t/m woensdag 31 december

80 jaar vrijheid

Apeldoorn werd op 17 april 1945 bevrijd. En hoewel het aantal oorlogsoverlevenden dat de verhalen uit eerste hand kan vertellen steeds minder wordt, moet je over oorlog en vrijheid blijven praten. Juist nu. Daarom herdenken we in 2025 de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en vieren we dat we 80 jaar in vrijheid leven.

undefined

Praktische informatie

Wanneer

  • line-icon-calendart/m woensdag 31 december

Over dit agenda-item

Dat doen we met herdenkingen, activiteiten en een educatieaanbod voor alle leeftijden. Op deze pagina en in de agenda op deze website vind je een overzicht.

CODA werkt in het kader van 80 jaar vrijheid nauw samen met Stichting Apeldoornsche Bosch, de gemeente Apeldoorn, de provincie Gelderland, het Erfgoedplatform Apeldoorn, de culturele instellingen in de stad, Nationaal Comité 4 en 5 mei, het Ministerie van Binnenlandse Zaken en het Vfonds.

Meer weten over alle activiteiten in de gemeente Apeldoorn? Bezoek dan de website van de gemeente Apeldoorn en Uit in Apeldoorn. Meer informatie over het landelijke programma is hier te vinden:

80 jaar vrijheid

Reguliere activiteiten

Educatie en jongerenreizen Auschwitz

Het is onverminderd van belang om kinderen en jongeren inzicht te geven in de waarde en betekenis van vrijheid. Om dat te stimuleren is er voor het herinneringsjaar 80 jaar Vrijheid een educatieprogramma ontwikkeld waarover verderop meer te lezen is. Het lesmateriaal wordt in het kader van herdenkingsjaar 80 jaar vrijheid kosteloos aangeboden. Naast het uitgebreide educatieprogramma is er een tweetal jongerenreizen georganiseerd van Het Apeldoornsche Bosch naar voormalig concentratiekamp Auschwitz; de reis die de patiënten uit de Joods-psychiatrische instelling Het Apeldoornsche Bosch onder erbarmelijke omstandigheden gemaakt hebben na de brute ontruiming door de bezetter in januari 1943.

De eerste reis van 17 tot en met 19 januari wordt gemaakt door leden van de Jongerenraad Apeldoorn, burgemeester Ton Heerts, Carin Reinders (directeur CODA en bestuurslid Stichting Apeldoornsche Bosch), Peter Drenth (gedeputeerde provincie Gelderland) en leden van het Nederlands Auschwitz Comité. Omroep Gelderland doet verslag van de reis.

De tweede reis van 10 tot en met 12 februari wordt gemaakt door leden van het Nederlands Auschwitz Comité en leerlingen van het Gymnasium Apeldoorn, UGO, de Koninklijke Scholengemeenschap Apeldoorn, CSO De Zonnehoek, Jacobus Fruytier Scholengemeenschap en De Heemgaard. Op basis van deze indrukwekkende ervaring wordt de leerlingen gevraagd ambassadeur voor de vrijheid te worden. In deze rol brengen zij advies uit aan hun school en de burgemeester van Apeldoorn.

Educatie

Vrijheidsdagen


Praktische informatie

Wanneer

  • line-icon-calendart/m woensdag 31 december

Over deze activiteit

Ontdek meer

Bekijk agenda