Tip van Loes #34

De ene zondebok is de andere niet. Maar hoe makkelijk ze worden aangewezen laten de boeken zien die Loes Kroon in deel 34 van haar blog bespreekt. De onafhankelijke overlever Kya, de levenslang vluchtende Gretel, de door zijn schoonouders veroordeelde Joe, de vogelvrije gevangenen in de Sovjet-kampen: allemaal zijn ze op hun manier slachtoffer van beschuldigende vingers. Confronterend en hartverscheurend tegelijk. 

TIP: Wist je dat je met een groot of klein abonnement van CODA, studentenabonnement of jeugdlidmaatschap ook GRATIS gebruik kunt maken van de online bibliotheek? Je vindt er een wereld aan e-books en luisterboeken.

Delia Owens Daar waar de rivierkreeften zingen (eerder verschenen als Het moerasmeisje) 

Dit is een wereldwijde bestseller en in Nederland het best verkochte en meest uitgeleende boek van 2022! Verfilmd als: Where the crawdads sing. Nu ook te zien op Netflix. Delia Owens is biologe en heeft jarenlang in Afrika onderzoek gedaan naar leeuwen, olifanten en andere dieren. Op bijna 70-jarige leeftijd debuteerde ze met de roman Where the crawdads sing, al waren er wel eerder non-fictie boeken van haar verschenen over haar leven en werk als wildlife-onderzoeker. Ze is geboren in het zuiden van Georgia en opgegroeid in de natuur. Haar moeder stimuleerde haar om zelf op onderzoek uit te gaan: ‘Go way out yonder where the crawdads sing’, naar ginds, waar de rivierkreeften zingen dus. Het moerasgebied van South Carolina waar het boek zich afspeelt, kent ze van familievakanties. 

Hoofdpersoon is Kya, die met haar ouders, zussen en broer in een afgelegen hutje in het moerasgebied woont. Na de vlucht van haar moeder vertrekken al snel ook haar zussen en later haar broer, om te ontsnappen aan hun gewelddadige vader. Na een paar jaar verdwijnt ook haar vader en is Kya aan zichzelf overgeleverd. Ze weet te overleven in en met de natuur en een beetje hulp van een zwarte familie. Bovendien krijgt ze een vriendje dat haar leert lezen. Maar ook hij vertrekt. Als de populairste jongen van het dorp dood wordt gevonden is Kya de aangewezen verdachte. De perfecte zondebok. 

Ook in de online bibliotheek te leen. 

Lees dit boek >

 

John Boyne Toen de wereld brak 

Dit is het vervolg op de verfilmde bestseller De jongen in de gestreepte pyjama. John Boyne was altijd al van plan om het verhaal van Gretel te vertellen. Zij is het zusje van Bruno, het omgekomen jongetje met de gestreepte pyjama. Hij bewaarde al jaren een bestandje op zijn computer: Gretel’s verhaal. Tijdens de coronapandemie had hij ineens tijd te over. 

Gretel en haar moeder zijn na de oorlog Duitsland ontvlucht en proberen in het Parijs van 1946 een nieuw leven op te bouwen. De vader (kampcommandant in Auschwitz) is opgehangen en het trauma van het verlies van Bruno beheerst hun leven. In het naoorlogse Parijs wordt scherp gelet op mensen die met een vaag verhaal ineens opduiken. Gretel en haar moeder worden herkend en door een tribunaal van verzetsmensen en oorlogsslachtoffers ‘berecht’. Ze vluchten weer verder en na de dood van haar moeder probeert Gretel in Sydney opnieuw te beginnen. Haar verleden blijft haar achtervolgen en ze gaat terug naar Europa, naar Londen. De hoofdstukken switchen steeds in de tijd: van 2022 – wanneer Gretel 92 is - en achtereenvolgens in 1946, 1952 en 1953. Haar leven lang is ze bang om ontdekt te worden; maar heel weinig mensen weten wie ze echt is. Hoe heeft de ellende uit 

haar jeugd haar latere leven bepaald, het schuldgevoel, de rouw? Ben je medeplichtig als je 12 bent en je hebt de pech dat je vader kampcommandant van Auschwitz was? Kun je jezelf zuiveren van de misdaden die zijn gepleegd door de mensen van wie je hield? Indrukwekkend en hartverscheurend! 

Lees dit boek >

 

Debbie Johnson Ooit, misschien 

Jess heeft jarenlang gedacht dat Joe haar verlaten had, juist op het moment dat ze hem zo nodig had. Na een ongeluk waarbij hun dochtertje overleed kampte Jess jarenlang met psychische problemen. Wanneer haar moeder overlijdt vindt ze bij het opruimen van het huis op zolder een schoenendoos met brieven en kaarten van Joe, die haar ouders hadden onderschept. Dan blijkt alles toch anders te liggen. Met haar neef en een vriendin gaat Jess op zoek naar Joe en volgt ze zijn spoor via de ansichtkaarten en de poststempels op de brieven. Gedurende de zoektocht ontdekt Jess heel veel over zichzelf en met elke brief en ontmoeting met mensen die Joe gekend hebben wordt het verhaal nog aangrijpender. Je hebt wel een zakdoek nodig! Debbie Johnson is bekend door haar feelgoodboeken over het Duincafé. Dit boek heeft meer diepgang. 

Lees dit boek >

 

Ben Creed Een dodelijk spoor 

Leningrad, 1951. Revol Rossel was ooit een veelbelovend violist maar vals beschuldigd van anti-communistische gedachten werd hij zodanig gemarteld dat hij tot zijn verdriet nooit meer viool kon spelen. Hij gaat bij de militie en wordt opgezadeld met een bijzondere zaak: vijf stijf bevroren, onherkenbaar gemaakte lijken worden gevonden op spoorrails in een afgelegen gebied boven Leningrad. Het communistische regime met zijn indoctrinatie, valse beschuldigingen, martelingen en werkkampen wordt indringend beschreven. Wanneer je iemand niet mocht kon je deze persoon anoniem beschuldigen van iets onnozels, waarna deze werd gearresteerd, of erger. 
Heel boeiend, maar je moet er wel tegen kunnen….. 

Lees dit boek >