Vilmos Huszár (1884 - 1960)

Vilmos Huszár (1884 - 1960)

Moderne kunst en het Gelders landschap

Ook in de 20e eeuw bleven kunstenaars geïnspireerd door het Gelders landschap. Moderne kunstenaars die expressie en abstractie centraal stelden voelden zich aangetrokken tot de landschapsschilderkunst. Soms kon met een paar streken of stippen een landschap gevat worden. De kunstenaar Vilmos Huszár, een van de oprichters van De Stijl, bracht het Gelders landschap op geheel eigen wijze in beeld zoals te zien is in het werk Landschap bij Hulshorst.

Vilmos Huszár

De uit Hongarije afkomstige Vilmos Huszár vertrok aan het begin van de twintigste eeuw richting Nederland waar hij zich vanaf 1909 definitief vestigde. In 1917 richtte hij samen met Theo van Doesburg, Anthony Kok, Piet Mondriaan en J.J.P. Oud het tijdschrift en kunstbeweging De Stijl op. Na twee jaar trok hij zich al weer terug uit de beweging. Huszár verhuisde naar Hierden, waar hij als Jood tijdens de Tweede Wereldoorlog uit de handen van de Duitsers wist te blijven en hulp bood aan het verzet. Tot zijn dood werkte Huszár in Hierden, waar hij meer naturalistische weergaven van de omgeving maakte, maar met regelmaat ook terugkeerde naar de geabstraheerde verbeelding van De Stijl.

Beeld: Vilmos Huszár, Landschap bij Hulshorst, ongedateerd. Olieverf op doek op paneel 38,4 x 34,3 cm. Ede, kunsthandel Simonis & Buunk.