Ted Noten - Superbitch-Bag

Superbitch-Bag

object uit de Paper Replica serie

3d geprint papier

2015

Verworven met steun van het Mondriaan Fond

 

Ted Noten (1956, woonachtig in ‘s-Hertogenbosch) is één van de 35 kernkunstenaars en met een totaal van 27 sieraden en objecten in de CODA Collectie vertegenwoordigd. CODA was met de steun van het Mondriaanfonds in staat de collectie uit te breiden met een exemplarische ontwerp: de Superbitch Bag.

Voor zijn collectie Paper Replicas experimenteerde Noten met 3D-printen in papier. Ongeveer 100 stukken uit Notens oeuvre werden in papier geprint en zo gereproduceerd. Met de reproducties reflecteert Noten op zijn eigen oeuvre, waarmee hij in de afgelopen decennia zijn naam heeft gevestigd. Tevens refereert Noten aan ideeën over waarde en originaliteit. Want wat is (een) origineel? Wat is het verschil tussen een origineel en een reproductie? Is kunst niet altijd een reproductie van een idee? En vormen deze replica’s een archief van Notens oeuvre of blijken ze juist een toevoeging? En wat betekent dit alles voor het vakmanschap van dé of meer specifiek deze kunstenaar?

De Paper Replica Superbitch Bag vormt een waardevolle aanvulling op onze collectie omdat het een brug is tussen de sieraden in onze collectie en het werk van/op papier. Daarbij markeert het werk van Noten een moment in de geschiedenis van makers: de 3d-printer biedt kunstenaars en ontwerpers nieuwe mogelijkheden.