Mijn Sieraad: podcast portretten met Apeldoorners in de hoofdrol

van
19.04.2023
t/m
01.12.2024

Mijn Sieraad: podcast portretten met Apeldoorners in de hoofdrol

19.04.2023 t/m 19.04.2024 | CODA De Verdieping, De Maten en dokZuid | ook online via CODA Talk | gratis 

Mijn Sieraad: podcastportretten met Apeldoorners in de hoofdrol

Vier Apeldoorners, vier sieraden, vier levensverhalen. Onder de titel Mijn Sieraad laat CODA Museum inwoners van Apeldoorn vertellen over hun bijzondere sieraad en het verhaal daarachter. Over een druppel die ouders en dochter verbindt, een monumentale tattoo van een halve pink groot en: hoeveel persoonlijkheid gaat er in een bril? Via een podcast en een audiovisuele presentatie worden deze verhalen vanaf 19 april met iedereen gedeeld. CODA Museum heeft een internationale reputatie op het gebied van sieraden. In dit project draait het vooral om de betekenis die een sieraad voor de drager heeft, naast de artistieke of kunsthistorische waarde. De persoonlijke verhalen van vier verschillende Apeldoorners onderstrepen zo de universele functie van sieraden als uitdrukking van iemands identiteit. 

 

Zumaya de Zeeuw

Erik en Isa Mensinga

Marsha Regensburg

Gedeelde druppel, subtiele olijftak en prominente bril 

Erik en Isa Mensinga, Marsha Regensburg en Zumaya de Zeeuw zijn de deelnemers aan Mijn Sieraad 2023, dat zich na deze eerste editie verder zal ontwikkelen. Vader en dochter Mensinga vertellen over het druppelvormige halssieraad dat niet alleen staat voor hun bloedband, maar ook verwijst naar een muzikale voorliefde voor metal en interesse in Vikingen. De bescheiden tattoo op de linkerpink van Marsha Regensburg is in feite een klein monument voor haar overleden dochter LouLou. Als symbool voor nieuw leven tekent de olijftak zowel het leven van Marsha zonder haar dochter als LouLou’s bestaan in een andere dimensie. Voor opticien Zumaya de Zeeuw zijn haar eigen brillen veel meer dan een verlengstuk van haar werk: ze drukt er haar persoonlijkheid mee uit. Wie een bril als noodzakelijk kwaad ziet doet zichzelf tekort, is Zumaya’s overtuiging. Voor haar zijn het onmisbare sieraden, waarvan ze de keuze afstemt op zowel garderobe als gemoed. 

 

Podcast en portretten 

Centraal in Mijn Sieraad staat de gelijknamige podcast, die is gemaakt door Tom Hofland (Apeldoorn, 1990) en Pascal van Hulst (Enschede, 1990). Zij zijn onder meer bekend van de podcast Er is iets vreemds gebeurd, waarin mensen vertellen over onverklaarbare gebeurtenissen. Voor Mijn Sieraad spraken ze uitgebreid met de Erik en Isa Mensinga, Marsha Regensburg en Zumaya de Zeeuw over de persoonlijke betekenis van hun sieraad. Je hoort de antwoorden op vragen als: wie heeft het gemaakt, waar doet het de dragers aan denken, wat willen ze ermee uitdrukken, wanneer en hoe dragen ze het, welke vragen en reacties lokt het uit? De drie delen van de podcast zijn online altijd en overal te beluisteren. In de vaste CODA collectiepresentatie De Verdieping hangen portretfoto’s van de deelnemers met hun sieraad, gemaakt door fotograaf Aukje van Rossum. Daar is (via een QR-code) ook de podcast te horen. Deze audiovisuele presentatie is een jaar lang te zien en te horen. De Verdieping is gratis toegankelijk en te vinden vóór de ingang naar het museum. Depodcast is bovendien te beluisteren in de bibliotheekvestigingen CODA De Maten en CODA dokZuid.

 

Over de sieradencollectie van CODA 

Sieren en versieren zijn zo oud als de mensheid zelf. Met kleding en sieraden vertellen we niet alleen wie we zijn, maar nodigen we ook uit tot gesprek. Het dragen van sieraden gaat over vrijheid, bewustwording en de eigen identiteit. Daarnaast is het sieraad onderdeel van telkens nieuwe modebeelden, waarin steeds wisselende accessoires een belangrijke rol spelen. Met ruim 9000 objecten beschikt CODA over de grootste museale verzameling kunstenaarssieraden en modesieraden ter wereld. Deze collectie groeit gestaag, door aankopen, bruiklenen, schenkingen en legaten. Ze geeft een beeld van de ontwikkeling van het sieraad sinds het midden van de jaren zestig tot heden. 

Mijn Sieraad sluit niet alleen aan op de sieradencollectie waarmee CODA zich onderscheidt, maar ook op de programmalijn CODA Lokaal van CODA Museum, met daarin aandacht voor persoonlijke verhalen uit de regio die een relatie hebben met de CODA collectie, de omgeving of de actualiteit. Bovendien laat het project sieraden in de volle breedte zien: naast modesieraden ook urban-sieraden (zoals sneakers en zonnebrillen) en bodylanguage-sieraden (zoals tattoos en piercings).

 

Over de podcastmakers

Babylon Audio Collective is een team van schrijvers, regisseurs, geluidstechnici, muzikanten en geluidsontwerpers. Ze werken voor onder meer VPRO, Podimo, NPO Radio 1, VRT, ANWB, en de NTR. Hun werk is bekroond met de Prix Europa en genomineerd voor de Prix D'Italia en de Dutch Directors Guild Award. Het collectief werd opgericht door Pascal van Hulst en Tom Hofland. Zij zijn onder meer bekend van De Blankenberge Tapes (VPRO), Verborgen Verhalen (ANWB) en Er is iets vreemds gebeurd (Dag & Nacht Media).