Ontdek de Makerspace in CODA Bibliotheek

Ontdek de Makerspace in CODA Bibliotheek

Makerspace

CODA ExperienceLab bestaat uit een Showroom in CODA Museum en diverse innovatielabs in de Makerspace in CODA Bibliotheek: met recycling-hubs in relatie tot fashion en plastic, een BiodesignLab, VR Lab en een FabLab.

In de Makerspace in CODA ExperienceLab ontdek je klassieke én hypermoderne apparatuur waarmee je de meest verrassende dingen kunt maken en bewerken. Je vindt er onder andere een kleine- en gloednieuwe groot-formaat-lasersnijder die beide vele materialen kunnen snijden en graveren. Met de verschillende 3D printers creëer je zelf ontworpen objecten. In de Makerspace kun je bovendien deelnemen aan activiteiten waarbij programmeren, gamen en VR centraal staan en vind je stations waar je met diverse materialen en technieken aan de slag kunt met bio- en fashion design en plastic recycling. Denk hierbij aan het maken van nieuwe objecten van natuurlijke (afval)materialen, borduren 2.0 of het creëren van gebruiks- of kunstvoorwerpen met de Precious Plastic machines.

Elke vrijdag van 16.00 tot 17.00 uur geeft de Vakspecialist Innovatie & Techniek een rondleiding door de Makerspace. Je maakt kennis met polyjet 3D printen, een computergestuurde borduurmachine, een professionele lasersnijder, foodprinter en nog veel meer hi-tech tools. 

Machines in de Makerspace

Stratasys Polyjet 3D printer

Met deze 3D printer is het mogelijk om in diverse kleuren te printen, in totaal kunnen er  drie verschillende materialen/kleuren gemengd worden. De machine maakt gebruik van oplosbaar ondersteuningsmateriaal waardoor het mogelijk is om complexe designs te realiseren met een laagdikte van 0,0015 mm.

 

Techniek: 3D printen, professional (training vereist) | Werkgebied 23 x 23 x 23 cm | Materialen: polymeer - diverse kleuren, high-temp, transparant, rubber | Software: Grabcad print, aanleveren in stl of obj.

Brother Digitale borduurmachine

Deze professionele digitale borduurmachine kan razendsnel op een computer ingegeven illustraties, logo’s, patronen of teksten borduren in stoffen. Bij dit proces worden tien verschillende klossen garen in diverse kleuren gebruikt.

 

Techniek: borduren, professional (training vereist) | Werkgebied 36 x 32cm op het grootste raam met doorvoermogelijkheid voor grotere designs | Software: Inkscape, aanleveren in vector ai, svg of dxf.

Lasersnijder XL

 Een lasersnijder kan verschillende graveren en snijden. Bij dit laatste proces brandt de machine met een gebundelde lichtbron (laser) dwars door het materiaal heen. Dit kan met stof, maar ook hout, plexiglas en vele andere materialen. Ook het maken van verschillende vormen is mogelijk. Daarnaast heeft de lasersnijder de optie om een afbeelding, tekst of illustratie te graveren, tijdens dit proces brandt de laserstraal alleen het bovenste laagje van het materiaal weg.

 

Techniek: lasersnijden en graveren, professional (training vereist) | Werkgebied 130 x 90 cm | Software: Illustrator, CorelDraw, Inkscape, aanleveren in vector ai, svg of dxf.

Lasersnijder Small

Ook de kleine lasersnijder kan secuur op maat snijden en prachtige designs graveren; ontdek de mogelijkheden van verschillende materialen en vormen. Deze lasersnijder is het kleine broertje van de XL-variant met een kleiner werkgebied en lager wattage. De machine heeft al een aantal trouwe dienstjaren op zijn naam staan in destijds CODA FabLab, waar onder andere diverse kunstenaars hem hebben gebruikt bij de totstandkoming van nieuwe werken. De kleine lasersnijder wordt ook regelmatig ingezet binnen het activiteitenprogramma van CODA.

 

Techniek: lasersnijden en graveren, basics | Werkgebied 30 x 50 cm | Software: Illustrator, Inkscape, Coreldraw, aanleveren in vector ai, svg of dxf.

Ultimaker 3D printer (model: 2, 2+ & 3)

 Fused Deposition Modeling (FDM) is een 3D printtechniek waarbij een verplaatsbare spuitmond een lange, dunne draad gesmolten plastic op elkaar legt. Laag voor laag ontstaat hierdoor een driedimensionaal object. Het is mogelijk om met verschillende soorten materialen te printen, denk hierbij aan PLA en ABS.

 

Techniek: FDM 3D printen, basics | Software: Cura, aanleveren in stl of obj.

Foodprinter

 Met de foodprinter kan een (eetbare!) pasta-achtige gelei worden geprint, denk aan smeerbare chocolade, boter en bijvoorbeeld hummus. Een spuit wordt gevuld met het geselecteerde materiaal. De machine beweegt heen en weer waardoor de spuit langzaam wordt leeggedrukt. Het is ook mogelijk om andersoortige pasta’s te printen zoals keramiek en papierpulp.

 

Techniek: paste printing, basics | Software: Slic3r, aanleveren in stl.

HTC Vive VR

 Met Virtual Reality (ook wel schijnwerkelijkheid genoemd) wordt een omgeving door een computer nagebootst via de daarbij behorende VR brillen. De gebruiker bevindt zich in een virtuele wereld, bijvoorbeeld een simulatie of game.

 

Techniek: Virtual Reality, basics| Software: Steam, aanleveren in Unity.

3Devo Shredder

Deze shredder vermaalt plastic materiaal tot kleinere stukken zodat deze vervolgens verwerkt kunnen worden met gebruikmaking van o.a. de filamentdraaier of door ze te smelten en in een nieuwe vorm te spuiten. 

 

Techniek: plastic vermalen, basics (zonder training) | Aanleveren in kleinere stukken plastic.

3Devo Filamentdraaier

 Met de filamentdraaier worden plastic snippers omgezet in nieuwe grondstof voor de FDM 3D printers. Het fijn gemalen plastic wordt gesmolten en tot een draad ‘getrokken.’ De dikte van de draad kan worden ingesteld.

 

Techniek: filament draaien, basics (zonder training) | Aanleveren in plastic snippers van hetzelfde soort plastic.

Precious plastic apparatuur

CODA ExperienceLab omarmt het Precious Plastic project en werkt mee aan One Army, opgezet door Dave Hakkens. De machines zijn gemakkelijk te gebruiken en gemaakt om zelf te werken met gerecycled plastic. CODA heeft twee machines: de Injection-machine en de Shredder. De shredder vermaalt grof plastic zoals flessen en doppen tot fijne brokjes die vervolgens in de Injection-machine gedaan worden om er nieuwe (complexe) ontwerpen van te maken. Tijdens dit proces wordt er gebruik gemaakt van mallen, het plastic wordt hierbij eerst verwarmd in een ‘loop’ voordat het in een mal wordt geïnjecteerd. Het werken met de Precious Plastic apparatuur is altijd op afspraak en onder begeleiding.

 

Techniek: plastic recycling, professional (training vereist).

Beyond Plastic

De Beyond Plastic bio press is een sterke hittepers waarmee veel verschillende organische materialen (zoals voedselafval) omgetoverd kunnen worden in biologisch afbreekbare producten, denk hierbij aan borden, kommen of bekers. Er kunnen zo voorwerpen voor eenmalig gebruik worden gemaakt, om zo weer het plastic dat voor eenmalig gebruik wordt geproduceerd te vervangen.

 

Techniek: bio-press professional (training vereist).

Vinylsnijder

 Met de vinylsnijder kan stickerfolie, flexfolie en flockfolie in een gewenste vorm worden gesneden. De machine maakt gebruik van een vectorbestand waarmee teksten, logo’s en illustraties gemakkelijk uitgesneden kunnen worden.

 

Techniek: plotten, basics (zonder training) | Werkgebied tot 70 centimeter breed, lengte afhankelijk van de rol | Software: Illustrator, Inkschape, Corel, aanleveren in vector ai, svg of dxf.