Sieraden-challenge Niets is wat het lijkt!

Sieraden-challenge Niets is wat het lijkt!

Niets is wat het lijkt!

Lijkt hout op goud of zilver op karton? En kan een stuk speelgoed of gebruiksvoorwerp ook een sieraad zijn? Ons thuiswerkbureau, keukenkast en toch-nog-even-bewaren-bak bieden een schat aan materialen voor deze gloednieuwe ontwerpwedstrijd. Na het succes van de challenge een jaar geleden nodigt CODA je ook dit jaar uit om een pracht van een sieraad te maken met spullen in en om huis. In deze editie gooien we er een uitdagend schepje bovenop: ontwerp een sieraad dat eigenlijk niet helemaal is wat het lijkt! Met een collier, broche of ring waarbij de gebruikte materialen bijvoorbeeld op het eerste oog doen denken aan iets heel anders. Verpakkingen gebruiken om edelstenen mee te maken of punaises voor een prachtpatroon? Het kan allemaal! Of ontdek items die je kunt omtoveren tot sieraad: van kapotte theekop tot schuurspons en Playmobil tot puzzelstuk.

 

Ons Museumweekpronkstuk uit de CODA collectie is dit jaar Wellpappe van kunstenaar David Bielander. Deze serie armbanden uit 2015 doet op het eerste oog denken aan een ander materiaal dan waar ze van gemaakt zijn; gepatineerd zilver met een nietje van witgoud. Ontdek meer inspiratie uit de CODA collectie voor de challenge op deze pagina.

Wat kun je winnen?

De vier winnende werken worden tentoongesteld in een speciale mini-expositie in CODA Museum, samen met het pronkstuk van Bielander! Daarnaast krijgen alle winnaars een extra prijs: een sieraad naar keuze uit onze museumwinkel, Instax-polaroidcamera of e-reader.*

 

Je kunt meedoen in de leeftijdscategorieën: t/m 11 jaar, 12 t/m 17 jaar en 18 jaar en ouder. De jury selecteert een winnaar uit elke categorie. Het publiek mag vervolgens in een online ronde de vierde winnaar bekronen door te stemmen op een favoriet uit 25 van de inzendingen die door de jury worden genomineerd.

Uit de CODA collectie

'Room for a finger' - Is het een object voor in huis? Een kunstwerk in wording? Het is een ring! Laat je inspireren door het werk van Onno Boekhoudt.

'Koi' - David Bielander gebruikt vaak alledaagse voorwerpen en laat zich inspireren door flora en fauna. Met een humoristische twist.

'Starry Sky Drive' - Lucy Sarneel maakte vaak bundelingen van figuratieve en abstracte onderdelen. Wat ontdek je in dit halssieraad en zie je het gebruik van zink?

'Chew your own brooch' - Ted Noten maakte deze broche in 1998 waar je een ‘chewing-kit’ bij kreeg. Je kauwkunst stuurde je naar hem en hij stuurde een zilveren of gouden replica retour.

'Bugattiring' - Zie je ook een auto? Kom dichterbij… Deze ring(!) van Onno Boekhoudt bevat o.a. een wasknijper. In 2020 werd zelfs een lied geschreven over de ring tijdens Art Rocks.

'Bananencollier' - Marion Herbst was onderdeel van de Bond van Oproerige Edelsmeden en bracht met name humor en vrijheid onder de aandacht m.b.t. het sieraadontwerp.

'Room for a finger' - De vinger is de bewoner van de ring. Experimenteren zonder dat er een definitief ontwerp hoeft te zijn typeert het werk van Onno Boekhoudt.

'The dancing bear' - Is het speelgoed, een object of een sieraad? En waar is het van gemaakt? Een sieraad van Sari Liimatta gemaakt met kralen, maar niet zoals je zou verwachten!

'The J. Russels' - De gestreepte kleding in deze armband van Felieke van der Leest verwijst naar een voetbaltenue en boevenpak. En betekenen de kettingen teamverband of gevangenschap?

'Broche' - Deze broche van Maria Hees staat, net als het Bananencollier van Herbst, symbool voor de discussie over materialen en vormen die bij sieraadontwerp gebruikt kunnen worden.

'Reliëf' - Dit werk van Iris Bodemer is het icoon dat de grens tussen sieraad en beeldhouwwerk toont. Het is opgebouwd uit allemaal losse broches die samen een beeldhouwwerk vormen.

'Wellpappe' - David Bielander gebruikt materialen zoals leer, wol, zilver, brons, punaises, karton, titanium, rubber, kunststof en nietjes. Maar zijn deze armbanden wel van karton?

'Kachelpijpsieraad' - Deze armband was onderdeel van de tentoonstelling die de doorbraak betekende van Gijs Bakker en Emmy van Leersum. Uit de collectie van het Stedelijk Museum ’s Hertogenbosch.

De challenge: wat ga je doen?

Laat je inspireren door de werken uit de CODA collectie en de dingen die je kunt vinden in en om huis: iets wat je weg had willen gooien (of juist niet!), iets waar je eindeloos veel van hebt of iets wat je dagelijks gebruikt dat prima dienst zou kunnen doen als (versiering van een) sieraad. En… Niets is wat het lijkt!

 

Stap 1:

Maak een sieraad: een broche, ring, collier, kroon, insigne, hoedenspeld, haarsieraad, oorbel of diadeem, het maakt niet uit in welke vorm. Bedenk ook een passende titel voor je werk en geef een korte toelichting (max. 150 woorden) hoe je tot het maken van dit specifieke sieraad bent gekomen en waarom het deze titel draagt.

 

Stap 2:

Maak foto's van het werk en lever maximaal 3 foto’s in. Het doel van de foto's is dat de jury je werk op afstand goed kan beoordelen zonder het werk in het echt te zien. Breng het sieraad dus mooi in beeld en maak ook foto’s waardoor de interesse extra wordt gewekt door gebruik te maken van kleur, schaduw, extra objecten op de foto of een mooie, rustige, achtergrond. Je mag ook het sieraad op model fotograferen.

 

Lever je werk uiterlijk 24 mei 2021 in via onderstaand formulier. Na deze datum gaat de jury in beraad. In de week van 31 mei worden de eerste drie winnaars bekendgemaakt en wordt de stempagina geopend voor de publieksprijs. Stemmen kan t/m 13 juni.

Wie zijn de juryleden?

 • Carin Reinders, directeur-bestuurder CODA
 • Els Drummen, conservator moderne kunst & vormgeving CODA
 • Rianne Groen, conservator moderne kunst & vormgeving CODA

Voorwaarden

 • De looptijd van de challenge is van maandag 19 april tot en met maandag 24 mei. Alle werken die later worden ingeleverd, worden niet meegenomen in de beoordeling.
 • Lever maximaal 3 foto’s van je werk aan, vermeld je voornaam en achternaam in de bestandsnaam en nummer de foto's. De fotobestanden mogen elk niet groter zijn dan 2 MB als je ze als bijlage per mail toevoegt.
 • De jury kiest 3 winnaars en het publiek de vierde winnaar. De jury kiest uit de werken van alle deelnemers 25 genomineerden waarop het publiek kan stemmen. Deze werken worden op de website geplaatst onder vermelding van de naam van het werk met één foto. We gebruiken daarvoor de foto die in de bestandsnaam door jou met 1 is genummerd.
 • Lever de naam van het werk aan en een korte motivatie van maximaal 150 woorden. Deze tekst wordt gebruikt ter promotie van je werk bij de stemronde en als je wint in de expositie.
 • De jury beoordeelt de werken, bepaalt welke werken er tentoongesteld worden en wie er wint. De jury doet dit zonder te weten wat de naam van de maker is en ontvangt alleen de eerste 150 woorden van de aangeleverde tekst bij de jurering.
 • CODA bepaalt de periode en looptijd van de tentoonstelling van winnende werken.
 • De deelnemers waarvan werk geselecteerd wordt, dragen zelf zorg voor vervoer van het werk naar en van CODA. Dit kan bijvoorbeeld per pakketpost. CODA neemt hier contact over op nadat de selectie plaats heeft gevonden. Wanneer je werk geselecteerd wordt om de exposeren bij CODA, vragen we je een bruikleenovereenkomst te tekenen. 
 • Bij deze challenge houden wij ons aan de richtlijnen en adviezen van het RIVM. Het kan zijn dat de voorwaarden daarom gedurende de looptijd van de challenge of de tentoonstellingsperiode wijzigen. Dat zullen wij hier en aan de deelnemers communiceren.
 • Wij houden de deelnemers op de hoogte van wijzigingen via het e-mailadres dat zij gebruiken bij het inleveren van hun inzending.
 • Door jouw foto’s in te zenden ter deelname geef je CODA goedkeuring deze te gebruiken om te communiceren over deze challenge op haar website en social media kanalen.
 • (*) De winnaar heeft naast dat zijn of haar werk tentoongesteld wordt in CODA Museum de keuze uit de volgende aanvullende prijs: een Instax polaroidcamera of e-reader (vooraf gekocht door CODA) of een sieraad naar keuze uit de museumwinkel van CODA t.w.v. maximaal 100 euro.

De CODA collectie

Sieraden vertellen een uniek verhaal over de maker of drager waarin vrijheid, bewustwording en identiteit een belangrijke rol spelen. We hebben onze dagelijkse favorieten, collectie voor speciale momenten of de must have waarvan we altijd zullen blijven dromen dat je hem op een dag zult dragen. CODA Museum deelt de liefde voor het sieraad: met ruim 9000 objecten hebben we de grootste museale verzameling mode- en kunstenaarssieraden ter wereld. Deze collectie groeit gestaag door aankopen, bruiklenen, schenkingen en legaten en geeft een beeld van de ontwikkeling van het sieraad sinds het midden van de jaren zestig tot heden.