Apeldoorn Photo | vanaf 15 mei 2021

Apeldoorn Photo | vanaf 15 mei 2021

CODA neemt met twee tentoonstellingen in CODA Museum deel aan Apeldoorn Photo

Het tweejaarlijkse fotofestival Apeldoorn Photo gaat op 15 mei van start; het thema van deze jubileumeditie is ‘In de beperking toont zich de meester’. Tijdens dit festival is het werk van Corbino  en Roelof Rump te zien in CODA Museum.

de Ander – 40 jaar Corb!no


Het eerste museale overzicht van Corbino (pseudoniem Cornelis Maarten Corbijn van Willenswaard) is van 15 mei tot en met 5 september te zien in de tentoonstelling de Ander – 40 jaar Corb!no. Uitgangspunt is zijn nieuwste boek (Corbino’s Bijbel) dat tegelijkertijd met de startdatum van de tentoonstelling verschijnt.

 

 

 

In de Ander neemt Corbino bezoekers aan de hand van zeven hoofdstukken uit het Oude Testament van ‘zijn Bijbel’ mee in zijn verhaal. Dit boek beslaat zijn leven van zijn jeugd als domineeszoon tot zijn vliegende start als jonge fotograaf in Amsterdam. Zijn persoonlijke worsteling als autonoom kunstenaar, de invloeden van zijn religieuze opvoeding en de twijfel die er in elke artistieke beroepspraktijk is, maken deel uit van zijn boek en tentoonstelling. Naast bekende foto’s van lokale helden en internationale grootheden zijn ook portretten van familieleden en geliefden opgenomen. Een bijzonder laatste hoofdstuk in de tentoonstelling is gewijd aan zijn vriend, beeldend kunstenaar en cabaretier Jeroen van Merwijk die op 3 maart 2021 overleed. Corbino volgde hem intensief tijdens de laatste periode van zijn leven.

 

Naast de tentoonstelling in CODA is van 8 tot 26 juni in ACEC de expositie de Apostel te zien waarin drie hoofdstukken uit het Nieuwe Testament van Corbino’s Bijbel centraal staan.

Raaf en Sprokkelaar – foto’s van Roelof Rump


Fotograaf Roelof Rump (1948) overleed in mei 2019. De geboren Enschedeër genoot bekendheid als (straat)fotograaf en zijn kenmerkende houding, stem, shaggie, camera en stoeltje staan bij veel Apeldoorners op het netvlies. “Ik ben er één met een gebruiksaanwijzing”, zei hij weleens. “Maar als je die een beetje kent, is er weinig aan de hand.” Als je hem aansprak als ‘fotograaf’, merkte hij vaak op dat hij meer een raaf en sprokkelaar was.

 

Raaf en Sprokkelaar is van 30 mei tot en met 18 juli in CODA te zien en is een eerbetoon aan deze bijzondere, markante Apeldoornse fotograaf, die voor velen een inspiratiebron en voorbeeld was en zal blijven. De witte raaf op het visitekaartje van Rump is het beeldmerk van deze tentoonstelling geworden. Werk van Rump is daarnaast ook in de straten van Apeldoorn (i.s.m. ACEC) en in het online museum van Apeldoorn Photo te zien.

Met dank aan..

 ..en in samenwerking met de gemeente Apeldoorn, ACEC en CODA is een gevarieerd programma samengesteld rond een aantal bijzondere exposities. Naast tentoonstellingen in CODA en ACEC is vanaf 15 mei ook een online fotomuseum te bezoeken.