Nog meer cultuurthuis

Oranje boven & maak je eigen sieraad

Oranje boven van Marion Herbst (1944-1995) is een opvallend felgekleurd collier, gemaakt van acht bollen van papier-maché die aan een messingkleurig koord geregen zijn. Op één bol is een goudomrand Nederlands vlaggetje geschilderd. Oranje boven sluit aan op haar werk De lintjes. Deze lintjes zijn geïnspireerd op traditionele onderscheidingen en maakte Herbst van kleurig geweven garen en zilveren pinnen. Met werken zoals dit collier en de lintjes gaat Herbst niet alleen in op de oranjegezindheid in Nederland, maar laat ze ook zien dat in sieraadvormgeving, wat haar betreft, niet het materiaal of vormdogma’s maatgevend zijn maar juist het concept – het idee – haar belangrijkst inspiratie en drijfveer vormt.

 

Maak een sieraad & win!

Diverse werken van Marion Herbst zijn ter inspiratie te ontdekken bij de challenge 'maak een quarantainesieraad.' Doe mee t/m 17 mei, maak van alles wat je in en om huis kunt vinden een eigen sieraad en win mooie prijzen. Van een expositieplek in CODA Museum tot een kunstenaarssieraad of camera. 

 

Beeld: Marion Herbst, Oranje boven, collier, 1988, papier-maché, messing, gouddraad, CODA collectie

Lees meer >

Poëzie op maandag (11 mei)

Wekelijks vind je hier een tip over een pracht van een gedicht of een dichtbundel waar we je graag op willen wijzen – omdat er ondanks alles zó veel moois te lezen is. Deze en andere (literatuur)tips delen we natuurlijk ook op onze Facebookpagina. Lees meer

Poëzie op maandag (4 mei)

Wekelijks vind je hier een tip over een pracht van een gedicht of een dichtbundel waar we je graag op willen wijzen – omdat er ondanks alles zó veel moois te lezen is. Deze en andere (literatuur)tips delen we natuurlijk ook op onze Facebookpagina. Lees meer

CODA Boekenblog: Tips van Loes #7

CODA Bibliotheek is, weliswaar met beperkingen, weer open. Hoe dat werkt, lees je hier. Maar omdat het boekenblog van Loes Kroon zo ontzettend gewaardeerd wordt, houden we dat voorlopig nog even in de lucht. Het is tenslotte heerlijk als je de krenten uit de pap aangereikt krijgt!

Lees meer >

Poëzie op maandag (18 mei)

Wekelijks vind je hier een tip over een toepasselijk gedicht of een bijzondere dichtbundel waar we je graag op willen wijzen – omdat er zó veel moois te lezen is. Deze en andere (literatuur)tips delen we natuurlijk ook op onze Facebookpagina.

Lees meer >

Speciale Facebook-groep voor iedereen die moeite heeft met de Nederlandse taal

Spreek je nog niet zo goed Nederlands? Heb je moeite met lezen en schrijven of geef je taalcursussen? Meld je dan aan bij Taalhuis Apeldoorn! CODA Taalhuis deelt hier tips over lezen, schrijven en rekenen bijvoorbeeld. Ook staan hier oefeningen waar je thuis mee aan de slag kunt.

Jonger dan 18 jaar en al je boeken al uit?

Kijk dan eens op www.jeugdbibliotheek.nl! Je vindt hier massa’s leuke, spannende, ontroerende, mooie en leerzame kinder- en jeugdboeken die je als e-book of luisterboek kunt lenen. Via de buttons kun je op leeftijd jouw favoriete boek(en) vinden. Voor de allerjongsten is er een ruime keus voorleesboeken en kun je op Junior Einstein oefenen voor alle vakken van de basisschool. In de voorleeshoek kun je trouwens via de link www.voorleeshoek.nl/scholendicht voor drie weken een gratis abonnement afsluiten.

Het mysterie van The Likdorine Company

Weet u meer? Laat het ons weten! 

 

In de Boswachterij Berg en Bos vind je nog wel eens wat. Bijvoorbeeld dit kleine glazen flesje. Het is niet meer dan acht centimeter hoog, heeft geen inhoud meer en is zonder dop of etiket. Op het flesje staat in reliëf het woord Likdorine en er heeft vast en zeker ooit een middel in gezeten tegen die vervelende likdoorns.

Lees meer >

Wat is (een) origineel?

Wat betekent ‘origineel’ en wat is het verschil eigenlijk tussen een origineel, een serie en een replica? Wat is de waarde van het origineel en de replica? En is kunst niet altijd de reproductie van een idee?

Lees meer >

De buttons van Bas Kosters

Modeontwerper Bas Kosters is energiek, opvallend, kleurrijk in alle betekenissen van het woord, eigenzinnig , met vele talenten gezegend en multidisciplinair. Een avond dj-en gaat hem net zo makkelijk af als schilderen, tekenen en ontwerpen.

Lees meer >

Grootse gevoelens

Lise Sore (1986) tekent zichzelf op imponerend formaat; een onderzoek naar haar eigen angsten en emoties. Haar metershoge werk (uit 2020) in de tentoonstelling The Future is Female hangt fier vooraan, verwelkomt je met dat gevoel wat de thematiek van de tentoonstelling voor jou als toeschouwer behelst: kracht, kwetsbaarheid, liefde of juist een volledig tegenovergestelde.

Lees meer >

23.03.2020

Poëzie op maandag

Natuurlijk houden we bij CODA zelf ook van lezen, van thrillers tot sciencefiction en van reisverhalen tot poëzie. Elke week ontvangen we een tip over een pracht van een (dicht)bundel, met alvast een kort stukje tekst uit die bundel of dat ene vers. Vanaf nu delen we op onze Facebookpagina deze ‘Poëzie op maandag’ graag met je – omdat er ondanks alles zó veel moois te lezen is.

Lees meer >

30.03.2020

Poëzie op maandag

Natuurlijk houden we bij CODA zelf ook van lezen, van thrillers tot sciencefiction en van reisverhalen tot poëzie. Elke week ontvangen we een tip over een pracht van een (dicht)bundel, met alvast een kort stukje tekst uit die bundel of dat ene vers. Vanaf nu delen we op onze Facebookpagina deze ‘Poëzie op maandag’ graag met je – omdat er ondanks alles zó veel moois te lezen is.

Lees meer >

06.04.2020

Poëzie op maandag

Hier delen we wekelijks een tip over een pracht van een gedicht of een dichtbundel waar we je graag op willen wijzen – omdat er ondanks alles zó veel moois te lezen is. Deze en andere (literatuur)tips delen we natuurlijk ook op onze Facebookpagina.

Lees meer >

Maak je eigen BoekHoekje voor Pasen!

Tijdens deze quarantaineperiode bieden we je graag online een variant voor thuis van een aantal van onze activiteiten. Helaas kunnen we even niet samen met alle kinderen aan de slag bij CODA om mooie paasversiering te maken, daarom een tip voor thuis! Combineer lezen en knutselen tijdens Pasen met een BoekHoekje. Voor als je een leespauze neemt om eieren te zoeken of aan te schuiven bij de brunch.

Lees meer >

13.04.2020

Poëzie op maandag

Wekelijks vind je hier een tip over een pracht van een gedicht of een dichtbundel waar we je graag op willen wijzen – omdat er ondanks alles zó veel moois te lezen is. Deze en andere (literatuur)tips delen we natuurlijk ook op onze Facebookpagina.

Lees meer >

20.04.2020

Poëzie op maandag

Deze week brengen we poëzie in gesproken vorm bij je thuis – vanuit huis. Onze collega Marion Wiering leest het gedichtje ‘This varkentje’ voor uit ‘Ik juich voor jou’ van auteur en illustrator Wolf Erlbruch.

Lees meer >

27.04.2020

Poëzie op maandag (27 april)

Vandaag is het Koningsdag en voor deze ‘Poëzie op maandag’ daarom een gedicht met een toepasselijke titel: ‘Leve de koning!’. Een gedicht voor alle leeftijden, maar vooral geschreven voor kinderen.

Lees meer >