Sieradenchallenge ‘Gevonden herinneringen’

Sieradenchallenge ‘Gevonden herinneringen’

Ontwerp een sieraad van gevonden herinneringen

Let op: De inschrijving voor de sieradenchallenge ‘Gevonden herinneringen’ is gesloten. We maken binnenkort de winnaar(s) bekend op deze pagina en via onze sociale media-kanalen.

 

Fragmenten van oude sieraden en gebruiksvoorwerpen, stukjes stof, foto’s, afbeeldingen en andere memorabilia; ze liggen vaak ongebruikt en zelden bekeken in een keukenla, slaapkamerkastje of doos op zolder. Toch worden ze niet weggegooid. Ze vertellen tenslotte persoonlijke verhalen of vertegenwoordigen waardevolle herinneringen.

 

Na het succes van de sieradenchallenges afgelopen drie jaar nodigt CODA je ook dit jaar uit om een sieraad te maken met eigen materiaal in en om huis, waarbij een bijzonder kleinood van jou centraal staat.


Kunstenaarsduo Tota Reciclados - gevormd door de Argentijnse ontwerpers Valeria Hasse en Marcela Muñiz - nodigt je uit dit soort objecten te koesteren en de bijbehorende verhalen te vertellen in een nieuw sieraad. In de maand mei zijn de ontwerpers in Nederland en geven ze workshops en masterclasses voor verschillende leeftijden. Ze helpen je op weg, inspireren en vertellen waarom zij het zo belangrijk vinden deze kleinoden te koesteren.

“Veel mensen kunnen slecht weggooien. Iets kan dan wel kapot zijn maar het verhaal of de herinnering maakt dat het object niet weggegooid wordt en in een la of doos belandt. Wij zijn nieuwsgierig naar de verhalen. Verzamel deze objecten en materialen, en recycle ze tot nieuwe sieraadobjecten. Zo maken we niet alleen sieraden die een uniek en persoonlijk verhaal vertellen, maar leggen we ook een verbinding tussen het precaire en kwetsbare, en het kostbare en waardevolle.”

De challenge start in de Nationale Museumweek. Laat je inspireren door het Museumweekpronkstuk uit de CODA collectie: collier Broken Memories van Tota Reciclados.

 

Wat kun je winnen?

De drie winnende werken worden ‘samen met het pronkstuk’ tentoongesteld in een speciale mini-expositie in CODA Museum. Daarnaast krijgen alle winnaars een extra prijs: een sieraad naar keuze uit onze museumwinkel.*

 

Je kunt meedoen in de leeftijdscategorieën: t/m 15 jaar en 16 jaar en ouder. De jury selecteert een winnaar uit elke categorie. Het publiek mag vervolgens in een online ronde de derde winnaar bekronen door te stemmen op een favoriet uit 15, door de jury genomineerde, inzendingen.

De challenge: wat ga je doen?

Laat je inspireren door de werken uit de CODA collectie en de mogelijkheden van waardeloos materiaal. Combineer iets dat waarde heeft voor jou met ander materiaal. Laat jouw kleinood stralen in het werk.

 

Stap 1:

Maak een sieraad: een broche, ring, collier, kroon, insigne, hoedenspeld, haarsieraad, oorbel of diadeem, het maakt niet uit in welke vorm. 

 

Stap 2:

Bedenk een passende titel voor je werk en geef een korte toelichting hoe je tot het maken van dit specifieke sieraad bent gekomen en waarom het deze titel draagt. Maximaal 100 woorden; we knippen de tekst echt af bij woord 100.

 

Stap 3:

Maak foto's van het werk en lever maximaal 3 foto’s in. Het doel van de foto's is dat de jury je werk op afstand goed kan beoordelen zonder het werk in het echt te zien. Breng het sieraad dus mooi in beeld, houd rekening met belichting, compositie, etc. Je mag ook het sieraad op een model fotograferen.

 

Geef je foto’s deze naam: jouwachternaam_1, jouwachternaam_2 en jouwachternaam_3. Indien jouw werk wordt geselecteerd, wordt de foto die je nummert met 1, eventueel gebruikt voor de online stemronde voor publiek. Deze beeldkeuze kan niet op een later moment worden gewijzigd.

 

Let op: lever je werk uiterlijk maandag 29 mei 2023 in via onderstaand formulier. Na deze datum gaat de jury in beraad. In week 23 (5 tot en met 11 juni) worden de eerste twee winnaars bekendgemaakt en wordt de stempagina geopend voor de publieksprijs. Stemmen kan t/m 25 juni.

 

Wie zijn de juryleden?

 • Carin Reinders, directeur-bestuurder CODA
 • Els Drummen, conservator moderne kunst & vormgeving CODA
 • Rianne Groen, conservator moderne kunst & vormgeving CODA

 

Voorwaarden

 • De looptijd van de challenge is van zaterdag 1 april tot en met maandag 29 mei. Alle werken die later worden ingeleverd, worden niet meegenomen in de beoordeling.
 • Je mag per persoon maximaal 1 keer deelnemen. We nemen alleen de eerste inzending in behandeling.
 • Lever maximaal 3 foto’s van je werk aan, vermeld je voornaam en achternaam in de bestandsnaam en nummer de foto's. De fotobestanden mogen elk niet groter zijn dan 2 MB. Geef je foto’s deze naam: jouwachternaam_1, jouwachternaam_2 en jouwachternaam_3.
 • De jury kiest twee winnaars en het publiek kiest de derde winnaar. De jury kiest uit de werken van alle deelnemers 15 genomineerden waarop het publiek kan stemmen. Deze werken worden op de website geplaatst onder vermelding van de naam van het werk met één foto. We gebruiken daarvoor de foto die in de bestandsnaam door jou met 1 is genummerd.
 • Lever de naam van het werk aan en een korte motivatie van maximaal 100 woorden. Deze tekst wordt gebruikt ter promotie van je werk bij de stemronde en als je wint in de expositie.
 • De jury beoordeelt de werken, bepaalt welke werken er tentoongesteld worden en wie er wint. De jury doet dit zonder te weten wat de naam van de maker is en ontvangt alleen de eerste 100 woorden van de aangeleverde tekst bij de jurering.
 • CODA bepaalt de periode en looptijd van de tentoonstelling van winnende werken.
 • De deelnemers waarvan werk geselecteerd wordt, dragen zelf zorg voor vervoer van het werk naar en van CODA. Dit kan bijvoorbeeld per pakketpost. CODA neemt hier contact over op nadat de selectie heeft plaatsgevonden. Wanneer je werk is geselecteerd om geëxposeerd te worden bij CODA, vragen we je een bruikleenovereenkomst te tekenen. 
 • Wij houden deelnemers op de hoogte van eventuele wijzigingen in de challenge via het e-mailadres dat is gebruikt bij het inleveren van de inzending.
 • Door jouw foto’s in te zenden ter deelname geef je CODA goedkeuring deze te gebruiken voor communicatiedoeleinden over deze challenge.  Waaronder vermelding op de website en social media kanalen.
 • De winnaar ontvangt naast het tentoongesteld worden van zijn/haar werk in CODA Museum, de volgende aanvullende prijs: een sieraad naar keuze uit de museumwinkel van CODA t.w.v. maximaal 100 euro.