Route Röntgen

van
01.03.2021
t/m
08.11.2025

Route Röntgen

Op ontdekking met Wilhelm Röntgen door heden en verleden

Er zijn maar weinig ontdekkingen die zo veel teweeg hebben gebracht als de ontdekking van de röntgenstralen in 1895, in 2020 125 jaar geleden. Het was Wilhelm Conrad Röntgen (1845-1923) die er in november van dat jaar door nauwkeurig onderzoek achter kwam dat met bepaalde stralen door verschillende materialen heen gekeken kan worden. Een ontdekking die het startsein was voor baanbrekende ontwikkelingen in zowel de wetenschap als in de techniek en in de geneeskunde.

Röntgen

Woonhuis familie Röntgen, circa 1860

Foto van de hand van Bertha Anna Röntgen, 22 december 1895

Röntgen in de collegezaal van de universiteit van Würzburg, 1898

Een deel van paviljoen Vertrekpunt X in CODA Centrale Bibliotheek

Route Röntgen in CODA en daarbuiten

In nauwe samenwerking met Stichting Röntgen Apeldoorn besteedt CODA in twee paviljoens aandacht aan deze bekende Apeldoorner en zijn ontdekking: paviljoen Vertrekpunt X, op de eerste verdieping van CODA Centrale Bibliotheek en paviljoen Bestemming X, in de Showroom van CODA ExperienceLab in CODA Museum.

Bij Vertrekpunt X kom je onder andere meer te weten komen de band die Wilhelm Conrad Röntgen met Apeldoorn had, waar hij woonde en naar school ging en hoe hij deze stralen ontdekte. Bij

Bestemming X gaat de ontdekkingsreis verder en ontdek je bijvoorbeeld hoe je met behulp van röntgenstralen kunst kunt maken en hoe deze stralen ingezet worden bij het scannen van bagage. Dat röntgenstralen ons niet alleen iets over het heden vertellen, maar ook over het verleden, is te zien bij scans van De Nachtwacht waarmee duidelijk wordt hoe dit schilderij is opgebouwd.

Daarnaast zijn een historische fiets- en wandelroute beschikbaar die langs plekken voeren die voor in zijn Apeldoornse tijd voor Röntgen van betekenis zijn geweest, zoals het woonhuis van de familie.

Download de fietsroute

Download de wandelroute

Let op: beide routes zijn een historische route. Dit betekent dat op een aantal plaatsen de in die route genoemde panden niet meer te vinden en/of vervangen zijn. Indien van toepassing, is dit opgenomen in de tekst.

Wie de route liever online bekijkt, klikt hier voor de wandelroute of hier voor de fietsroute.

Het grote verhaal van Apeldoorn

Wilhelm Conrad Röntgen, een gewone jongen uit Apeldoorn, won in 1901 de eerste Nobelprijs. Met zowel de paviljoens, de wandelroute als de verschillende deelnemende locaties staan we stil bij de ontdekker van de röntgenstralen en wat deze ontdekking ook nu nog betekent. De paviljoens en het aanvullende programma maken deel uit van Het Grote Verhaal van Apeldoorn, een overkoepelend erfgoedprogramma waarin verschillende publieksactiviteiten in een historische tijdlijn samenkomen.

 

Meer informatie over Röntgen is te lezen op www.rontgen-apeldoorn.nl

 

Hand in hand met Röntgen: onderzoekskaarten​

Daarnaast is een educatief programma samengesteld waarmee je aan de hand van vragen en opdrachten meer te weten komt over Röntgen en wat bijvoorbeeld De Nachtwacht, een kikker en een kompas met röntgenstralen te maken hebben: Hand in hand met Röntgen. Je kunt deze onderzoekskaarten hier downloaden.

Samenwerking, partners en sponsoren

Route Röntgen is een nauwe samenwerking tussen initiatiefnemer Stichting Röntgen Apeldoorn en CODA, ondersteund door Erfgoedplatform Apeldoorn en Gemeente Apeldoorn.

 

Met dank aan:
Het Rijksmuseum (Amsterdam), Rijksmuseum Boerhaave (Leiden) en Deutsches Röntgen Museum (Remscheid, DE).

Mede mogelijk gemaakt door bijdragen van:
Provincie Gelderland, Prins Bernhard Cultuurfonds: Crone-Haver Droeze Fonds, Mondriaan Fonds en Stichting Zabawas.

 

Sponsoren, donateurs en bruikleengevers:

Philips en Siemens Healthineers (excellent sponsoren)

 

Gelre Ziekenhuizen, Hollander Techniek, Nederlandse Vereniging voor Radiologie, Van Reekum Stichting, Rotaryclub Apeldoorn, Rotaryclub Apeldoorn Sprengen, Stichting Vrienden Gelre Ziekenhuizen Apeldoorn (hoofdsponsoren)

 

Nijmeegs Radiologisch Genootschap, Vakgroep Radiologie en Nucleaire Geneeskunde Gelre Ziekenhuizen (sponsoren)

 

Afdeling Radiologie en Nucleaire Geneeskunde Gelre Ziekenhuizen, ING Groep, Inner Wheel Apeldoorn, Intrapec Packaging BV, Rabobank, Robusta BV, Stichting Bevolkingsonderzoek Oost, Stichting Radiotherapiegroep en verschillende particulieren (donateurs)

 

Arie van ’t Riet, Carl Zeiss Industrielle Messtechnik GmbH, Centrum voor Radiologisch Erfgoed binnen Trefpunt voor Medische Geschiedenis, Gerrit van Rijn, Henk Dijkstra, Joop Groot Nuelend, Jos de Win, Frits Bröker en Philips Museum Eindhoven (bruikleengevers)