Nieuw in de CODA collectie

Nieuw in de CODA collectie

Lady Gaga’s Dove Brooch van Maison Schiaparelli

Tijdens de inauguratie van Joe Biden op 20 januari 2021 zong Lady Gaga het Amerikaanse volkslied. Net onder haar schouder prijkte een goudkleurige duif die online en via televisiebeelden de wereld over vloog. Deze broche werd, evenals de kleding van Lady Gaga, ontworpen door Daniel Roseberry, creatief directeur van modehuis Maison Schiaparelli. CODA kon de iconische broche van duif met olijftakje, symbool voor hoop en vrede, onlangs aankopen en aan de collectie toevoegen. De broche is te zien in CODA Museum.

De broche

De broche van Roseberry werd door Maison Schiaparelli in een beperkte oplage en in vier formaten en uitvoeringen vervaardigd voor de Lady Gaga Born This Way Foundation. Deze stichting zet zich in voor de mentale gezondheid van jonge mensen. De opbrengsten van de verkoop komen ten goede aan de stichting. 

Maison Schiaparelli en oprichtster Elsa Schiaparelli (1890-1973) hebben een lange geschiedenis met de beeltenis van de duif. Toen Elsa Schiaparelli Europa verruilde voor Amerika droeg ze bij aankomst in New York haar favoriete broche met duif. In de jaren dertig raakte Schiaparelli bevriend met Salvadore Dali en werd ze beïnvloed door dada en het kubisme en gebruikte ze een meer surrealistische beeldtaal waar ook de door haar zo geliefde duif deel van uitmaakte. Op enig moment bezat ze een schilderij van Picasso waarop de kunstenaar een duif en een kraai in een kooi afgebeeld had; volgens Schiaparellibiografieën symbolisch voor haar gespleten persoonlijkheid. De duif bleef een leven lang bij haar en is tot op de dag van vandaag terug te vinden in accessoires en prints van Maison Schiaparelli.

.

De collectie sieraden van CODA

Met 10.000 objecten beschikt CODA over de grootste museale verzameling kunstenaarssieraden en modesieraden ter wereld. Deze collectie groeit gestaag door aankopen, bruiklenen, schenkingen en legaten en geeft een beeld van de ontwikkeling van het sieraad sinds het midden van de jaren zestig tot heden. Tijdens het Museumcongres 2015 ontving CODA uit handen van minister Jet Bussemaker de Rijkscollectie sieraden. Deze collectie omvat ruim 400 objecten en is in langdurige bruikleen gegeven aan CODA Museum met de intentie dit om te zetten in een schenking. In datzelfde jaar verscheen Redefining Jewellery, een publicatie over de sieradencollectie. CODA verzamelt sinds 2015 ook modesieraad (costume jewellery) en legt in tentoonstellingen en aankopen verbinding met de actualiteit en mode.

CODA verwierf in 2016 een groot deel van de collectie modesieraden van Jozef – Joop – Wiggers (1934-2017). Zijn verzameling is niet alleen de ‘afdruk’ van een persoonlijk verhaal, maar geeft ook een uniek beeld van de ontwikkeling van het modesieraad. CODA Museum toont tot en met 21 november 2021 de hoogtepunten uit deze particuliere collectie in de tentoonstelling All that Glitters. De sieraden van Schiaparelli, met name uit de jaren veertig en vijftig, maken deel uit van de verzameling van Jozef Wiggers en zijn opgenomen in de CODA collectie.
www.coda-apeldoorn.nl/allthatglitters