Tour de Tepe

Tour de Tepe

Vive la Veluwe!

Ontdek al fietsend de pracht van de natuur in hartje Gelderland. Een fotogeniek landschap, activiteiten voor het hele gezin en de royale geschiedenis van de Veluwe en Apeldoorn ontdekken? Tour de Tepe heeft het allemaal. Richard Tepe (1864-1952) was een van de eerste natuurfotografen in Nederland en kwam in 1910 in Apeldoorn wonen. Zijn werk is samen met dat van 16 hedendaagse kunstenaars in CODA te zien in de tentoonstelling Inside the outside – pioneers in lens-based media. Op deze route ontdek je meer dan 20 punten waar Tepe graag fotografeerde. Op deze pagina vind je alle ins en outs van de activiteiten bij Tour de Tepe en meer informatie over de highlights die op de kaart die met een illustratie zijn weergegeven. 

 

De Tour de Tepe wordt mede mogelijk gemaakt door Routebureau Veluwe en IVN Apeldoorn.

Inside the outside

De tentoonstelling Inside the outside – pioneers in lens-based media onderzoekt de relatie tussen mens en natuur door de lens van de camera. Inside the outside heeft zijn oorsprong in het werk van Richard Tepe en toont analoge en digitale fotografie, foto-installaties, projecties, diafilms, polaroids, animaties en een stop-motion film. Te zien tot en met 25 september 2022 in CODA Museum. 

 

Informatie bij de CODA Tour de Tepe 

In de voetsporen van de fotograaf stappen, podcasts luisteren en aan de slag met flipbooks en polaroids? Je ontdekt het hier! Voor thuis, op de camping, in CODA of bij de pitstops op de route: van juli t/m september 2022 wordt er doorlopend programma geboden. Op deze pagina vind je actuele informatie per onderdeel.

Route Highlights

Transferium Het Leesten | Start je route bij de Ugchelse berg vanaf parkeerplaats Transferium Het Leesten, een uitstekend startpunt waar je kunt parkeren om wandelend of fietsend de Veluwe te verkennen. In Bospaviljoen ’t Leesten zijn informatiecentrum ’t Leesten van Staatsbosbeheer, een souvenirwinkel en Brasserie ’t Leesten gevestigd. Ook is er een speelbos en starten er verschillende wandelroutes.

Spreng | Sprengenbeken zijn door de mens gegraven waterlopen die het proceswater van watermolens voor aandrijving en fabricage leverden. In de Veluwse heuvelrug tot onder de grondwaterspiegel uitgegraven 'sprengkoppen' zorgden voor een doorlopende waterstroom van hoge kwaliteit voor met name papiermolens en later wasserijen. De verzamelnaam sprengenbeken wordt op de Veluwe meestal afgekort tot 'spreng'.

CODA | Met een museum, bibliotheek, archief en ExperienceLab is CODA hét cultuurhuis van Apeldoorn. Een bron van inspiratie op het gebied van literatuur, kunst, geschiedenis en innovatieve technieken – midden in het hart van de stad. Breng je een bezoek aan CODA Museum? Je ontdekt altijd een tentoonstelling of activiteiten over flora, fauna en/of papier.

Paleis Het Loo | In 1684 kochten stadhouder Willem III en prinses Mary een klein kasteel: Het Oude Loo. Ernaast liet het jonge echtpaar een nieuw zomerverblijf bouwen: Paleis Het Loo. Dit was een perfecte locatie. Het nieuwe paleis lag op een zeer laag punt midden op de Veluwe, een uitgebreid jachtgebied. De ideale plek voor een paleistuin: het water voor de bloemen en fonteinen stroomde uit hoger gelegen bronnen, kilometers verderop, naar de tuin.

Heide | Hooggelegen gebieden bestonden vroeger uit heide al waren dat niet zulke grote open vlaktes als nu (meer afwisseling met kleine bosjes). Van half augustus tot half september staat de heide in welbekende 'bloei'. Ontdek op weg de buurtschap Hoog Soeren voor fotografie van vergezichten. Ruim 1200 jaar geleden werd dit knooppunt van doorgaande zandwegen officieel vestigingsplaats genoemd.

Radio Kootwijk | De 'leegte' van zandvlaktes en heide maakte het Kootwijkerzand zeer geschikt voor Radio Kootwijk, het zendstation dat in de jaren twintig van de vorige eeuw werd gebouwd voor radiotelegrafisch contact met toenmalig Nederlands-Indië. Het imposante gebouw contrasteert prachtig met de lege, woeste omgeving. Het gebouw is architectonisch uniek en staat bekend om zijn bijzondere art-decostijl.

Zandverstuiving | In de negentiende eeuw waren de schapenkuddes zo groot dat door overbegrazing 'woeste grond' omvormde tot heide en zandverstuivingen. Dit bedreigde destijds vele dorpen, een enkele storm vanuit een zandverstuiving kon met een dunne zandlaag op kwetsbare plantjes een gehele oogst vernietigen. In 1899 werd Staatsbosbeheer onder andere opgericht om dit met aanplant te voorkomen.

Muziekkapel Hoenderloo | Hoenderloo ontstond in 1839 door de inspanningen van dominee Heldring. Hij liet een waterput, school en de Heldringkerk bouwen, met een voor Nederland opvallende architectuur. Hoenderloo wordt vanaf de opkomst van het toerisme in de jaren vijftig een uitvalsbasis op de Veluwe. In de zomer vertienvoudigt het aantal mensen in en om Hoenderloo. De fotogenieke muziekkapel aan de Delerweg werd gebouwd in 1925.

Wandelroutes

De route bevat niet alleen een prachtige 50 km aan fietsplezier, ook voor de wandelliefhebber geven we graag tips van IVN, Staatsbosbeheer, UITinApeldoorn en Erfgoedplatform Apeldoorn! De startpunten van de wandelroutes staan met een wandelschoen op de Tour de Tepe aangegeven. Klik op onderstaande afbeeldingen om een specifieke route te vinden op de websites van bovengenoemde partners. Ontdek ook routes met de wandelplanner van Routebureau Veluwe.