Aardlek: urgent matters

De concertreeks Aardlek: urgent matters brengt muziek van vandaag naar Apeldoorn en verbindt actuele thema's met nieuwe composities die speciaal voor Orkest De Ereprijs geschreven zijn. Gasten uit verschillende disciplines (filosofie, design, literatuur en wetenschap) delen hun ideeën en vragen met het publiek en de aanwezige componisten. De concerten hebben plaats in CODA Museum en elk concert heeft een specifiek thema dat tot een nieuwe compositie wordt verwerkt. Met een ticket voor CODA Museum (gratis met je CODA pas of Museumkaart!) kun je de Aardlekconcerten gratis bijwonen.

Aardlek#7 – Ietsisme

Bij deze zevende editie van Aardlek in CODA Museum is schrijver, dichter en beeldend kunstenaar Maria Barnas aanwezig. Ook worden de nieuwe compositie Modular 4 for Fourteen van Seung-Won Oh, In Bloom van Anna Meredtih en Piano, Percussion, Guitars and Winds van Andries van Rossem ten gehore gebracht in CODA Museum. De drie componisten zijn na afloop aanwezig. In CODA Café kun je onder het genot van een kop koffie of thee kennis met hen maken.

Maria Barnas is schrijver, dichter en beeldend kunstenaar. Terugkerend thema in haar werk is de vraag welke macht taal heeft bij het vormgeven van de werkelijkheid. Barnas onderzoekt daartoe het vermogen van woorden om nieuwe beelden te creëren. Bestaat de taal uit afbeeldingen? Kun je een vorm uitspreken? Barnas publiceerde drie romans en zes dichtbundels waarmee zij een aantal belangrijke prijzen won. In januari 2022 werd ze benoemd tot stadsdichter van de gemeente Alkmaar. In augustus verscheen haar nieuwe dichtbundel getiteld: Diamant zonder r.

Seung-Won Oh werd geboren in Zuid-Korea en ontving vele prestigieuze beurzen, prijzen en opdrachten van ensembles en festivals. Schrijvend in een eigentijds idioom, verweeft Oh haar Koreaanse muzikale erfgoed met een aangeboren gevoel voor structurele vormen en muzikale ontwikkelingen. In haar werken neemt slagwerk vaak een bijzondere plaats in, waarbij prominente slagwerkpartijen duidelijk de structuur van haar stukken markeren. Haar muziek wordt beschreven als spannend, verfijnd en scherp gesneden (De Volkskrant). Speciaal voor deze editie van Aardlek schreef de componiste in opdracht van Orkest De Ereprijs Modular 4 for Fourteen dat op 15 oktober in Museum Arnhem en op 16 oktober in CODA Museum Apeldoorn in première gaat.

Praktisch
Aardlek#7 is op zondag 16 oktober in CODA Museum te beluisteren. Het concert begint om 11:00 uur en duurt ongeveer 60 minuten. Na afloop is er in CODA Café gelegenheid om met de componisten en muzikanten kennis te maken. Het bijwonen van het concert is gratis, mits je in het bezit met van een museumticket (gratis met je CODA pas of Museumkaart!). Voorafgaand of aansluitend kun je uiteraard genieten van de tentoonstellingen in CODA Museum.

MariaBarnas, © RobinDePuy

Seung Won Oh .HR., © Foppe Schut