Steiff beren

Steiff beren

Teddyberen

Kijk eens naar de beer met de groene tuinbroek: deze beer is van begin 1900, komt uit Amerika en draagt een campagnebutton van president Roosevelt, net als het kleine speldje met de teddybeer. De Amerikaanse president Theodore Roosevelt heeft een belangrijke rol gespeeld bij het ontstaan van de naam teddybeer. Toen hij in 1902 weigerde een beer dood te schieten heeft de Amerikaanse krant The Washington Post een cartoon geplaatst, gemaakt door de tekenaar Clifford Berryman. Hierop is de president afgebeeld die weigert een beer aan een ketting dood te schieten. De beer werd al snel ‘Teddy bear’ genoemd. Teddy verwijst naar de naam Theodore Roosevelt.

Weetjes

  •          Een liefhebber van (teddy)beren wordt een ‘arctofiel’ genoemd.
  •          Arctos (Grieks) betekent beer.
  •          De ogen van de Steiff beer werden vroeger van houten schoenknopen gemaakt
  •          Het neusje van de Steiff beer is heel speciaal.  De neus van de kleinere beren zijn altijd horizontaal geborduurd, bij de grotere beren is de neus altijd verticaal geborduurd.
  •          De allereerste Steiff beer is gemaakt door Margarethe Steiff (1847-1909). Margarethe was als kind al geïnteresseerd in naaien en kleding maken. Ze was de eerste in haar woonplaats Giengen die een echte naaimachine kocht en maakte vooral kleding voor vrienden en familie. Toen ze in het blad ModeWelt ontdekte hoe ze een speelgoedolifantje kon maken, maakte ze steeds meer dieren. Een van die dieren was een beer. In 1892 bood ze officieel haar eerste ‘zacht gevulde beer voor kinderen’ aan.

Knoop dit in je oor:  waarom heeft een Steiff beer een oormerk? 
Margarethe Steiff bedacht een speciaal knoopje met een exclusief Steiff logo voor in het linkeroor van haar beren (en andere dieren). Zo kon ze laten zien dat het een echte Steiff beer was.  Tot op de dag van vandaag is ‘de knoop in het oor’ hét handelsmerk van Steiff.

Als beren konden spreken
Sommige beren van Steiff hebben een echte ‘beren bromstem’. In hun buikje zit een speciaal kantelmechaniek. Als je de beer oppakt en heen en weer beweegt hoor je een brommend geluid.

 

De Teddy Clown beer in de tentoonstelling (de beer met de kraag en muts)
“Deze Teddy Clown uit 1928 is de droom van iedere berenverzamelaar. Het is een zeldzame beer die niet meer zo makkelijk te vinden is. Ze hebben ze maar 5 jaar lang gemaakt dus er zijn er niet veel van te vinden. Hij heeft een drukstem in zijn buik die helaas niet meer werkt. Wel heeft hij nog zijn knopje in het oor met daarin Steiff en de laatste letter f doorgetrokken zodat hij de andere letters onderstreept.”