Boekenblog #32

Amsterdam, Heidelberg, Parijs en Los Angeles: het zijn de decors uit de titels die blogger Loes Kroon dit keer bespreekt. Net zo onvergelijkbaar als de boeken, maar een ding hebben die landschappen gemeen. Ze spelen allemaal een eigen rol. Soms zijn ze bijna een personage op zich. Nu eens als spiegel van de (familie)geschiedenis, dan weer als motor van de gebeurtenissen. Van autobiografische mijmeringen tot een aangrijpende historische thriller: doe voor deze donkere dagen je voordeel met de tips van Loes. Zo kom je nog eens ergens! 

TIP: Wist je dat je met een groot of klein abonnement van CODA, studentenabonnement of jeugdlidmaatschap ook GRATIS gebruik kunt maken van de online bibliotheek? Je vindt er een wereld aan e-books en luisterboeken.  

Oek de Jong Man zonder rijbewijs

Wanneer de partner van Oek de Jong haar arm breekt begint hij langzamerhand te beseffen dat het toch wel handig is, een rijbewijs. Op zijn zeventiende veroorzaakte hij bijna een auto ongeluk en hij vond het wel best om zich te laten rijden; hij kent maar al te goed zijn roekeloze kant. Toch begint hij, 66 jaar oud, alsnog met rijlessen. Al lessende ontdekt hij een ander Amsterdam; allerlei onbekende stadsdelen doorkruist hij met de lesauto. Zijn rij-instructeur roept hem vaak tot de orde: hij is steeds afgeleid door de omgeving, de architectuur en de stadsbewoners die overal vandaan komen. De rijlesavonturen worden heel associatief afgewisseld met herinneringen aan zijn jeugd, zijn ouders en hun ongelukkige huwelijk, en zijn leven in Amsterdam. Gedurende de tijd dat hij rijlessen neemt werkt hij aan De zwarte schuur, dat lovend wordt ontvangen. En wanneer door corona de wereld tot stilstand komt gunt hij zich eindelijk tijd om de papieren nalatenschap van zijn ouders op te ruimen en hen met mildheid en enige afstand te herdenken. Autobiografisch verhaal aan de hand van auto’s.

Dit boek is ook als luisterboek beschikbaar in de online bibliotheek.

Lees dit boek >

 

Martijn Simons Heidelberg

De familie Wagenaar - vader Willem, moeder Annet en zonen Mischa en Ruben - is onderweg naar Heidelberg om daar de as van derde zoon Cas te verstrooien. Willem is een tegen zijn zin gepensioneerde radioloog, moeder Annet is eigenlijk alleen maar bezig met hoe het hoort en Mischa is het zwarte schaap - een cynische romanschrijver met een writersblock. Ruben promoveert in Heidelberg en hoopt snel rijk te worden door vastgoedinvesteringen. En Cas, favoriet van de  ouders, geslaagd horecaondernemer en dood neergevallen na een hartaanval, reist mee als as in een urn. Heidelberg is de plek van de vakanties van vroeger. Tijdens de reis blijkt dat alle familieleden hun eigen manier hebben om met verlies om te gaan, maar hun onderlinge band is al heel lang verstoord. Via terugblikken en overpeinzingen van de familieleden krijg je een beeld van dit gezin. Confronterende roman met wrange humor over rouw en familiebanden.

Lees dit boek >

 

Chris Lloyd De ongewenste doden

Parijs, 14 juni 1940. De Duitsers vallen Parijs binnen en in deze onzekere tijd krijgt rechercheur Eddie Giral te maken met de dood  - door gifgas - van vier vluchtelingen in een goederenwagon. Giral is een veteraan uit de Eerste Wereldoorlog  en herkent maar al te goed de geur van gas. En dezelfde avond word hij geroepen bij een zelfmoord. Een Poolse man, Fryderick Gorecki, neemt zijn driejarige zoontje mee in de dood en deze zelfmoord krijgt wel aandacht van de politie als blijkt dat deze man uit het zelfde Poolse dorp kwam als de vier vluchtelingen. De gebeurtenissen herinneren Giral aan de trauma’s die hij heeft overgehouden aan de gevechten in de loopgraven met de  Duitsers. En nu krijgt hij weer met diezelfde Duitsers te maken die alles over willen nemen. Wie kun je vertrouwen? En welk spel wordt er gespeeld?

Historische, psychologische thriller; wat een geweldig boek!

Lees dit boek >

 

Inga Vesper Die lange, lange dagen

De jaren 50 van de vorige eeuw in een gegoede buitenwijk van Los Angeles. Waar de vrouwen in hun luxe woningen zich vervelen; ze mogen niet werken, houden zich een beetje bezig met het huishouden en met de kinderen en zitten daar vooral mooi te wezen. Bovendien is het snikheet. Op zo’n hete middag treft Ruby, de huishoudelijke hulp van de familie Haney, bij aankomst in het huis twee brullende peuters aan en bovendien een plas bloed op de keukenvloer. De vrouw des huizes, Joyce, is verdwenen. Ruby belt de politie en wordt vervolgens gelijk gearresteerd, want ze is zwart. De buren zetten een zoekactie op touw, de echtgenoot is afwezig vanwege een conferentie en de politie doet in eerste instantie niet zoveel. Gelukkig wordt inspecteur Mick Blanke op de zaak gezet. Hij bijt zich vast in de zaak, komt op voor Ruby en laat haar direct vrij. En - dat vooral - hij luistert naar haar. Ruby weet immers wat zich afspeelt achter al die keurige voordeuren. Het is niet alleen een vlotlezende thriller, maar geeft ook een beeld van een samenleving vol rassendiscriminatie en sekseongelijkheid. Het boek heeft een broeierige sfeer en illustreert de grote noodzaak van de #metoo-beweging en Black Lives Matter.

Lees dit boek >