gelovig bent. Je kunt dit filmpje hierboven bekijken.

 

Speciaal voor docenten CKV/Beeldend in het voortgezet onderwijs zijn bij deze tentoonstelling twee online lessen gemaakt die klassikaal gedaan kunnen worden. Aan de hand van verschillende creatieve opdrachten die geïnspireerd zijn op het werk van Corbino, wordt ingezoomd op onder andere fotografie, portret, beeldschets en muziek.

Download les 1

Download les 2

Van 8 tot 26 juni is in het kader van Apeldoorn Photo in ACEC ook de tentoonstelling de Apostel te zien waarin drie hoofdstukken uit het Nieuwe Testament van Corbino's Bijbel centraal staan.

Over Corbino

Cornelis Maarten Corbijn van Willenswaard (Strijen, 1959), bekend geworden onder de naam Corbino, begon zijn carrière als freelance portretfotograaf en ontwikkelde zich als autodidact door de jaren heen tot multidisciplinair kunstenaar. Naast bewegend beeld en tekst is fotografie nog altijd het middelpunt van zijn inmiddels omvangrijke oeuvre. Corbino werd vooral bekend met zijn indringende, vaak zwart-witte portretfotografie van (inter)nationale beroemdheden, van muzikanten tot politici. Daarnaast is hij ook filmmaker en schrijver; zo maakte hij diverse muziekfilms voor onder andere Krezip, Roel van Velzen, Lavinia Meijer en Amsterdam Sinfonietta. Vanaf 2009 had hij lange tijd een vaste rubriek in HP/de Tijd waar hij in woord én beeld portretten schetste. Mensen als Erwin Olaf, Gijs Scholten van Aschat en Francine Houben kwamen op deze plek voorbij. In zijn nieuwste boek Corbino’s Bijbel omschrijft hij ontmoetingen met bijzondere mensen als Dolly Parton en Lou Reed, maar ook zijn vriendschap met de Amsterdamse schrijver Martin Bril.

Fotofestival Apeldoorn Photo

Deze tentoonstelling maakt, evenals Raaf en Sprokkelaar – foto’s van Roelof Rump, deel uit van de vijfde editie van het Foto Festival van Apeldoorn Photo dat op 15 mei start en doorloopt tot het eind van dit jaar. Het thema is ‘In de beperking toont zich de meester’. Meer weten over (het programma van) het Foto Festival van Apeldoorn Photo? Kijk dan op www.apeldoorn.photo.