055: Apeldoorn Art 2020

van
13.12.2020
t/m
09.05.2021

055: Apeldoorn Art 2020

DRIE GENOMINEERDEN VAN REEKUM CULTUURPRIJS BEKEND:

Wouter Bloemendal, Gerda Dapper en Peter ten Lohuis maken kans op het stipendium van € 10.000,-

De jury – bestaand uit Piet Hazelebach van de Van Reekum Stichting, Marije Vermeulen, winnaar van de Van Reekum Cultuurprijs in 2018 en CODA directeur Carin Reinders – hebben Wouter Bloemendal, Gerda Dapper en Peter ten Lohuis genomineerd voor de Van Reekum Cultuurprijs. De genomineerden hebben tot en met 7 februari 2021 de gelegenheid om een plan in te dienen waarin zij beschrijven hoe zij de prijs willen besteden aan de ontwikkeling van hun kunstenaarschap. De winnaar wordt bekendgemaakt op zaterdag 20 februari aanstaande.
 

CODA directeur Carin Reinders: “De juryleden hebben een aantal intensieve sessies gehouden om vanuit een longlist met elf kunstwerken tot deze drie genomineerden te komen. De variëteit van de werken is groot en dat maakt dat deze tentoonstelling heel levendig en inspirerend is. Tegelijkertijd is het ook daarom lastig om tot een unanieme selectie van de drie beste werken te komen. De geformuleerde criteria – zeggingskracht, verbeelding, vakman/-vrouwschap en authenticiteit – zijn leidraad en natuurlijk ook op meerdere manieren te interpreteren. Met veel genoegen zijn we tot deze drie genomineerden gekomen die een breed spectrum van de hedendaagse Apeldoornse kunst tonen.”

 

Tot 14 februari kan er nog gestemd worden voor de publieksprijs. De winnaar van de publieksprijs wordt eveneens bekend gemaakt op 20 februari aanstaande. 

055: Apeldoorn Art 2020-2021

Voor 055: Apeldoorn Art 2020-2021 zijn alle bij ons bekende kunstenaars die wonen en/of werken in Apeldoorn uitgenodigd om maximaal twee werken in te zenden voor de tentoonstelling. Actueel werk (gemaakt in 2019 of 2020) is daarbij het uitgangspunt. Er is geen inhoudelijk thema van toepassing. Alle technieken, materialen en onderwerpen zijn vertegenwoordig in de tentoonstelling.

 

Er werd met groot enthousiasme gereageerd op de oproep: ruim 70 kunstenaars zonden werk in voor 055: Apeldoorn Art en de Van Reekum Cultuurprijs. De ingezonden werken raken aan een breed scala van onderwerpen en thema’s en tonen grote variëteit aan materiaal, vorm en uitvoering. De tentoonstelling toont tot en met zondag 21 februari 2021 de werken die meedingen naar de Van Reekum Cultuurprijs en de bijbehorende publieksprijs. In de periode voor 20 februari stelt de jury de genomineerdenlijst voor de Van Reekum Cultuurprijs samen en kunnen bezoekers (online) stemmen op hun favoriete werk. Stemmen op de publieksprijs kan online tot en met 14 februari aanstaande. De winnaar van de Van Reekum Cultuurprijs en de publieksprijs worden bekendgemaakt op zaterdag 20 februari.

Van Reekum Cultuurprijs

De exposerend kunstenaars maken met hun inzending kans op de Van Reekum Cultuurprijs. Deze prijs omvat een stipendium van € 10.000,-. Uit alle inzendingen voor de tentoonstelling in CODA Museum nomineert de jury drie kunstenaars en verzoekt hen in een plan te beschrijven hoe zij de prijs zouden besteden in het kader van hun ontwikkeling als kunstenaar. Uit deze drie inzendingen wordt vervolgens een winnaar gekozen. De winnaar van de Van Reekum Cultuurprijs exposeert met meerdere werken in de volgende editie van 055: Apeldoorn Art en neemt zitting in de jury van de daaropvolgende editie. Marije Vermeulen, winnaar van de eerste Van Reekum Cultuurprijs in 2018, toont in deze editie van 055: Apeldoorn Art een aantal werken. De jury bestaat uit Piet Hazelebach van de Van Reekum Stichting, CODA directeur Carin Reinders en Marije Vermeulen, winnaar van de Van Reekum Cultuurprijs in 2018.

 

Eerdere edities

CODA Museum heeft vanaf de opening in 2003 met regelmaat werk getoond van kunstenaars wonend en/of werkend in Apeldoorn in tentoonstellingen als bijvoorbeeld Forest Fairytales, diverse Apeldoornse salons en middels monografische presentaties met werk van bijvoorbeeld Gaby Bovelander, Cees Andriessen, Doortje de Vries en Marius van Dokkum. CODA gaf in 2013 deze goede gewoonte gevolg met de introductie van het terugkerende Apeldoorn Art.