CODA Archief en Erfgoed

CODA Archief en Erfgoed

CODA Archief is het historisch documentatiecentrum van de stad Apeldoorn. CODA vervult de functie van gemeentearchief en bewaart ruim vijf kilometer aan archieven en vele meters beeldmateriaal.

Online zijn wij goed bereikbaar en proberen we je zo goed mogelijk van dienst te zijn. Je kunt je archiefvragen mailen naar archief@coda-apeldoorn.nl. Je ontvangt binnen 10 werkdagen bericht van ons.

Openbaarheid
Sommige archieven en archiefstukken hebben een beperking op de openbaarheid. Als dat het geval is, staat dat in de online beschrijving vermeld en tref je een hyperlink aan naar een formulier. Met dit formulier kun je bij de gemeentearchivaris een ontheffing op de openbaarheidsbeperking aanvragen.

Erfgoedhuis

CODA Archief en Erfgoed is met een studiezaal en werkplekken gevestigd in het Erfgoedhuis in CODA Centrale Bibliotheek aan de Vosselmanstraat 299. Het Erfgoedhuis biedt daarnaast plaats aan activiteiten en presentaties die georganiseerd en geprogrammeerd worden in samenwerking met de leden van het Erfgoedplatform Apeldoorn (EPA) en andere samenwerkingspartners die erfgoedactiviteiten organiseren.

In de studiezaal van CODA Archief en Erfgoed kan iedereen terecht die meer wil weten over Apeldoorn in het recente, minder recente en verre verleden. Je kunt er originele stukken opvragen uit de depots en bekijken. De studiezaal is openbaar en voor iedereen toegankelijk.

Het Erfgoedhuis in CODA is niet alleen een inspirerend startpunt voor iedereen die iets wil weten over de geschiedenis van Apeldoorn en de Veluwe maar ook dé ontmoetingsplek voor erfgoedgeïnteresseerden: een werkplaats waar professionals en vrijwilligers, liefhebbers en onderzoekers van binnen en buiten Apeldoorn zich bezighouden met het bewaren, bewerken, bespreken en duiden van erfgoed.

Hotspots in CODA Bibliotheek
In CODA Centrale Bibliotheek vind je een aantal ‘hotspots’ waar je meer ontdekt over de geschiedenis van Apeldoorn en omgeving. De hotspots zijn vormgegeven door vijf Apeldoornse kunstenaars: Bas Fontein, Guido Nieuwendijk, Gabi Rets, Ferry Staverman en Marije Vermeulen. Zij hebben zich laten inspireren door de historische thema’s van Het grote verhaal van Apeldoorn en door objecten uit de archief- en erfgoedcollecties van CODA en de partners van het Erfgoed Platform Apeldoorn. Resultaat zijn vijf verrassende, inspirerende en spannende plekken waar beeldende kunst en geschiedenis prachtig samenkomen.

Het grote verhaal van Apeldoorn
Het grote verhaal van Apeldoorn vertelt over de stad en de regio, vanaf het moment dat de eerste mensen het gebied bezochten en zich hier vestigden tot nu. Van de eerste jagers en boeren en de opkomst van de ijzer- en later de papierindustrie tot de vestiging van het koninklijk huis in Apeldoorn en de ontwikkeling van dorp naar stad. De verhalen, objecten, gebouwen en historische figuren worden aaneengeregen in thema’s die heden en verleden verbinden.

Wil je meer te weten komen over Het grote verhaal van Apeldoorn of daar zelf je verhaal aan toevoegen? Ga dan naar www.hetgroteverhaalvanapeldoorn.nl

Erfgoedplatform Apeldoorn

Het Erfgoedplatform Apeldoorn (EPA) is een verbindende schakel tussen lokale cultuurhistorische organisaties en wordt gevormd door 23 (vrijwilligers)organisaties die zich op verschillende manieren bezighouden met Apeldoorns erfgoed. EPA ondersteunt de activiteiten van deze organisaties en is gericht op onderlinge samenwerking. CODA is lid en biedt binnen het Erfgoedhuis plek aan de EPA-partners in het Erfgoedhuis. Het Erfgoedplatform Apeldoorn heeft een eigen ruimte naast het Erfgoedhuis waar ontmoetingen, activiteiten en presentaties georganiseerd worden.

Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch
In de nacht van 21 op 22 januari 1943 ontruimt de bezetter op brute wijze de Joods-psychiatrische instelling Het Apeldoornsche Bosch. Bijna 1300 mensen, patiënten en personeel, worden op transport gesteld naar Auschwitz. Slechts een enkeling keert terug. Het Herinneringscentrum op het voormalige terrein van Het Apeldoornsche Bosch, tegenwoordig zorginstelling ’s Heeren Loo, is geopend op woensdag en zondag van 10.00 tot 16.30 uur. In 2024 is gestart met de uitbreiding van het Herinneringscentrum. Daarmee gaat een langgekoesterde wens gaat in vervulling: een mooie ontvangstruimte bij het Herinneringscentrum waar grotere groepen en schoolklassen ontvangen kunnen worden.

Het Herinneringscentrum is het resultaat van samenwerking tussen de Stichting Apeldoornsche Bosch, ’s Heeren Loo en CODA en is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Apeldoorn, vfonds, VSBfonds, Veluwe Remembers, Erfgoed Gelderland, Erfgoedplatform Apeldoorn, Stichting Rebekka Grunwald Wagenaar en de Firma Lakfa.

Meer informatie over het Herinneringscentrum vind je op www.apeldoornschebosch.nl

Wat wilt u weten?

Mag ik alle archieven bekijken?

arrow-large Created with Sketch.

Sommige archieven en archiefstukken hebben een beperking op de openbaarheid. Als dat het geval is, staat dat in de online beschrijving vermeld en treft u daarbij een hyperlink aan naar een formulier. Met dit formulier kunt u bij de gemeentearchivaris een ontheffing op de openbaarheidsbeperking aanvragen.

Waar vind ik oude foto’s van Apeldoorn?

arrow-large Created with Sketch.

In de CODA Beeldbank. Daar staan ongeveer 40.000 foto’s, affiches, tekeningen, kaarten en plattegronden. U vindt er vast wat u zoekt.

Hebben jullie informatie over de Tweede Wereldoorlog?

arrow-large Created with Sketch.

Jazeker. Samen met de Stichting Bevrijding ’45 hebben we alle informatie verzameld op apeldoornendeoorlog.nl.

Waar vind ik verhalen over de Apeldoornse geschiedenis?

arrow-large Created with Sketch.

Hoe zag het Raadhuisplein er vroeger uit? Of uw eigen straat? Wat gebeurde er in 1356 op de Loenense Vrijenberg? En wat heeft Zwitsal met Apeldoorn te maken? U vindt het antwoord in Het Geheugen van Apeldoorn. Ga heerlijk digitaal grasduinen in de geschiedenis van onze regio en bekijk verhalen, foto’s, kaarten en routes. En voeg zelf uw stukje historie toe! Dan bouwen we samen verder.

Waar vind ik CODA Archief?

arrow-large Created with Sketch.

CODA Archief is gevestigd in CODA Centrale Bibliotheek op de begane grond.