Van popart tot labyrint der verhalen

We kunnen allemaal wel een beetje kleur gebruiken. Niet alleen van de eerste stralen lente tussen het wereldwijde thuisblijven door, ook met de nu massaal online gedeelde pracht. Muziek, kunst en alles wat cultuur behelst brengt emotie, plezier en verdriet, en brengt ons allemaal samen in onzekere tijden.

Deze wondere kleurexplosies zijn helaas even niet fysiek te ontdekken, maar al te graag virtueel te delen. De werken zijn onderdeel van de kleurrijke kamers in The Future is Female - Love Letters: met 41 kunstenaars, 41 vrouwen.


Beeld: links: Kiki Kogelnik, Beach ball (1978) en War Baby (1980), zeefdrukken, courtesy Ro Gallery | rechts: Marisa Rappard, Thin Places (detail), wandcollage van tekeningen op wit, gekleurd en transparant papier (2020), courtesy Cokkie Snoei

 

Tussen de werken links en het wandwerk rechts zit ruim 40 jaar: van werk met een verhaal en boodschap voor de consument tot een werk dat zelf uit vele verhalen bestaat. Dat zowel Kiki Kogelnik als Marisa Rappard je maar even mag meevoeren naar een andere wereld.

Kiki Kogelnik (1935-1997, Oostenrijk)

‘Art comes from artificial.’


 

Met haar werk wilde Kiki Kogelnik de consument heropvoeden: zowel de binnen- als buitenkant van de mens, beïnvloed door moderne technologieën, vormden de basis voor moedige kunstexperimenten. Haar voorspellingen hierover, evenals die over seksuele uitbarstingen in de 21e eeuw, lijken langzaam waarheid te worden. Ze liet haar werken rijmen op bekende reclamefoto’s zodat we de beelden binnenlaten, hun beste bedoelingen accepteren. Pas dan toont ze haar echte intentie: het ontkrachten van die wereld, met de stijlmiddelen van de popart. Fris, geheimzinnig of inspirerend? Welke woorden verbind jij aan het werk van Kiki Kogelnik?


Marisa Rappard (1979, Nederland)Met haar tekeningen, samengevoegd tot wandvullende werken, vertelt Marisa Rappard verhalen over de wereld om ons heen, als een ‘helderziende door de tijd.’ Misschien kun je niet stoppen met denken en kijken of zelfs iets te willen denken of zien. Neem een moment om het labyrint Thin Places in je op te nemen. Verhalen die je ontdekt kunnen worden onderbroken, blijven onvoltooid of worden plotseling heroverd op een hele andere plek. Welk mysterie ga je proberen te begrijpen of laat je nog een aantal delen ontsnappen voor een fysiek vervolgbezoek?