Samen gaan voor taalplezier!

Samen gaan voor taalplezier!

DoorleesExpress

Lezen is leuk en belangrijk voor de taalontwikkeling van kinderen. Vrijwilligers van de DoorleesExpress helpen daar graag bij en laten zien hoe leuk taal is. Samen met ouder(s) en kind(eren) gaan ze op zoek naar een manier die het best bij hen past. Het doel? Kinderen laten zien en ervaren dat taal leuk is, ook om thuis mee bezig te zijn. 

Voor wie? 
De DoorleesExpress is een initiatief van St. VoorleesExpress en richt zich op kinderen van 8 tot 12 jaar. Kinderen die zelf al kunnen lezen, maar dat eigenlijk niet leuk vinden of kinderen die op school niet goed mee kunnen komen, omdat ze moeite hebben met taal. Maar we richten ons ook op kinderen van ouders die het lastig vinden om ze te ondersteunen, omdat ze zelf moeite hebben met taal. 

Hoe werkt de DoorleesExpress?

Vrijwilligers van de DoorleesExpress spreken twintig keer bij een gezin thuis af om samen een uur met taal bezig zijn. Ze gaan met het kind op zoek naar de beste manieren om dit te doen. Dat kan lezen zijn, maar misschien zijn gamen, taalspelletjes, iets ontwerpen of bouwen wel een betere manier om te ontdekken wat je allemaal met taal kunt doen. Door interesses of talenten van het kind als uitgangspunt te nemen, is de kans groter dat ze meer plezier aan taal gaan beleven – en dat is het doel van de DoorleesExpress. Daarnaast onderzoeken de vrijwilligers samen met de ouders of verzorgers hoe ze hun kind(eren) het best kunnen stimuleren, ondersteunen en helpen.  

Maak het verschil en word Doorlees-vrijwilliger 
Voor de DoorleesExpress zijn we op zoek naar vrijwilligers die kinderen in de leeftijd van 8 tot 12 jaar laten zien én ervaren hoe leuk taal kan zijn. Hoe? Door twintig keer één uur per week bij een gezin af te spreken en daar samen met taal aan de slag te gaan.  

Iets voor jou? Meld je dan via deze link aan bij de DoorleesExpress. Vul bij de vraag ‘Waar wil je aan de slag?’ Apeldoorn in en doorloop daarna de rest van het formulier. Zodra de DoorleesExpress jouw aanmelding heeft ontvangen, krijgen wij hiervan bericht. Wij nemen vervolgens contact met je op om de mogelijkheden te bespreken en een afspraak te maken. En, wat ons betreft reageer je snel; we willen het liefst zo snel mogelijk nieuwe vrijwilligers aan verschillende gezinnen in Apeldoorn koppelen en komen dus graag op korte termijn met jou in gesprek. 

Meer weten?
Heb je vragen of wil je meer weten over de DoorleesExpress, stuur dan een mail naar doorleesexpress@coda-apeldoorn.nl, ter attentie van Brenda van Rosmalen of Mirjam Streep (coördinatoren DoorleesExpress).

PS! 
Wist je dat er voor kinderen van 2 tot 8 jaar de VoorleesExpress is? Wil je hier meer over weten, kijk dan op deze pagina.