Werk uit eigen collectie

Werk uit eigen collectie

Werk uit eigen collectie

Op de Verdieping in CODA is een permanente collectiepresentatie ingericht met hoogtepunten uit de CODA collectie; van sieraden en design tot beeldende kunst en objecten uit de erfgoedcollectie. De objecten in deze presentatie worden regelmatig gewisseld zodat er nieuwe, actuele verbindingen gelegd kunnen worden. De vaste collectiepresentatie is vrij toegankelijk en bevindt zich op de plek van het voormalige CODA Café aan de museumzijde van het CODA gebouw.

CODA Museum besteedt aandacht aan regionaal en lokaal erfgoed en toont hedendaagse kunst en vormgeving. De historische collectie van CODA verhaalt over de geschiedenis van Apeldoorn en de Veluwe en bevat objecten en deelcollecties die van (inter)nationale betekenis zijn. Een goed voorbeeld is de collectie houten ADO speelgoed die onlosmakelijk verbonden is aan een stuk lokale geschiedenis en tegelijkertijd raakt aan grote vernieuwingen in de kunst in de twintigste eeuw zoals kunstbeweging De Stijl die nastreefde.

Een bijzondere en unieke deelcollectie is de collectie sieraden, met ruim 10.000 objecten de grootste museale collectie moderne sieraden wereldwijd, die bestaat uit kunstenaarssieraden en modesieraden. Kunstenaarssieraden worden gemaakt door beeldend kunstenaars die het sieraad als volwaardig en autonoom medium beschouwen zoals een schilderij of beeldhouwwerk dat ook is. Modesieraden zijn sieraden die niet vervaardigd zijn van edelmetalen en edelstenen maar op het gebied van vormgeving, vanwege hun kwaliteit of als representanten van een tijdvak, van betekenis zijn.  Een nieuwe aanwinst in deze deelcollectie is onder andere een paar oorsieraden die voortgekomen zijn uit de samenwerking van H&M met modehuis Mugler. H&M schonk de oorsieraden aan de CODA.

Express Yourself

De collectie sieraden van CODA is met ruim 10.000 objecten de grootste museale collectie wereldwijd. De sieraden van CODA zijn echter maar zelden aan te raken, laat staan dat ze gepast kunnen worden. CODA ontwikkelde in samenwerking met Studio JUST digitale passpiegels. Met deze spiegels, een QR code, voor CODA ontwikkelde Instagramfilters en de selfiemodus van een telefoon ontdekken bezoekers hoe topstukken uit de CODA collectie hen staan. De filters zijn ook na een museumbezoek thuis te gebruiken door op de Instagrampagina van CODA (@codaapeldoorn) boven de foto’s en video’s op het icoon met drie sterren te klikken. Express Yourself sluit aan op de behoefte en wens om de collectie interactief te presenteren en op deze tijd waarin mode, zelfexpressie en social media belangrijk zijn.

Docentenhandleiding

Voor docenten Onderwijs is ter inspiratie een speciale Docentenhandleiding beschikbaar, deze kunt u hier downloaden.