De Halsringen zijn weer terug in Apeldoorn!

Prehistorische Halssieraden worden in de vitrine geplaatst

Blogserie door Janneke Zuyderwyk, Archeoloog bij de gemeente Apeldoorn

Vandaag zijn de halsringen aangekomen uit het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden. Daarvoor was speciaal conservator Luc Amkreutz meegekomen, want deze waardevolle en kwetsbare objecten wilde hij graag zelf in de vitrine plaatsen. Dat gebeurde onder grote belangstelling van natuurlijk de archeologen van de gemeente Apeldoorn en vele medewerkers van CODA, maar ook journalisten van De Stentor en diverse museumbezoekers waren geïnteresseerd.

Maar voor ze de vitrine in gingen zijn er nog diverse maten genomen en zijn ze gewogen. Dat moest wel zeer voorzichtig gebeuren. Om de halsringen niet te beschadigen werd de schuifmaat afgeplakt met schilderstape.

Prehistorische halsringen

Halsringen uit het Uddelerveen

Het is bijzonder dat deze halsringen even terug kunnen komen naar de gemeente waar ze gevonden zijn. Vlak vóór 1859 zijn ze gevonden in het Uddelerveen. In dat veen zijn ze met opzet achtergelaten in de vroege ijzertijd, mogelijk in de 6e eeuw voor Chr. Daarvoor zijn deze zeer kostbare sieraden echter geruime tijd gedragen, waarschijnlijk door vooraanstaande vrouwen. Dit soort halsringen zijn zeer zeldzaam in Nederland.

Vakmanschap uit de prehistorie

Er kwam ook veel vakmanschap en ervaring bij kijken om ze te maken, vooral van de breedste halsring. Dat kan de smid beamen die dit vakmanschap uit de prehistorie probeert te evenaren door replica’s van deze bijzondere halssieraden te maken.  

Prehistorische ambachtenmarkt

Prehistorische ambachtenmarkt

Aanstaand openmonumentenweekend (12 en 13 sept) vindt een prehistorische ambachtsmarkt plaats op het binnenterrein van CODA. Daar vertelt de smid alles over het vakmanschap van de halssieraden. Ook bij de andere ambachtlieden is te zien welke Kunst en Ambacht men beheerste in de prehistorie voor het maken van gebruiksvoorwerpen en sieraden. Zo worden bijlen van vuursteen gemaakt, wordt er gevlochten met plantaardige vezels en wol en kunnen bezoekers zelf vuur maken en prehistorische sieraden ontwerpen.

Tekst: Janneke Zuyderwyk, Archeoloog gemeente Apeldoorn

Delen via:
Zoek in collecties