
Op ontdekking met Wilhelm Röntgen door heden en verleden.
Er zijn maar weinig ontdekkingen die zo veel teweeg hebben gebracht als de ontdekking van de röntgenstralen in 1895, in 2020 125 jaar geleden. Het was Wilhelm Conrad Röntgen (1845-1923) die er in november van dat jaar door nauwkeurig onderzoek achter kwam dat met bepaalde stralen door verschillende materialen heen gekeken kan worden. Een ontdekking die het startsein was voor baanbrekende ontwikkelingen in zowel de wetenschap als in de techniek en in de geneeskunde.
Route Röntgen in CODA
In samenwerking met Stichting Röntgen Apeldoorn besteedt CODA aandacht aan deze bekende Apeldoorner en zijn ontdekking. Het nieuwe Röntgen-paviljoen is sinds kort te zien en te beleven in de vernieuwde CODA Centrale Bibliotheek.
Fiets- en wandelroutes
Er zijn een historische fiets- en wandelroutes beschikbaar die langs plekken voeren die voor in zijn Apeldoornse tijd voor Röntgen van betekenis zijn geweest, zoals het woonhuis van de familie.
Let op: beide routes zijn een historische route. Dit betekent dat op een aantal plaatsen de in die route genoemde panden niet meer te vinden en/of vervangen zijn. Indien van toepassing, is dit opgenomen in de tekst. Wie de route liever online bekijkt, klikt hier voor de wandelroute of hier voor de fietsroute.
Wilhelm Conrad Röntgen, een gewone jongen uit Apeldoorn, won in 1901 de eerste Nobelprijs. Met zowel de paviljoens, de wandelroute als de verschillende deelnemende locaties staan we stil bij de ontdekker van de röntgenstralen en wat deze ontdekking ook nu nog betekent. De paviljoens en het aanvullende programma maken deel uit van Het Grote Verhaal van Apeldoorn, een overkoepelend erfgoedprogramma waarin verschillende publieksactiviteiten in een historische tijdlijn samenkomen. Meer informatie over Röntgen is te lezen op www.rontgen-apeldoorn.nl.
Daarnaast is een educatief programma samengesteld waarmee je aan de hand van vragen en opdrachten meer te weten komt over Röntgen en wat bijvoorbeeld De Nachtwacht, een kikker en een kompas met röntgenstralen te maken hebben: Hand in hand met Röntgen. Je kunt deze onderzoekskaarten hier downloaden.
Route Röntgen is een nauwe samenwerking tussen initiatiefnemer Stichting Röntgen Apeldoorn en CODA, ondersteund door Erfgoedplatform Apeldoorn en Gemeente Apeldoorn.
Het Rijksmuseum (Amsterdam), Rijksmuseum Boerhaave (Leiden) en Deutsches Röntgen Museum (Remscheid, DE).
Provincie Gelderland, Prins Bernhard Cultuurfonds: Crone-Haver Droeze Fonds, Mondriaan Fonds en Stichting Zabawas.
Excellent sponsoren:
Philips en Siemens Healthineers
Hoofdsponsoren:
Gelre Ziekenhuizen, Hollander Techniek, Nederlandse Vereniging voor Radiologie, Van Reekum Stichting, Rotaryclub Apeldoorn, Rotaryclub Apeldoorn Sprengen, Stichting Vrienden Gelre Ziekenhuizen Apeldoorn
Sponsoren:
Nijmeegs Radiologisch Genootschap, Vakgroep Radiologie en Nucleaire Geneeskunde Gelre Ziekenhuizen
Donateurs:
Afdeling Radiologie en Nucleaire Geneeskunde Gelre Ziekenhuizen, ING Groep, Inner Wheel Apeldoorn, Intrapec Packaging BV, Rabobank, Robusta BV, Stichting Bevolkingsonderzoek Oost, Stichting Radiotherapiegroep en verschillende particulieren
Bruikleengevers:
Arie van ’t Riet, Carl Zeiss Industrielle Messtechnik GmbH, Centrum voor Radiologisch Erfgoed binnen Trefpunt voor Medische Geschiedenis, Gerrit van Rijn, Henk Dijkstra, Joop Groot Nuelend, Jos de Win, Frits Bröker en Philips Museum Eindhoven