055: Apeldoorn Art 2018

van
16.09.2018
t/m
09.12.2018

055: Apeldoorn Art 2018

Tentoonstelling

Voor 055: Apeldoorn Art 2018 zijn alle in Apeldoorn wonende en/of werkende kunstenaars uitgenodigd om maximaal 2 recente werken in te zenden voor de tentoonstelling. Actueel werk (gemaakt in 2017 of 2018) is daarbij het uitgangspunt. Er is geen inhoudelijk thema van toepassing. Alle technieken, materialiteiten en onderwerpen zijn vertegenwoordig in de tentoonstelling.

Met groot enthousiasme is gereageerd op de oproep: ruim 70 kunstenaars tonen hun werk tijdens 055: Apeldoorn Art 2018. Abstracte composities worden afgewisseld met documentaire fotografie, sculpturale figuratie met landschapsschilderkunst. Velerlei onderwerpen en thema’s worden door Apeldoornse kunstenaars in hun werk aangesneden en belicht. Met deze editie van 055: Apeldoorn Art wordt de Van Reekum Cultuurprijs geïntroduceerd, ter beschikking gesteld door de Van Reekum Stichting.

Foto: Angela Stouten

Vier genomineerden voor van Reekum Cultuurprijs

De jury – bestaand uit beeldende kunstenaar Cees Andriessen, CODA directeur Carin Reinders en Piet Hazelebach van de Van Reekum Stichting – hebben Kees Blom, René Ellenbroek, Sandrijn van der Horst en Marije Vermeulen genomineerd voor de Van Reekum Cultuurprijs. De jury heeft, anders dan eerder gemeld is, gemeend uit het zeer diverse en rijke aanbod eerst een shortlist samen te stellen van acht kunstenaars om tot deze vier nominaties te komen. De vier genomineerden hebben tot en met zondag 18 november, 18.00 uur de gelegenheid om een plan in te dienen waarin zij beschrijven hoe zij de prijs willen besteden aan de ontwikkeling van hun kunstenaarschap. De winnaar wordt bekendgemaakt op 8 december tijdens de finissage van de tentoonstelling.

In de tentoonstelling kan ook gestemd worden voor de 055: Apeldoorn Art Publieksprijs. Bij de stembus liggen kaartjes die bezoekers tot en met 6 december kunnen invullen. De Publieksprijs wordt eveneens uitgereikt op 8 december.

Van Reekum Cultuurprijs

De exposerend kunstenaars maken met hun inzending kans op de Van Reekum Cultuurprijs. Deze prijs omvat een bedrag van € 10.000,-. De prijs wordt in 2018 voor het eerst uitgereikt. Vervolgens wordt deze elke twee jaar toegekend. Uit alle inzendingen voor de tentoonstelling in CODA Museum nomineert de jury 3 kunstenaars en verzoekt hen in een plan te beschrijven hoe zij de prijs zouden besteden in het kader van hun ontwikkeling als kunstenaars. Uit deze 3 inzendingen wordt vervolgens een winnaar gekozen. De winnaar van de Van Reekum Cultuurprijs exposeert met meerdere werken in de volgende editie van 055: Apeldoorn Art en neemt zitting in de jury van de daaropvolgende editie.

Eerdere edities

CODA Museum heeft vanaf de opening in 2003 met regelmaat werk getoond van kunstenaars wonend en/of werkend in Apeldoorn in tentoonstellingen als Forest Fairytales, diverse Apeldoornse Salons en middels monografische presentaties met werk van bijvoorbeeld Gaby Bovelander, Cees Andriessen, Doortje de Vries en Marius van Dokkum. CODA gaf in 2013 deze goede gewoonte gevolg met de introductie van het terugkerende Apeldoorn Art.