Verenigde Staten en Canada

Sophie Cardin: Minerals

Sophie Cardin maakt veel indruk met haar, vaak enorme sculpturen van karton. Zo maakte ze eerder een levensgroot anker en een vliegtuig van karton. Ze speelt met de tegenstelling tussen het veronderstelde gewicht en robuustheid van objecten en het lichte en fragiele karton dat ze gebruikt in haar werk. Voor CODA Paper Art 2015 maakte ze gigantische mineralen van karton, waarbij ze wederom speelt met maatvoering en perceptie. Sophie Cardin studeerde aan de Academy of Fine Arts in Rennes. Haar werk was eerder te zien in Frankrijk, België en Rusland.

Sophie Cardin - Minerals

Sarah Frost: Arsenal

De Amerikaanse Sarah Frost toont tijdens CODA Paper Art een arsenaal aan wapens van papier en karton. Op YouTube ontdekte Frost een community waar jonge jongens hyperrealistische wapens namaken van papier. Hoewel het vakmanschap verbazingwekkend is, is het onderwerp – het wapen – tegelijkertijd verontrustend. Die tegenstelling intrigeerde haar en zette Frost aan tot het maken van Arsenal. Sarah Frost ontving haar master schilderkunst cum laude aan de Washington University in St. Louis, Missouri. Daarna behaalde ze haar master aan de Southern Illinois University.

Sarah Frost - Arsenal

Meg Hitchcock: Goddelijk papier

Meg Hitchcock bouwt haar werken op uit papier van heilige geschriften. Door verschillende geschriften met elkaar te combineren ontstaat een geheel nieuwe betekenis. Het werk van Hitchcock geeft kritiek op de letterlijke lezing van De Schrift maar is tegelijkertijd ook een viering van spiritualiteit en een verbeelding van de universele behoefte om in verbinding te staan met iets dat groter is dan de mensheid. Hitchcock: “Uiteindelijk is de kans groot dat wat wij als het heilige woord van God genoteerd hebben niets meer is dan een sublieme uitdrukking van onze gedeelde menselijkheid.” Meg Hitchcock werd opgevoed in de christelijke traditie maar voelt zich meer thuis bij de oosterse mystiek en de islam. Ze werd opgeleid aan het San Francisco Art Institute en studeerde klassieke schilderkunst in Florence, Italië.

Meg Hitchcock - Ornaments of Gold
Meg Hitchcock - Prayer to the Mother of God

Lisa Nilsson: lichaam van papier

Lisa Nilsson haar werk bestaat uit verfijnde assemblages van papier die dwarsdoorsnedes van het menselijke lichaam voorstellen. Nilsson vormt Japans mulberry papier om met behulp van quilling, ze rolt stroken papier op tot prachtige golvende structuren. Volgens Nilsson is quilling uitermate geschikt om de complexiteit van het menselijk lichaam mee weer te geven. Met de rollen papier vormt ze holtes, op elkaar geperst weefsel en kraakbeen.

Lisa Nilsson - Female Thorax
Lisa Nilsson - Midsagittal Female
Lisa Nilsson - Shoulders

Eric Standley: Architectuurvormen van papier

Door verschillende papierlagen op elkaar te plaatsen, creëert Eric Standley prachtige driedimensionale werken. Hij laat zich hierbij inspireren door Islamitische en Gotische architectuurvormen. Standley gebruikt de meest moderne lasersnijtechnieken om tot zijn werk te komen. Toch doen de driedimensionale vormen van Standley organisch aan. Alsof de vormen niet door techniek en menselijk handelen ontstaan zijn maar rechtstreeks afkomstig zijn uit de natuur. Standley is opgeleid aan de Savannah College of Art and Design en de Massachusetts College of Art in Boston. Hij werkt als professor of Studio Art aan Virginia Tech.

Eric Standley - Argos
Eric Standley - Ceres
Eric Standley - Demeter

Erin Turner, Tornado Alley

Tijdens CODA Paper Art toont Erin Turner een monumentale tornado van krantenpapier. Turner is gefascineerd door deze kolkende natuurcreaties. Die fascinatie komt deels voort uit het feit dat ze opgroeide in Tornado Alley in de Verenigde Staten. Ze bouwt haar werken op zonder lijm te gebruiken. In plaats daarvan gebruikt ze kippengaas om papier vorm en stevigheid te geven. Daarbij krijgt haar werk nog een extra inhoudelijke dimensie door het gebruik van kranten uit alle delen van de wereld.

Erin Turner - Geen titel

Phillip Valdez: Dodenmaskers

De natuur als inspiratiebron of uitgangspunt is in grote veelzijdigheid vertegenwoordigd in CODA Paper Art 2015. Behind the Gates: het mysterieuze masker met boommotief van de Amerikaanse kunstenaar Phillip Valdez siert het affiche van deze Paper Art editie en is uiteraard ook te zien in de tentoonstelling. De papieren maskers van Valdez krijgen een extra dimensie door de fotografie van zijn vrouw, Elisa Lazo de Valdez. CODA Paper Art brengt het werk van Phillip en Elisa Lazo Valdez samen. Wat extra bijzonder is: Valdez maakt speciaal voor CODA Paper Art 2015 een nieuw masker.

Phillip Valdez - Behind the Gates
Phillip Valdez - Skull Mask
Phillip Valdez - Angelic Host

Lauren Vanessa Tickle: $ 250.00 US Dollars

Het collier $ 250.00 US Dollars maakt onderdeel uit van de collectie Increasing Value (meerwaarde) en is gemaakt van dollarbiljetten. CODA kocht dit collier in 2014 aan voor haar sieradencollectie. Lauren Tickle over haar sieraden: “Mijn werk onderzoekt voortdurend begrippen als waarde(vol) en versiering. Met mijn sieraden dwing ik de drager en de beschouwer na te denken over wat versiering en geld betekenen in ons leven.” Lauren Tickle is opgeleid aan de Rhode Island School of Design en het Pratt Institute in New York en Lucca, Italië. In 2014 won ze de Talente Special Prize en de Inhorgenta prijs in München.

Lauren Vanessa Tickle - 250.00 US Dollars

Jacob Hashimoto: landschapsschilderingen van papier

Jacob Hashimoto (1973) laat zich inspireren door de vrijheid waarmee Californische schilders uit de jaren 1990 zoals Laura Owens omgaan met landschapsschilderingen. Zijn installaties van papier representeren wolken, golven en andere vormen uit de natuur. Zijn installatie ‘Gas Giant’ in MOCA Pacific Design Center was een grote hit. Bekijk in onderstaande timelapse hoe zijn werk wordt opgebouwd.Werken van Jacob Hashimoto bij CODA Paper Art 2015

Jacob Hashimoto - Untitled
Jacob Hashimoto - Untitled1
Delen via:
Zoek in collecties