055: Apeldoorn Art 2018

van
16.09.2018
t/m
09.12.2018

055: Apeldoorn Art 2018

Tentoonstelling

Voor 055: Apeldoorn Art 2018 zijn alle in Apeldoorn wonende en/of werkende kunstenaars uitgenodigd om maximaal 2 recente werken in te zenden voor de tentoonstelling. Actueel werk (gemaakt in 2017 of 2018) is daarbij het uitgangspunt. Er is geen inhoudelijk thema van toepassing. Alle technieken, materialiteiten en onderwerpen zijn vertegenwoordig in de tentoonstelling.

Met groot enthousiasme is gereageerd op de oproep: ruim 70 kunstenaars tonen hun werk tijdens 055: Apeldoorn Art 2018. Abstracte composities worden afgewisseld met documentaire fotografie, sculpturale figuratie met landschapsschilderkunst. Velerlei onderwerpen en thema’s worden door Apeldoornse kunstenaars in hun werk aangesneden en belicht. Met deze editie van 055: Apeldoorn Art wordt de Van Reekum Cultuurprijs geïntroduceerd, ter beschikking gesteld door de Van Reekum Stichting.

Foto: Angela Stouten

Marije Vermeulen wint Van Reekum Cultuurpijs

De jury – bestaand uit beeldende kunstenaar Cees Andriessen, CODA directeur Carin Reinders en Piet Hazelebach van de Van Reekum Stichting – hebben Marije Vermeulen uitgeroepen tot de winnaar van de eerste Van Reekum Cultuurprijs. Zij ontving afgelopen zaterdag uit handen van Hans van Reekum, voorzitter van de Van Reekum Stichting, het stipendium van € 10.000 dat zij dient te besteden aan de ontwikkeling van haar kunstenaarschap. Daarnaast exposeert Vermeulen in de volgende editie van 055: Apeldoorn Art met meerdere werken en neemt zij zitting in de jury. Met ruim 9% van de stemmen is kunstenaar Kees Blom de winnaar van de publieksprijs. Hij krijgt een inspiratieweekend in Friesland.

Kees Blom, René Ellenbroek, Sandrijn van der Horst en Marije Vermeulen werden in oktober genomineerd voor de Van Reekum Cultuurprijs. De jury stelde uit het zeer diverse en rijke aanbod eerst een shortlist samen van acht kunstenaars om vervolgens tot deze vier nominaties te komen. Om kans te maken op de prijs werd de vier genomineerden gevraagd een plan in te dienen waarin zij toelichten hoe ze prijs zouden aanwenden voor de ontwikkeling van hun kunstenaarschap. In de tentoonstelling kon gestemd worden voor de 055: Apeldoorn Art Publieksprijs. Kees Blom kreeg 9% van de ruim 2100 uitgebrachte stemmen en is daarmee de publieksfavoriet. Hij ontving uit handen van CODA directeur Carin Reinders een inspiratieweekend in Friesland.

Van Reekum Cultuurprijs

De exposerend kunstenaars maken met hun inzending kans op de Van Reekum Cultuurprijs. Deze prijs omvat een bedrag van € 10.000,-. De prijs wordt in 2018 voor het eerst uitgereikt. Vervolgens wordt deze elke twee jaar toegekend. Uit alle inzendingen voor de tentoonstelling in CODA Museum nomineert de jury 3 kunstenaars en verzoekt hen in een plan te beschrijven hoe zij de prijs zouden besteden in het kader van hun ontwikkeling als kunstenaars. Uit deze 3 inzendingen wordt vervolgens een winnaar gekozen. De winnaar van de Van Reekum Cultuurprijs exposeert met meerdere werken in de volgende editie van 055: Apeldoorn Art en neemt zitting in de jury van de daaropvolgende editie.

Eerdere edities

CODA Museum heeft vanaf de opening in 2003 met regelmaat werk getoond van kunstenaars wonend en/of werkend in Apeldoorn in tentoonstellingen als Forest Fairytales, diverse Apeldoornse Salons en middels monografische presentaties met werk van bijvoorbeeld Gaby Bovelander, Cees Andriessen, Doortje de Vries en Marius van Dokkum. CODA gaf in 2013 deze goede gewoonte gevolg met de introductie van het terugkerende Apeldoorn Art.