CODA ApeldoornMuseumMuseumcollectie Hedendaagse en moderne kunst

Collectie hedendaagse en moderne kunst

De collectie hedendaagse kunst van CODA is gebaseerd op de verzameling die door het voormalige Van Reekum Museum vanaf 1978 werd opgebouwd. Hierin waren verschillende verzamelgebieden te onderscheiden: een collectie schilderijen, sculpturen en grafiek van Nederlandse en internationale kunstenaars; een collectie ex libris en kunstenaarsboeken en een sieradencollectie. CODA museum heeft deze brede verzameling uitgebreid maar tegelijkertijd aangescherpt door de nadruk te leggen op twee kerngebieden: beeldende kunst waarin 'papier' de hoofdrol speelt en het hedendaagse sieraadontwerp. De collectie 'papier' krijgt meerwaarde door de aandacht die hedendaagse kunstenaars en ontwerpers voor dit materiaal aan de dag leggen. De collectie kunstenaarsboeken loopt van conceptueeel naar vrij en toegepast. De collectie 'kunstenaarssieraden' is uitgebreid met een deel 'sieraden van papier' en verbreed door de aandacht voor het verhalende sieraad en het hedendaagse sieraad dat vergeten tradities opnieuw verbeeldt. Bovendien is deze collectie uitgebreid met archieven van sieraadontwerpers, zoals van Onno Boekhoudt, Chris Steenbergen en Nicolaas Thuys.

Autonome beeldende kunst van onder anderen: Cees Andriessen, Marjolijn van den Assem, Ad Dekkers, Paul Damsté, Theo Elfrink, Helen Frik, Klaas Gubbels, Claudie Hunzinger, Berend Hoekstra, Arno Kramer, Lucebert, Rineke Marsman, François Morellet, Henk Peeters, Raveel, Jan Schoonhoven, Peter Struycken, Bram van Velde, Carel Visser en van de Zerogroep.

Kunstenaarsboeken van: Karel Appel, John Baldessari, Stanley Brouwn, James Lee Byars, Ulises Carrion, Hanne Darboven, Jan Dibbets, Michael Gibbs, Krijn Giezen, Gilbert&George, Sigurdur Gudmundsson, On Kawara, Richard Long, Soll Lewitt, George Maciunas, Edward Ruscha, W. Sandberg, David Tremlett, Geert Voskamp, Emmett Williams en anderen.

De collectie sieraden biedt een overzicht van ca. 1960 tot heden. De evolutie van edelsmid naar sieraadontwerper toont de ontwikkeling van het traditionele sieraad naar het hedendaagse ontwerp. Naast het Nederlandse sieraad, documenteert de collectie experimentele bewegingen uit het buitenland. Werk van Emmy van Leersum, Gijs Bakker, Onno Boekhoudt, Françoise van den Bosch, Nicolaas van Beek, Marion Herbst, Ruudt Peters staat naast het werk van Caroline Broadhead en Dorothea Prühl. Maar ook jonge ontwerpers worden gevolgd zoals Gesine Hackenberg, Stephanie Jendis en Constanze Schreiber. Naast sieraden verzamelt, bewerkt en ontsluit CODA museum archieven van sieraadontwerpers om daarmee een kenniscentrum van het sieraad te ontwikkelen.

Delen via:
Zoek in collecties