Bunker Seyss-Inquart

Bunker Seyss-Inquart

Apeldoornse bunker in Virtual Reality

Aan de Loolaan 554 in Apeldoorn zetelde vanaf het najaar van 1944 tot het eind van de oorlog het hoogste gezag in bezet Nederland: Rijkscommissaris Seyss-Inquart met zijn staf. Wanneer er dreigingsgevaar was verplaatsten zij zich naar de nabijgelegen bunker. Deze bunker is niet alleen een Rijksmonument, het is ook het enige monument in Apeldoorn dat dateert uit de oorlogsperiode. 

In de eerste jaren na de oorlog stonden duizenden mensen in de rij om een blik te werpen in deze schuilkelder die in de stijl van de Rijkscommissaris ingericht was. Begin jaren ’50 ebde de belangstelling weg en gingen de deuren op slot. De bunker is sindsdien slechts bij zeldzame gelegenheden toegankelijk.

Beleef de bunker in Virtual Reality in CODA VR Lab

Om deze beladen plek toegankelijk te maken voor het onderwijs en voor belangstellenden heeft CODA in samenwerking met Erfgoed Gelderland en Stichting de Bunker van Seyss Inquart een virtuele tour samengesteld. In CODA VR Lab word je in Virtual Reality door een gids rondgeleid alsof je terug bent in het jaar 1948 toen de bunker werd opengesteld voor publiek.

De bunker in het onderwijs

Leerlingen uit het basis- en voortgezet onderwijs bezoeken in het lesprogramma rondom de bunker van Seyss Inquart zowel CODA Archief als het VR Lab. De objecten van de CODA collectie, afkomstig uit de bunker en de Tweede Wereldoorlog in Apeldoorn, staan hierbij centraal. Daarnaast ervaren zij de bunker, zoals deze in 1948 te zien was, in Virtual Reality. Deze combinatie zorgt ervoor dat zij samenwerken, authentieke objecten zien en geholpen worden een beeld te vormen van hoe het er toen uitzag. Door hier met de leerlingen op te reflecteren en hen samen te laten werken met de beschikbare materialen, komt de geschiedenis dichtbij.

Mede mogelijk gemaakt door

De virtuele tour van de bunker is tot stand gekomen met een innovatiefonds van de Rijnbrink Groep en in samenwerking met Erfgoed Gelderland en Stichting de Bunker van Seyss Inquart. De Virtuele applicatie is gebouwd door VizVis 3D Concepts.