Informatiepunt Digitale Overheid

Informatiepunt Digitale Overheid

Samen werken aan digitaal vaardige burgers

Zaken regelen met de overheid, het gebeurt steeds vaker via internet. Zo kun je bijvoorbeeld online je zorgtoeslag aanvragen, werk zoeken, loonheffing terugvragen, je rijbewijs verlengen of een afspraak maken.

Om dit te kunnen doen, heb je een DigiD nodig en uiteraard moet je met een computer kunnen omgaan. Voor wie dat lastig vindt, zijn landelijk op tal van plekken speciale informatiepunten ingericht, waaronder in CODA.

Online je weg vinden

Iedereen die vragen heeft over de digitale dienstverlening van de overheid kan ook in CODA terecht bij het Informatiepunt Digitale Overheid, kortweg IDO. Hier beantwoorden we vragen, geven we tips en helpen we je met het zoeken naar de juiste informatie. Indien nodig verwijzen we je door naar een van onze lokale samenwerkingspartners of wijzen we je op cursussen die je binnen CODA kunt volgen. Dit alles met als doel om iedereen digitaal vaardig(er) te maken zodat hij/zij zelf online de weg kan vinden.

Medewerkers en vrijwilligers van CODA helpen je jouw weg te vinden op de websites van publieke dienstverleners die samen ondergebracht zijn in de zogenaamde Manifestgroep. Deze groep bestaat momenteel uit BelastingdienstCAK (Centraal Administratie Kantoor), CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheid),  CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg), CJIB (Centraal Justitieel Incassobureau), DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs), SVB (Sociale Verzekeringsbank), UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen), LBIO (Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen), RvR (Raad voor Rechtsbijstand) en RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer).

 

 

Hulp bij het aanvragen van de energietoeslag

Vanwege de gestegen gasprijzen kan iedereen met een inkomen tot 130 procent van het minimuminkomen eenmalig de energietoeslag aanvragen. Deze energietoeslag vraagt u aan bij de gemeente.

 

Heeft u vragen over de energietoeslag? Weet u niet zeker of u de energietoeslag mag aanvragen of twijfelt u over het invullen? Kom dan naar het Informatiepunt Digitale Overheid (IDO) in CODA. Hier helpen getrainde vrijwilligers u met vragen over de digitale overheid en het aanvragen van toeslagen zoals de energietoeslag.

 

Heeft u een bijstandsuitkering, IOAW- IOAZ- of Bbz-uitkering? Dan krijgt u de energietoeslag automatisch. U hoeft dan niets te doen.

Locaties, contactgegevens & openingstijden

Heb je hulp nodig of een (concrete) vraag, kom dan naar een van onze gratis inloopspreekuren. Ook als je geen lid bent van CODA Bibliotheek ben je van harte welkom; een afspraak maken is niet nodig. 

 

CODA De Maten - Violierenplein 102, Apeldoorn 
maandag van 14.00 tot 16.00 uur
e: idodematen@coda-apeldoorn.nl 
t: 06-21697368 

 

Buurthuis Maasstraat – Maasstraat 4, Apeldoorn 
maandag van 14.00 tot 16.00 uur 
e: idobuurthuismaasstraat@coda-apeldoorn.nl
t: 06-21467879 

 

CODA Centrale Bibliotheek – Vosselmanstraat 299, Apeldoorn 
dinsdag van 14.00 tot 16.00 uur 
donderdag van 10.00 tot 12.00 uur 
e: idobaliect3@coda-apeldoorn.nl 
t: 06-11238358 

 

Stichting Uddel Samen - Uttilochweg 15, Uddel 
donderdag van 09.30 tot 12.00 uur
e: idouddel@gmail.com 
t: 06-21665753 

 

Buurtpalet Orden - Pieter Saenredamstraat 15A

Iedere eerste en derde dinsdag van de maand van 10.00 tot 12.00 uur

T: 06-25495196

 

Buurthuus Hoenderloo - Paalbergweg 26

Iedere tweede en vierde dinsdag van de maand van 14.00 tot 16.00 uur

T: 06-25493943

 

Vooraf je vraag stellen 

Geef ons alvast van tevoren je vraag door, zodat we je goed kunnen helpen wanneer je het spreekuur bezoekt. Je kunt dit per mail of telefonisch doorgeven aan de vestiging waar je het spreekuur wilt bezoeken.

Jonger dan 21 jaar? Ook dan helpen we je graag!

Ook wanneer je tussen de 14 en 21 jaar oud bent, kun je te maken krijgen met zaken die je online moet regelen bij verschillende instanties. Denk bijvoorbeeld aan het aanvragen van je DigiD, het terugvragen van loonheffing van je bijbaan of het regelen van studiefinanciering. Maar, hoe pak je dit aan? Bij het IDO geven we je tips en helpen we je graag. 

 

Hulp nodig bij het maken van een afspraak voor een boosterprik? 

Heb je een uitnodiging gehad om een afspraak te maken voor een boosterprik, dan kun je dit telefonisch of online regelen. Alle informatie en een stap-voor-stap uitleg vind je op www.uitlegprikafspraak.nl. Vind je het lastig om dit online te doen, dan ben je van harte welkom op het IDO-inloopspreekuur, ook als je geen lid bent van CODA Bibliotheek.

IDO is een landelijk initiatief van de Manifestgroep in samenwerking met Koninklijke Bibliotheek. In Apeldoorn is het een samenwerking tussen CODA, Samen055 en Stichting Uddel Samen.

Logo Stichting Uddel Samen