Internationale vrouwendag

Internationale vrouwendag

Vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis

CODA viert Internationale vrouwendag met aandacht voor 101 Vrouwen Versierdeen tentoonstelling van Marijke Schurink die haar oorsprong vindt in de publicatie 1001 Vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis van historicus Els Kloek.

101 Vrouwen Versierd

Julie Emma Laura Helene Kröller-Müller (1869-1939)

Marion Herbst (1944-1995)

Kartini (Raden Adjeng Kartini) (1879-1904)

Drie vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis

Marion Herbst (1944-1995) ǀ Sieraadontwerper, edelsmid en docent

Beeldend kunstenaar Marion Herbst viel in de jaren zeventig op met speelse sieraden, gemaakt van ongewone en opvallende materialen. Ze zag het sieraad als autonoom beeldend kunstwerk en niet als iets dat per se gedragen hoefde te worden. Als docent, tentoonstellingsmaker en als lid van besturen en jury’s leverde Herbst een belangrijke bijdrage aan het bekend worden van het Nederlandse sieraad. Haar sieraden zijn in diverse museale collectie opgenomen, waaronder de CODA Collectie. Tot 29 april is een aantal sieraden van Herbst te zien in de tentoonstelling Alles of Niets - collectie Jurriaan van den Berg.

Julie Emma Laura Helene Kröller-Müller (1869-1939) ׀ Kunstverzamelaar

Het prachtige museum in Park de Hoge Veluwe staat al decennialang hoog op de favorietenlijst. De collectie van het museum werd samengesteld door Duitse Helene Kröller-Müller en groeide uit tot een van Nederlands belangrijkste kunstverzamelaars. In 1913 toonde ze haar collectie in Den Haag in het bedrijf van haar man. Uiteindelijk zou door haar toedoen en met hulp van de Nederlandse staat Rijksmuseum Kröller-Müller tot stand komen op landgoed De Hoge Veluwe.

Kartini (Raden Adjeng Kartini) (1879-1904) ׀ Pionier voor de rechten van Javaanse vrouwen

Raden Kartini heeft veel betekent voor de onderwijshervorming in Nederlands-Indië. Ze behoorde tot de Javaanse aristocratie en kreeg onderwijs naar Europese standaard. Ondanks dat lag haar toekomst in een gedwongen en vermoedelijk polygaam huwelijk terwijl Europese vrouwen in Nederlands-Indië kans maakten op een carrière en een monogame relatie. Kartini was overtuigd van het belang van goed onderwijs voor Javaanse meisjes, vrijheid van partnerkeuze maar ook de kennis van en trots op de eigen cultuur. Ze schreef er over in diverse artikelen die ook in Nederland gepubliceerd werden. Briefwisselingen tussen Kartini en haar Nederlandse kennissen geven een uniek beeld van de sociale en politieke gebeurtenissen op Java aan het einde van de negentiende eeuw en zijn een belangrijke historische bron. Na het overlijden van Kartini werden op Java scholen opgericht voor meisjes en  kwam er meer aandacht voor de positie van de vrouw.

Deze site gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer