Boekenblog #33

Geen bewuste keuze, maar fanatiek lezer en blogster Loes Kroon las de afgelopen tijd veel boeken waarin vrouwen en vrouwenrechten een prominente rol spelen. Een zinderend familie-epos waarin Georgische vrouwen het harde leven het hoofd bieden, een akelig actueel verhaal over illegale abortuspraktijken in de VS, een roman over de ondergeschikte rol van vrouwen in het Engeland van Jane Austen en een Scandinavische thriller die de geheimen van een vrouwenleesclub blootlegt. Conclusie van Loes: aantrekkelijke kost, en niet alleen voor vrouwelijke lezers.   

TIP: Wist je dat je met een groot of klein abonnement van CODA, studentenabonnement of jeugdlidmaatschap ook GRATIS gebruik kunt maken van de online bibliotheek? Je vindt er een wereld aan e-books en luisterboeken.  

Nino Haratischwili Het achtste leven (voor Brilka)

Er is moed voor nodig om te beginnen aan dit boek: meer dan 1200 pagina’s. Met overal 5 sterren-recensies, dus het moet de moeite waard zijn. Nou, dat is het! Dit is een geweldige leeservaring! Nino Haratischwili (1983) werd geboren in Georgië en woont in Duitsland.

Brilka is de jongste telg uit de Georgische familie Jasji, en dat achtste leven is voor haar om in te vullen, nadat ze het leven van haar voorouders heeft leren kennen. De twaalfjarige Brilka, die aan het begin van het boek vanuit Amsterdam - waar ze is voor een dansoptreden - naar Wenen vlucht. Brilka wil de rechten van de liedjes van haar oudtante bemachtigen. Haar in Duitsland wonende tante Nitsa wordt er door de familie op uit gestuurd om Brilka op te halen, en terwijl ze dat doet vertelt ze de familiegeschiedenis. Het verhaal begint in 1900 met de geboorte van Stasia, dochter van een chocoladefabrikant, die het recept van hemelse en verslavende chocolade aan de vrouwen in de familie doorgeeft. We volgen zes generaties van de familie Jasji, in connectie met de familie Eristavi. En deze familiegeschiedenis wordt verweven met de bij tijden gruwelijke geschiedenis van Rusland en Georgië. De Russische Revolutie, de terreur onder Stalin, de Tweede Wereldoorlog en de burgeroorlog in Georgië in de jaren 90 van de vorige eeuw. Om de geschiedenis en het communisme kun je niet heen, maar de echte hoofdpersonen zijn de familieleden. Vooral de vrouwen hebben nogal wat te verduren. Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie is er voor Georgië niet echt veel veranderd. Nog steeds maken op macht beluste personen de dienst uit. Zeer aanbevolen!

Ook online beschikbaar als e-book en luisterboek.

Lees dit boek >

 

Heather Marshall De Jane’s

‘Ik bel voor Jane’ was een geheime code in Canada en de VS, waarmee in de tijd voordat abortus was gelegaliseerd, een vrouw vroeg om een arts die een veilige abortus kon uitvoeren.

In 2017 ontdekt Angela in een vergeten stapel post in de tweedehandsboekenwinkel waar ze werkt, een verkeerd bezorgde brief gericht aan Nancy Mitchell. De brief dateert uit 2010. Haar nieuwsgierigheid wint het van haar geweten en ze leest de brief. In de postuum verstuurde brief biecht Nancy’s moeder op dat Nancy is geadopteerd en dat ze er pas later achter gekomen zijn dat de adoptie illegaal was. Angela gaat op zoek naar Nancy en ontdekt het bestaan van het ‘Jane-netwerk’ dat gedurende de jaren 70 en 80 in Canada bestond. Het verhaal springt heen en weer in de tijd en volgt verschillende vrouwen. Evelyn is zwanger van haar verloofde, maar na zijn plotselinge dood is de zwangerschap een zonde en wordt ze door haar ouders naar een katholiek gesticht voor ‘gevallen’ meisjes gestuurd. Daar worden de meisjes afschuwelijk behandeld en gedwongen hun kinderen af te staan. In 1980 komt Nancy in aanraking met dokter Evelyn Taylor en wordt vrijwilliger in het Jane-netwerk. Een hartverscheurend verhaal over drie generaties vrouwen die geen recht hadden op hun eigen lichaam en daar voor vechten. Helaas is het een heel actueel boek: in een nawoord spreekt de auteur haar bezorgdheid uit over het besluit van het Hooggerechtshof het vonnis in de zaak Roe vs Wade te vernietigen, waardoor in een aantal staten in de VS abortus weer verboden wordt.

Online beschikbaar als luisterboek.

Lees dit boek >

 

Gill Hornby Godmersham Park

Na de dood van haar moeder moet Anne Sharp zelf zien dat ze haar brood verdient. Voor goed opgevoede meisjes zijn er weinig mogelijkheden in 1804. Ze wordt gouvernante van Fanny Austen op Godmersham Park, in het gezin van Jane Austens oudere broer Edward en zijn vrouw Elizabeth. Een gouvernante heeft een lastige positie in het huishouden, ze hoort niet bij de familie, maar ook niet bij het keukenpersoneel. Anne is altijd bang dat ze ontslagen wordt, bovendien heeft ze vaak last van hoofdpijn. Ook is ze bang dat het geheim van haar afkomst bekend wordt. Ze heeft een goede band met Fanny en doet af en toe mee met uitstapjes en familiebijeenkomsten. Zo ontmoet ze ook broer en zus Henry en Jane Austen. Met schrijfster Jane Austen raakt ze bevriend. Anne observeert graag en is kritisch op de ondergeschikte rol van vrouwen en meisjes. Meisjes worden vaak uitgehuwelijkt, ongetrouwd blijven wordt afgekeurd. Ongetrouwde vrouwen zijn afhankelijk van goedwillende broers. Na twee jaar wordt Anne toch ontslagen omdat Henry iets te veel belangstelling voor haar toont. Het boek is gedeeltelijk gebaseerd op het dagboek van Fanny Austen, die haar leven lang dagboeken bijhield. Van Gill Hornby verscheen ook Miss Austen, over Jane’s zus Cassandra.

Nog niet online beschikbaar, Miss Austen is wel online te lezen en te beluisteren.

Lees dit boek >

 

Liza Marklund Poolcirkel

Liza Marklund is bekend van elf thrillers over de onderzoeksjournaliste Annika Bengtzon. Na een uitstapje naar maatschappijkritische boeken is dit een hele nieuwe thriller.

Bij een renovatie van een brugpijler, bij het dorp Stentrask in Lapland, wordt in 2019 het onthoofde lichaam gevonden van Sofia, een 17 jarig meisje dat 40 jaar geleden vermist raakte. Sofia was lid van een leesclub: Poolcirkel. Daarin bespraken vijf meisjes, Carina, Birgitta, Sofia, Agneta en Susanne, jarenlang hun favoriete boeken. Het verhaal switcht heen en weer in de tijd. Je leert tijdens de leesclubbijeenkomsten de deelnemers kennen en het blijkt al gauw dat er veel meer speelt dan op het eerste gezicht lijkt. De macabere vondst trekt een beerput open van geheimen die de inmiddels op middelbare leeftijd gekomen dames het liefst verborgen hadden gehouden. Hoofdinspecteur Wiking Stormberg, in de jaren 80 een klasgenoot van de meisjes en de jongen op wie iedereen verliefd was, onderzoekt de zaak.

Het verhaal over Stentrask is gelukkig nog niet klaar, er volgen nog twee delen!

Poolcirkel is niet online beschikbaar, een aantal delen uit de Annika Bengtzon serie is wel als luisterboek beschikbaar.