Publiekspublicaties

Brochures

Brochures van de gemeente over beschermde gebieden, archeologische vindplaatsen of handige erfgoedinformatie.

Bekijk de cultuurhistorische brochures van de gemeente Apeldoorn.

Erfgoedroutes

Binnenstadswandeling Apeldoorn 1900

Cultuurhistorische wandeling door de binnenstad van Apeldoorn met speciale aandacht voor het Apeldoorn van rond 1900

Bellevueboekjes

Routeboekjes langs opmerkelijke locaties op het gebied van landschap, archeologie, monumenten, stedenbouw, architectuur en kunst in Apeldoorn. De Bellevueboekjes zijn te koop in CODA Kenniscentrum en CODA Winkel. Bekijk alle bellevueboekjes

Themaboekjes

Boekjes met bijzondere locaties rond een thema, bijvoorbeeld ijzer of rituele plekken. Het zijn geen routes, maar door de kaartjes kunt u de locaties wel bezoeken. Bekijk alle themaboekjes.

Typisch Apeldoornse erfgoedthema’s

De gemeentelijke vakgroep Erfgoed heeft naar aanleiding van de ambitie om juist het specifiek Apeldoornse historische karakter te versterken elf typisch Apeldoornse erfgoedthema’s onderscheiden en beschreven. Klik hier om daarover meer te lezen.

 

Educatie

Leskist Oud IJzer

In opdracht van de gemeente is door Bureau Uit de Tijd een leskist gemaakt over IJzer. Met behulp van de leskist kunnen leerkrachten zelfstandig op school zes lessen verzorgen. De lessen behandelen de vele aspecten van ijzer door de eeuwen heen. Hieronder zie je een voorbeeldwerkblad. De kist werkt ook met dit computerspel, deze film en website. Naast de praktische opdrachten in de eigen klas is er tot slot één buitenles door een ‘vroeg-middeleeuwse’ smid. In deze les bekijken de leerlingen een ijzeroven of slakkenhoop bij CODA of in het Orderbos, krijgen ze echte ijzerslakken en ijzererts in handen én mogen alle leerlingen zelf ijzer smeden. De leskist is te boeken bij CODA.

Archeologische jaaroverzichten

Elk jaar vinden vele archeologische onderzoeken en andere archeologische activiteiten plaats binnen de gemeente Apeldoorn. In de jaaroverzichten vind u hiervan korte verslagen met foto’s. Bekijk alle archeologische jaaroverzichten.