Sieraden challenge 'Paper Tales'

Sieraden challenge 'Paper Tales'

Paper Tales

Intrigerend, dynamisch en kleurrijk of juist sober en ingetogen, delicaat en ontroerend. Knippen, vouwen, scheuren, plakken, beschilderen, versnijden of verlijmen: papier kent vele (kunst)vormen en mogelijkheden tot bewerken.Na het succes van de sieradenchallenges afgelopen twee jaar nodigt CODA je ook dit jaar uit om een pracht van een sieraad te maken met materiaal in en om huis. In deze editie gooien we er een uitdagend schepje bovenop: ontwerp een sieraad van papier en/of karton! Met een collier, broche of ring gemaakt van verpakkingsmateriaal, het tijdschrift dat je las op het terras, ongebruikte stempelkaarten en bonnetjes die je portemonnee doen uitpuilen of het papieren nieuws van gisteren dat nog rondzwerft of je keukentafel. Gebruikte (paas)eierdozen gebruiken voor een prachtpatroon? Het kan allemaal! Ontdek papieren items die je kunt omtoveren tot sieraad: van beschreven kattebelletje tot ansichtkaart en postzegel tot poster. Ons thuiswerkbureau, keukenkast en toch-nog-even-bewaren-bak bieden een schat aan papier en karton voor deze gloednieuwe ontwerpwedstrijd.

De challenge start in de Nationale Museumweek. Laat je inspireren door het Museumweekthema Open je wereld. Papierkunst is een belangrijk onderdeel van de CODA collectie dat in oneven jaren groots terugkomt in tentoonstelling CODA Paper Art. Het grootste deel van de hedendaagse Nederlandse papierindustrie bevindt zich namelijk in Gelderland en de Veluwe kent vele papiermolens, beken en sprengen van vroeger. Ons Museumweekpronkstuk uit de CODA collectie is dit jaar collier Tales of diamonds van kunstenaar Herman Hermsen. Het halssieraad bestaat uit kleine boekjes van geplastificeerde plaatjes uit tijdschriften, met daartussen ruwe diamanten die met schakels verbonden zijn. De afbeeldingen in de boekjes verhalen over de mooie en minder mooie kanten van de diamant: het delven, handelen, slijpen en dragen ervan. Ons pronkstuk is een mooi voorbeeld van de cross-overs die je kunt ontdekken in CODA Cultuurhuis, waar een bibliotheek, archief, museum én ExperienceLab te vinden zijn. Ontdek nu bijvoorbeeld in CODA Museum de tentoonstelling BOEKen DELEN met werk van grafisch vormgever Anthon Beeke.

Wat kun je winnen?

De drie winnende werken worden tentoongesteld in een speciale mini-expositie in CODA Museum, samen met het pronkstuk! Daarnaast krijgen alle winnaars een extra prijs: een sieraad naar keuze uit onze museumwinkel. *

 

Je kunt meedoen in de leeftijdscategorieën: t/m 15 jaar en 16 jaar en ouder. De jury selecteert een winnaar uit elke categorie. Het publiek mag vervolgens in een online ronde de derde winnaar bekronen door te stemmen op een favoriet uit 15 van de inzendingen die door de jury worden genomineerd.

Inspiratie uit de CODA collectie

Marion Herbst, Bananencollier, papier-maché, poesieplaatjes, lint, 1986

Mecky van den Brink, Omklapbare armband, gelamineerde papieren plaatjes, 1987

Beppe Kessler, Volkskrant, collier van krantenpapier, 1982

Attai Chen Broche, papier, verf, lijm, Shibuichi, zilver, roestvrij staal, 2014

Ted Noten, Ring Paper Head, unicum, acrylaat, goud, diamant, papier, 1997

De challenge: wat ga je doen?

 

Laat je o.a. inspireren door de werken uit de CODA collectie en de mogelijkheden van het materiaal papier. Gebruik het in de pure vorm (geheel van papier/karton) of combineer het met ander materiaal. Papier/karton vormt wel het ‘hoofdmateriaal’ van het sieraad. 

 

Stap 1:

Maak een sieraad: een broche, ring, collier, kroon, insigne, hoedenspeld, haarsieraad, oorbel of diadeem, het maakt niet uit in welke vorm. 

 

Stap 2:

Bedenk ook een passende titel voor je werk en geef een korte toelichting hoe je tot het maken van dit specifieke sieraad bent gekomen en waarom het deze titel draagt. Maximaal 100 woorden; we knippen de tekst af bij woord 100.

 

Stap 3:

Maak foto's van het werk en lever maximaal 3 foto’s in. Het doel van de foto's is dat de jury je werk op afstand goed kan beoordelen zonder het werk in het echt te zien. Breng het sieraad dus mooi in beeld, houd rekening met belichting, compositie, etc. Je mag ook het sieraad op model fotograferen.

Geef je foto’s deze naam: jouwachternaam_1, jouwachternaam_2 en jouwachternaam_3. De foto die je nummert met 1, wordt eventueel gebruikt voor de online stemronde voor publiek als jouw werk hiervoor wordt geselecteerd. Deze beeldkeuze kan niet op een later moment gewijzigd worden.

 

Lever je werk uiterlijk 6 juni in via onderstaand formulier. Na deze datum gaat de jury in beraad. In week 23 (7 tot en met 14 juni) worden de eerste twee winnaars bekendgemaakt en wordt de stempagina geopend voor de publieksprijs. Stemmen kan t/m 3 juli.

Wie zijn de juryleden?

 • Carin Reinders, directeur-bestuurder CODA
 • Els Drummen, conservator moderne kunst & vormgeving CODA
 • Rianne Groen, conservator moderne kunst & vormgeving CODA

 

Voorwaarden

 • De looptijd van de challenge is maandag 4 april tot en met maandag 6 juni. Alle werken die later worden ingeleverd, worden niet meegenomen in de beoordeling.
 • Je mag per persoon maximaal 1 keer deelnemen. We nemen alleen je eerste inzending in behandeling.
 • Lever maximaal 3 foto’s van je werk aan, vermeld je voornaam en achternaam in de bestandsnaam en nummer de foto's. De fotobestanden mogen elk niet groter zijn dan 2 MB.
 • De jury kiest twee winnaars en het publiek de derde winnaar. De jury kiest uit de werken van alle deelnemers 15 genomineerden waarop het publiek kan stemmen. Deze werken worden op de website geplaatst onder vermelding van de naam van het werk met één foto. We gebruiken daarvoor de foto die in de bestandsnaam door jou met 1 is genummerd.
 • Lever de naam van het werk aan en een korte motivatie van maximaal 100 woorden. Deze tekst wordt gebruikt ter promotie van je werk bij de stemronde en als je wint in de expositie.
 • De jury beoordeelt de werken, bepaalt welke werken er tentoongesteld worden en wie er wint. De jury doet dit zonder te weten wat de naam van de maker is en ontvangt alleen de eerste 100 woorden van de aangeleverde tekst bij de jurering.
 • CODA bepaalt de periode en looptijd van de tentoonstelling van winnende werken.
 • De deelnemers waarvan werk geselecteerd wordt, dragen zelf zorg voor vervoer van het werk naar en van CODA. Dit kan bijvoorbeeld per pakketpost. CODA neemt hier contact over op nadat de selectie plaats heeft gevonden. Wanneer je werk geselecteerd wordt om geëxposeerd te worden bij CODA, vragen we je een bruikleenovereenkomst te tekenen. 
 • Wij houden de deelnemers op de hoogte van eventuele wijzigingen in de challenge via het e-mailadres dat zij gebruiken bij het inleveren van hun inzending.
 • Door jouw foto’s in te zenden ter deelname geef je CODA goedkeuring deze te gebruiken om te communiceren over deze challenge op haar website en social media kanalen.
 • (*) De winnaar heeft naast dat zijn of haar werk tentoongesteld wordt in CODA Museum de keuze uit de volgende aanvullende prijs: een sieraad naar keuze uit de museumwinkel van CODA t.w.v. maximaal 100 euro.