3D printen: een dimensie in vakmanschap

van
21.05.2022
t/m
15.01.2023

3D printen: een dimensie in vakmanschap

Innovatie en ambacht

De expositie 3D printen: een dimensie in vakmanschap combineert innovatie en ambacht. Met werk van kunstenaars en vormgevers en in CODA ExperienceLab vervaardigde stukken wordt aandacht besteed aan 3D printtechnologie als wezenlijk onderdeel van maakprocessen. Ontdek in de tentoonstelling de toepasbaarheid van deze technologie en hoe 3D printen de mogelijkheden in het vervaardigen en realiseren van kunst- en designobjecten verrijkt en vergroot. 3D printen geeft bijvoorbeeld meerwaarde aan het ontwerpproces, biedt de mogelijkheid om een unieke innovatieve toepassing te realiseren of een tegenbeweging te geven op massaproductie. In deze expositie ontdek je objecten die gemaakt zijn met een 3D printer, naderhand bewerkt of ‘opgeblazen’ zijn of zelfs gemaakt zijn met een 3D printer die gemanipuleerd is om zo tot een eindproduct te komen. 

Beeld: Roos Meerman, Aera Fabrica

3D printen

Een driedimensionaal ontwerp wordt digitaal in dunne lagen verdeeld en vervolgens laagje voor laagje geprint. Elke 3D printer ´bouwt´ onderdelen volgens hetzelfde basisprincipe op, wel zijn er verschillen in soorten printers en de materialen die gebruikt kunnen worden. Tegenwoordig kun je met heel veel materialen 3D printen: plastic, keramiek, metaal, hout en zelfs met chocolade. In deze interactieve opstelling zijn verschillende manieren van 3D printen te ontdekken en wordt de diversiteit van printbare materialen getoond. Met de verschillende 3D printers die je ziet in de expositie, worden doorlopend demonstraties, workshops en masterclasses gegeven

CODA ExperienceLab

Met het ExperienceLab biedt CODA jong en oud, professionals uit de kunstensector, creators, geïnteresseerde bezoekers, studenten, leerlingen en het bedrijfsleven de mogelijkheid te ontdekken, maken en ontmoeten. CODA ExperienceLab bestaat uit een Showroom aan de museumzijde van CODA en verschillende innovatielabs in de Makerspace in CODA Centrale Bibliotheek. Met recycling-hubs in relatie tot fashion en plastic, een BiodesignLab, VR Lab en de mogelijkheid om met lasersnijders en 3D printers te werken. In GIGANT ontdek je ook het Digital Media Lab waar CODA en GIGANT gezamenlijk activiteiten organiseren op het gebied van creative coding, animatie, game design en digitaal vormgeven.