Route Röntgen

van
01.03.2021
t/m
08.11.2025

Route Röntgen

Op ontdekking met Wilhelm Röntgen door heden en verleden

Er zijn maar weinig ontdekkingen die zo veel teweeg hebben gebracht als de ontdekking van de röntgenstralen in 1895, in 2020 125 jaar geleden. Het was Wilhelm Conrad Röntgen (1845-1923) die er in november van dat jaar door nauwkeurig onderzoek achter kwam dat met bepaalde stralen door verschillende materialen heen gekeken kan worden. Een ontdekking die het startsein was voor baanbrekende ontwikkelingen in zowel de wetenschap als in de techniek en in de geneeskunde.

Röntgen

Woonhuis familie Röntgen, circa 1860

Foto van de hand van Bertha Anna Röntgen, 22 december 1895

Röntgen in de collegezaal van de universiteit van Würzburg, 1898

Een deel van paviljoen Vertrekpunt X in CODA Centrale Bibliotheek

Route Röntgen in CODA en daarbuiten

In nauwe samenwerking met Stichting Röntgen Apeldoorn besteedt CODA in twee verschillende paviljoens aandacht aan deze bekende Apeldoorner en zijn ontdekking. De paviljoens maken deel uit van Route Röntgen waarin verschillende locaties zijn opgenomen die de ontdekker van de röntgenstralen eren. Route Röntgen is zodra we weer open zijn te zien in CODA. Daarnaast kan binnenkort een wandelroute gelopen worden die langs plekken voert die in zijn Apeldoornse tijd voor Röntgen van betekenis waren, zoals het woonhuis van de familie: Route Röntgen X-tern.

Zodra CODA Centrale Bibliotheek weer open is, kunnen bezoekers bij paviljoen Vertrekpunt X onder andere meer te weten komen de band die Wilhelm Conrad Röntgen met Apeldoorn had, waar hij woonde en naar school ging en hoe hij deze stralen ontdekte.

 

Het tweede paviljoen (Bestemming X) gaat deel uitmaken van de Showroom van CODA ExperienceLab en hier gaat de ontdekkingsreis binnenkort verder: er kunnen koffers op een bagageband gescand worden en je ontdekt hoe je met behulp van röntgenstralen kunst kunt maken. Dat röntgenstralen ons niet alleen iets over het heden vertellen, maar ook over het verleden, is te zien bij scans van De Nachtwacht waarmee duidelijk wordt hoe dit schilderij is opgebouwd.

 

Wilhelm Conrad Röntgen, een gewone jongen uit Apeldoorn, won in 1901 de eerste Nobelprijs. Met zowel de paviljoens, de wandelroute als de verschillende deelnemende locaties staan we stil bij de ontdekker van de röntgenstralen en wat deze ontdekking ook nu nog betekent. De paviljoens en het aanvullende programma maken deel uit van Het Grote Verhaal van Apeldoorn, een overkoepelend erfgoedprogramma waarin verschillende publieksactiviteiten in een historische tijdlijn samenkomen.

 

Meer informatie over Röntgen is te lezen op www.rontgen-apeldoorn.nl.

 

Hand in hand met Röntgen: onderzoekskaarten​

Daarnaast is een educatief programma samengesteld waarmee je aan de hand van vragen en opdrachten meer te weten komt over Röntgen en wat bijvoorbeeld De Nachtwacht, een kikker en een kompas met röntgenstralen te maken hebben: Hand in hand met Röntgen. Je kunt deze onderzoekskaarten hier downloaden.

Samenwerking, partners en sponsoren

Route Röntgen is een nauwe samenwerking tussen initiatiefnemer Stichting Röntgen Apeldoorn en CODA, ondersteund door Erfgoedplatform Apeldoorn, Erfgoed Gelderland, mijngelderland.nl en Collectie Gelderland.

 

Met dank aan:
Rijksmuseum Amsterdam, Rijksmuseum Boerhaave en Deutsches Röntgen Museum.
 

Mede mogelijk gemaakt door bijdragen van:
Provincie Gelderland, Prins Bernhard Cultuurfonds: Crone-Haver Droeze Fonds, Stichting Zabawas, Mondriaan Fonds,  Siemens Healthineers, Gelre Ziekenhuizen, Hollander Techniek, Carl Zeiss Industrielle Messtechnik GmbH, Van Reekum Stichting, Nijmeegs Radiologisch Genootschap, Nederlandse Vereniging voor Radiologie, Vakgroep radiologen en nucleaire geneeskunde Gelre Ziekenhuizen, Afdeling Radiologie Gelre Ziekenhuizen, Rotaryclub Apeldoorn, Rotaryclub Apeldoorn Sprengen, Intrapec Verpakkingen bv, Bevolkingsonderzoek Oost, Ondernemen055, Stichting Vrienden van Gelre, Gemeente Apeldoorn, Stichting Radiotherapiegroep, De Win, Bröker, Kingma, Robuusta BV, Gerrit van Rijn, Henk Dijkstra, AACC, Bartel Erfgoed Advies, De Bie Reclame, Hoogenberg-Wegerif, Medic Foundation, Arie van ’t Riet, Centrum voor Radiologisch Erfgoed binnen  Trefpunt voor Medische Geschiedenis en particuliere donateurs.