Artist Talk & Walk: Henk Visch ‘Dance in the Court of Justice’

van
14.04.2024 14:00
t/m
14.04.2024 15:00

Artist Talk & Walk: Henk Visch ‘Dance in the Court of Justice’

CODA Museum | Gratis met museumticket (aanmelden via EventBrite) 

Op zondag 14 april geeft winnaar van de Wilhelminaring 2023 Henk Visch een rondleiding door de Noordzaal waar vanaf 24 maart zijn werk te zien is.  

Henk Visch (Eindhoven, 1950) is de winnaar van de 13e Wilhelminaring, een landelijke oeuvreprijs voor beeldhouwkunst. De prijs bestaat uit een speciaal ontworpen ring, de Wilhelminaring, een gedicht, een tentoonstelling in CODA Museum Apeldoorn en een opdracht voor een werk in het Sprengenpark in Apeldoorn.

“Zijn werk is onconventioneel, vervreemdend, tijdloos en van een geniale eenvoud. Zijn androgyne mensfiguren leveren al sinds de jaren tachtig op lichtvoetige wijze commentaar op de condition humaine”, stelt de jury van de Wilhelminaring in haar juryrapport over het werk van deze Grand Homme van de Nederlandse beeldhouwkunst. De jury vervolgt: “Zijn beelden lijken dan weliswaar mensfiguren, of een been, ze zijn tegelijk afkomstig van een andere planeet, van een droomwereld. Zijn androgyne beelden zijn weinig en veel tegelijk: ze ogen dan wel eenvoudig, ze bieden tegelijk een cocktail aan humor, troost, verwondering, melancholie en poëzie. Visch’ mensfiguren zijn geen helden op paard of voetstuk, ze liggen of staan gewoon op de grond. Daardoor ontstaat een directe relatie met de kijker.”   

In de tentoonstelling bij CODA wordt werk getoond uit verschillende momenten in het oeuvre van Henk Visch. Zoals een choreograaf zijn dansers een plaats op het podium geeft voor de voorstelling, zo staan de werken in de tentoonstellingsruimte. Het is het moment waarop de muzikanten van het orkest in het donker hun instrumenten gaan stemmen: alles is in voorbereiding op iets dat komen gaat. Als een optocht volgen de werken elkaar op, maar zonder begin of eind.  

Enkele werken in de tentoonstelling verwijzen naar bestaande werken van de kunstenaar in de openbare ruimte. Zo is het werk Vrijspraak te zien, een kleine figuur met de armen opgeheven tot een vragend gebaar, dat het Nationaal Canadees Bevrijdingsmomument in Apeldoorn echoot. Ook zal een kleine versie van het bekende Marathonbeeld dat aan de voet van de Erasmusbrug in Rotterdam staat te zien zijn. Buiten het museum, in het Apeldoornse Sprengenpark, kunnen bezoekers het nieuwe werk De Badmeester zien dat ter gelegenheid van de Wilhelminaring werd gemaakt.  

De titel van de tentoonstelling, Dance in the Court of Justice, is gelijknamig aan het nieuwe werk dat Visch voor CODA maakte en verwijst onder andere naar een vroeger werk dat bij het Vredespaleis in Den Haag staat. De titel verwijst ook naar de manier waarop het werk van Visch altijd in beweging blijft; iemand die danst maakt geen ruzie.  

Over Henk Visch

Henk Visch woont en werkt in Eindhoven en Berlijn. Visch studeerde in 1972 af aan de Academie voor Kunst en Vormgeving in Den Bosch en werkte vervolgens als graficus en tekenaar. Hij was docent aan de Rijksakademie voor Beeldende Kunst in Amsterdam en aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht. In Duitsland gaf hij les aan de Staatliche Akademie der Bildende Kunsten in Stuttgart en de Kunstakademie Münster. In 1981 had hij zijn eerste tentoonstelling met sculpturen, waarna veel solo- en groepstentoonstellingen volgden in binnen- en buitenland. Hij vertegenwoordigde Nederland op de Biënnale van Venetië (1988) en hij nam deel aan Documenta IX in Kassel (1992). In 2016 richtte hij de stichting HuisHenkVisch op, waar zijn eigen werk en zijn kunstverzameling zijn opgenomen en worden gepresenteerd in de tentoonstellingsruimte Auto Vitesse. Het werk van Henk Visch is opgenomen in museale, bedrijfs- en privécollecties. Zijn beelden zijn op veel plekken in de publieke ruimte te bewonderen.