Nog meer cultuurthuis

CODA Boekenblog: tips van Loes #10

Van een verwilderd tienermeisje in de Pyreneeën en het verhaal van Syntax Bosselman tot Lang leve ons van Claudia de Breij: in een tijd die gedomineerd wordt door demonstratienieuws en coronaberichtgeving selecteerde Loes dit keer een aantal titels die aansluit op de geschiedenis en de actualiteit.

Lees meer >

Poëzie op maandag (15 juni)

Wekelijks vind je hier een tip over een toepasselijk gedicht of een bijzondere dichtbundel waar we je graag op willen wijzen – omdat er zó veel moois te lezen is. Deze en andere (literatuur)tips delen we natuurlijk ook op onze Facebookpagina.

Lees meer >

Oranje boven & maak je eigen sieraad

Oranje boven van Marion Herbst (1944-1995) is een opvallend felgekleurd collier, gemaakt van acht bollen van papier-maché die aan een messingkleurig koord geregen zijn. Op één bol is een goudomrand Nederlands vlaggetje geschilderd. Oranje boven sluit aan op haar werk De lintjes. Deze lintjes zijn geïnspireerd op traditionele onderscheidingen en maakte Herbst van kleurig geweven garen en zilveren pinnen. Met werken zoals dit collier en de lintjes gaat Herbst niet alleen in op de oranjegezindheid in Nederland, maar laat ze ook zien dat in sieraadvormgeving, wat haar betreft, niet het materiaal of vormdogma’s maatgevend zijn maar juist het concept – het idee – haar belangrijkst inspiratie en drijfveer vormt.

 

Maak een sieraad & win!

Diverse werken van Marion Herbst zijn ter inspiratie te ontdekken bij de challenge 'maak een quarantainesieraad.' Doe mee t/m 17 mei, maak van alles wat je in en om huis kunt vinden een eigen sieraad en win mooie prijzen. Van een expositieplek in CODA Museum tot een kunstenaarssieraad of camera. 

 

Beeld: Marion Herbst, Oranje boven, collier, 1988, papier-maché, messing, gouddraad, CODA collectie

Lees meer >

Poëzie op maandag (22 juni)

Wekelijks vind je hier een tip over een gedicht of dichtbundel waar we je graag op willen wijzen – omdat er zó veel moois te lezen is. Deze en andere (literatuur)tips delen we natuurlijk ook op onze Facebookpagina.

Lees meer >

CODA Boekenblog: tips van Loes #8

CODA Bibliotheek is, weliswaar met beperkingen, weer open. Hoe dat werkt, lees je hier. Maar omdat het boekenblog van Loes Kroon zo ontzettend gewaardeerd wordt, houden we dat voorlopig nog even in de lucht. Het is tenslotte heerlijk als je de krenten uit de pap aangereikt krijgt!

Lees meer >

CODA Boekenblog: tips van Loes #11

Onlangs overleed Carlos Ruiz Zafón op 55-jarige leeftijd. Zafón liet wereldwijd miljoenen mensen genieten van de vier boeken die zich centreren rondom de boekhandel van Daniel Sempere, zijn vader en het kerkhof van vergeten boeken. Loes opent dit blog met aandacht voor zijn eerste bestseller De schaduw van de wind. Omdat het blog van Loes breed gewaardeerd wordt blijft het voorlopig nog even online maar omdat ook de ‘gewone’ bibliotheek weer open is, besteedt Loes vanaf deze editie ook aandacht aan sprinters en boeken die (nog) niet online te leen zijn. Laat je verleiden door de tips en suggesties van Loes en geniet van het aanbod in CODA Bibliotheek off- en online!

Lees meer >

CODA Boekenblog: Tips van Loes #9

Juni; maand van het Spannende Boek! Loes selecteerde deze week niet alleen twee genomineerden voor de Libris Literatuur Prijs maar trakteert ons ook op twee thrillers die in de detective & thrillergids van Vrij Nederland 5 sterren kregen. 

Lees meer >

Poëzie op maandag (8 juni)

Wekelijks vind je hier een tip over een toepasselijk gedicht of een bijzondere dichtbundel waar we je graag op willen wijzen – omdat er zó veel moois te lezen is. Deze en andere (literatuur)tips delen we natuurlijk ook op onze Facebookpagina.

Lees meer >

Poëzie op maandag 25 mei

Wekelijks vind je hier een tip over een toepasselijk gedicht of een bijzondere dichtbundel waar we je graag op willen wijzen – omdat er zó veel moois te lezen is. Deze en andere (literatuur)tips delen we natuurlijk ook op onze Facebookpagina.

Lees meer >

Poëzie op maandag (11 mei)

Wekelijks vind je hier een tip over een pracht van een gedicht of een dichtbundel waar we je graag op willen wijzen – omdat er ondanks alles zó veel moois te lezen is. Deze en andere (literatuur)tips delen we natuurlijk ook op onze Facebookpagina. Lees meer

Poëzie op maandag (4 mei)

Wekelijks vind je hier een tip over een pracht van een gedicht of een dichtbundel waar we je graag op willen wijzen – omdat er ondanks alles zó veel moois te lezen is. Deze en andere (literatuur)tips delen we natuurlijk ook op onze Facebookpagina. Lees meer

CODA Boekenblog: Tips van Loes #7

CODA Bibliotheek is, weliswaar met beperkingen, weer open. Hoe dat werkt, lees je hier. Maar omdat het boekenblog van Loes Kroon zo ontzettend gewaardeerd wordt, houden we dat voorlopig nog even in de lucht. Het is tenslotte heerlijk als je de krenten uit de pap aangereikt krijgt!

Lees meer >

Quarantainekoken met Dorothy Iannone

Eén van onze fijne volksfeesten in Nederland vieren we dit jaar helaas even niet zoals we gewend zijn. Thuis zullen we er allemaal het beste van maken, hopelijk met lekker eten en in goed online gezelschap. In de tentoonstelling The Future is Female – Love Letters in CODA Museum ligt onder andere een handgeschreven kookboek van kunstenaar Dorothy Iannone. Een kleurrijk boek met recepten om je vingers bij af te likken: tijdens het koken streefde ze hierbij niet naar perfectie, maar laat ze juist ook zien wat er mis kan gaan of hoe je gedurende een recept de boel beter om kunt gooien; vaak met humoristische verwijzingen naar de originele bereidingswijze. 

Lees meer >

Poëzie op maandag (18 mei)

Wekelijks vind je hier een tip over een toepasselijk gedicht of een bijzondere dichtbundel waar we je graag op willen wijzen – omdat er zó veel moois te lezen is. Deze en andere (literatuur)tips delen we natuurlijk ook op onze Facebookpagina.

Lees meer >

Speciale Facebook-groep voor iedereen die moeite heeft met de Nederlandse taal

Spreek je nog niet zo goed Nederlands? Heb je moeite met lezen en schrijven of geef je taalcursussen? Meld je dan aan bij Taalhuis Apeldoorn! CODA Taalhuis deelt hier tips over lezen, schrijven en rekenen bijvoorbeeld. Ook staan hier oefeningen waar je thuis mee aan de slag kunt.

1 mei, de Dag van de Arbeid

1 mei, de Dag van de Arbeid, verwijst van oudsher naar de grote demonstraties voor betere arbeidsomstandigheden die rond en op 1 mei 1890 in verschillende landen gehouden werden. Deze dag is, in tegenstelling tot Nederland, in de landen om ons heen een officiële feestdag. Dat de arbeidsomstandigheden beter konden, bewijst het verhaal van het Apeldoornse jongetje Hemmie Zoetbrood (rechts in het ketelgat)...

 

Lees meer >

 

Jonger dan 18 jaar en al je boeken al uit?

Kijk dan eens op www.jeugdbibliotheek.nl! Je vindt hier massa’s leuke, spannende, ontroerende, mooie en leerzame kinder- en jeugdboeken die je als e-book of luisterboek kunt lenen. Via de buttons kun je op leeftijd jouw favoriete boek(en) vinden. Voor de allerjongsten is er een ruime keus voorleesboeken en kun je op Junior Einstein oefenen voor alle vakken van de basisschool. In de voorleeshoek kun je trouwens via de link www.voorleeshoek.nl/scholendicht voor drie weken een gratis abonnement afsluiten.

Het mysterie van The Likdorine Company

Weet u meer? Laat het ons weten! 

 

In de Boswachterij Berg en Bos vind je nog wel eens wat. Bijvoorbeeld dit kleine glazen flesje. Het is niet meer dan acht centimeter hoog, heeft geen inhoud meer en is zonder dop of etiket. Op het flesje staat in reliëf het woord Likdorine en er heeft vast en zeker ooit een middel in gezeten tegen die vervelende likdoorns.

Lees meer >

Brei aan prikkels? Ga dan even schermloos!

Okay. Je dag bestond uit videobellen, facetimen, telefonisch vergaderen, slacken, NOS.nl bekijken en natuurlijk alle meldingen van en via de socials. Daarnaast heb je één of meerdere kinderen geholpen bij het huiswerk, boodschappen besteld, online wat afspraken geannuleerd en gebeld met familie en vrienden om te horen hoe het gaat. Wat wil je dan als de kinderen slapen, de laptop eindelijk dicht kan en je ook het nieuws even laat voor wat het is?

Precies, ontspannen en min-of-meer gedachteloos zelf wat doen! De sportschool is vergrendeld terrein, maar online is er bijvoorbeeld een enorm aanbod borduur- en breiboeken te vinden; pak dus naald en draad en brei je hoofd leeg. 

Lees meer >

Wat is (een) origineel?

Wat betekent ‘origineel’ en wat is het verschil eigenlijk tussen een origineel, een serie en een replica? Wat is de waarde van het origineel en de replica? En is kunst niet altijd de reproductie van een idee?

Lees meer >

Grootse gevoelens

Lise Sore (1986) tekent zichzelf op imponerend formaat; een onderzoek naar haar eigen angsten en emoties. Haar metershoge werk (uit 2020) in de tentoonstelling The Future is Female hangt fier vooraan, verwelkomt je met dat gevoel wat de thematiek van de tentoonstelling voor jou als toeschouwer behelst: kracht, kwetsbaarheid, liefde of juist een volledig tegenovergestelde.

Lees meer >

De buttons van Bas Kosters

Modeontwerper Bas Kosters is energiek, opvallend, kleurrijk in alle betekenissen van het woord, eigenzinnig , met vele talenten gezegend en multidisciplinair. Een avond dj-en gaat hem net zo makkelijk af als schilderen, tekenen en ontwerpen.

Lees meer >

Thuisblijf-safari

Al eeuwenlang vinden wij de natuur fascinerend. Niet alleen om er in aanwezig te zijn, maar ook om te kijken, onderzoeken en verzamelen. Kunstenaar Roos Holleman legt in de tentoonstelling Animalia - verzameling van pracht & pastel de schoonheid vast van de dierenwereld. 

 

Nu zijn we allemaal thuis, maar kunnen we gelukkig nog genieten van tuin en natuur. De hele wereld is veranderd nu het coronavirus is opgedoken. Omdat CODA Museum gesloten is hebben we iets leuks voor thuis bedacht zodat kinderen toch de safari kunnen doen die normaal gesproken als activiteit bij de tentoonstelling wordt aangeboden.

Lees meer >

23.03.2020

Poëzie op maandag

Natuurlijk houden we bij CODA zelf ook van lezen, van thrillers tot sciencefiction en van reisverhalen tot poëzie. Elke week ontvangen we een tip over een pracht van een (dicht)bundel, met alvast een kort stukje tekst uit die bundel of dat ene vers. Vanaf nu delen we op onze Facebookpagina deze ‘Poëzie op maandag’ graag met je – omdat er ondanks alles zó veel moois te lezen is.

Lees meer >

30.03.2020

Poëzie op maandag

Natuurlijk houden we bij CODA zelf ook van lezen, van thrillers tot sciencefiction en van reisverhalen tot poëzie. Elke week ontvangen we een tip over een pracht van een (dicht)bundel, met alvast een kort stukje tekst uit die bundel of dat ene vers. Vanaf nu delen we op onze Facebookpagina deze ‘Poëzie op maandag’ graag met je – omdat er ondanks alles zó veel moois te lezen is.

Lees meer >

Online Boekenbende

Stel, je hebt thuis een boek gelezen waar je helemaal enthousiast over bent. Dat wil je natuurlijk delen, maar: met wie? En hoe? 

 

Speciaal voor al die kinderen gaat de online versie van de Boekenbende bij CODA van start. Misschien ken je dit al wel via jouw school, maar nu is er dus ook een online Boekenbende voor alle jeugdige leesfanaten in Apeldoorn. 

Lees meer >

06.04.2020

Poëzie op maandag

Hier delen we wekelijks een tip over een pracht van een gedicht of een dichtbundel waar we je graag op willen wijzen – omdat er ondanks alles zó veel moois te lezen is. Deze en andere (literatuur)tips delen we natuurlijk ook op onze Facebookpagina.

Lees meer >

Werkvormen The Future is Female (CKV & Beeldende Vorming)

Helaas is CODA is net als alle andere musea tijdelijk gesloten vanwege de situatie rondom het coronavirus. Daarom hebben we een andere manier bedacht om je iets van deze bijzondere tentoonstelling te laten zien; we draaien het om en brengen de kunst naar je toe. Tijdelijk zijn we CODA Cultuur(t)huis: online geopend! We hebben zes bijzondere kunstenaars uit de tentoonstelling gekozen. Je kunt deze opdrachten individueel thuis maken of samen in je digitale klas. Ga met elkaar in gesprek aan hand van de vragen en afbeeldingen. Ook vind je tussendoor een aantal maakopdrachten. En is CODA weer geopend? Kom dan snel de kunstwerken in het echt bekijken. Laat je inspireren: veel plezier!

Lees meer >

Maak je eigen BoekHoekje voor Pasen!

Tijdens deze quarantaineperiode bieden we je graag online een variant voor thuis van een aantal van onze activiteiten. Helaas kunnen we even niet samen met alle kinderen aan de slag bij CODA om mooie paasversiering te maken, daarom een tip voor thuis! Combineer lezen en knutselen tijdens Pasen met een BoekHoekje. Voor als je een leespauze neemt om eieren te zoeken of aan te schuiven bij de brunch.

Lees meer >

13.04.2020

Poëzie op maandag

Wekelijks vind je hier een tip over een pracht van een gedicht of een dichtbundel waar we je graag op willen wijzen – omdat er ondanks alles zó veel moois te lezen is. Deze en andere (literatuur)tips delen we natuurlijk ook op onze Facebookpagina.

Lees meer >

20.04.2020

Poëzie op maandag

Deze week brengen we poëzie in gesproken vorm bij je thuis – vanuit huis. Onze collega Marion Wiering leest het gedichtje ‘This varkentje’ voor uit ‘Ik juich voor jou’ van auteur en illustrator Wolf Erlbruch.

Lees meer >

27.04.2020

Poëzie op maandag (27 april)

Vandaag is het Koningsdag en voor deze ‘Poëzie op maandag’ daarom een gedicht met een toepasselijke titel: ‘Leve de koning!’. Een gedicht voor alle leeftijden, maar vooral geschreven voor kinderen.

Lees meer >

Duik samen met je kind in de Digitale Voorleestas

Speciaal voor ouders met kinderen van ongeveer 2 tot 6 jaar is er de Digitale Voorleestas. Hier vind je elke week nieuwe prentenboeken en heel veel leuke doe-, zing-, speel- en praatopdrachten.

Lees meer 

75 jaar vrijheid: maken & leren voor kinderen

Wat doet iemand op Bevrijdingsdag die wel naar buiten wil, maar nu helaas niet naar buiten kan? Met deze maakopdrachten leren kinderen over het bevrijdingssymbool en hoe ze hiermee een speciale kaart kunnen maken en versturen. Ook vind je hier tips voor het maken van een instrument van afvalmateriaal om mee te kunnen spelen met het ‘taptoesignaal’ op 4 mei. Lees meer 

Poëzie op maandag (29 juni)

Wekelijks vind je hier een tip over een gedicht of dichtbundel waar we je graag op willen wijzen – omdat er zó veel moois te lezen is. Deze en andere (literatuur)tips delen we natuurlijk ook op onze Facebookpagina.

Lees meer >