CODA Boekenblog

Met de dalende temperaturen en frequente regenbuien mogen we wel stellen dat de herfst begonnen is. Tijd voor bank, boek en de tips van bibliothecaris Loes Kroon. In blog 24 aandacht voor het nieuwe boek van Toni Boumans over verzetsheld en couturier Sjoerd Bakker en Mijn vader is een vliegtuig van Antoinette Beumer dat momenteel niet alleen te leen maar ook te zien is in de bioscoop. Graag de kat op schoot tijdens het lezen? Sla dan laatste tip van Loes niet over!

Tips van Loes #24

Toni Boumans, Je mag wel bang zijn maar niet laf 
Toni Boumans wilde een boek schrijven over de vergeten verzetsheld Sjoerd Bakker. Bakker was couturier en lid van het kunstenaarsverzet. Hij naaide perfect nagemaakte politie-uniformen waarmee de verzetsgroep onder leiding van Willem Arondéus en Gerrit van der Veen in maart 1943 het bevolkingsregister binnendrong en de daar opgeslagen persoonsbewijzen in brand stak. Maar achter het verhaal van Sjoerd Bakker zat een ander, een groter verhaal verborgen dat Boumans ontdekte toen ze zijn familieleden ontmoette. Bakker stamt uit een talrijk Fries geslacht met een streng gereformeerde achtergrond. Sjoerd en drie van zijn broers waren homoseksueel en worstelden daarmee. Ze wilden niet ‘in zonde leven’. Ze zaten allemaal in het verzet. Sjoerd werd na de overval op het bevolkingsregister opgepakt en met het grootste deel van de verzetsgroep geëxecuteerd in de duinen. Zijn laatste verzoek was om hem zijn mooie roze overhemd aan te doen. Wrang feit is dat dat later hielp bij de identificatie van de overledenen. De familie is niet veel bespaard gebleven: broer Dirk kwam gebroken uit het concentratiekamp, oom Paul, die de verzetskranten Trouw en Vrij Nederland drukte, werd gefusilleerd en de oudste broer Popke was één van de slachtoffers van de schietpartij op de Dam op 7 mei 1945. Je mag wel bang zijn maar niet laf is een indrukwekkende combinatie van een familiegeschiedenis van drie generaties Bakker en een portret van de verzetskringen waarin de familieleden zich bewogen. Van Boumans verscheen eerder bij Uitgeverij Balans Een schitterend vergeten leven: De eeuw van Frieda Belinfante; een prachtig boek over de eerste vrouwelijk dirigent van het Concertgebouw wier leven en carrière getorpedeerd werden door de Tweede Wereldoorlog.

Je mag wel bang zijn maar niet laf is online nog niet beschikbaar, wel via de bibliotheekcatalogus

Een schitterend vergeten leven is beschikbaar via de bibliotheekcatalogus.

Antoinette Beumer, Mijn vader is een vliegtuig
Wat is de impact van een labiel gezinslid op de rest van het gezin en vooral op de kinderen uit het gezin? En hoe werkt dat onherroepelijk door als de kinderen volwassen zijn? Antoinette Beumer heeft in deze roman elementen uit haar eigen jeugd gebruikt die werd bepaald door een manisch-depressieve vader. Ze kon het boek pas schrijven toen haar beide ouders waren overleden.
Eva is bijna 40. Ze heeft een druk leven waarin ze het gezinsleven met man en kinderen combineert met het managen van een succesvol reclamebureau. Ze pakt alles heel gestructureerd aan, maar als haar moeder overlijdt gaat het allemaal mis. Ze plant de begrafenis van haar moeder alsof het een project is, inclusief de bijbehorende rouw. Ze trekt in het huis van haar overleden moeder en neemt contact op met haar vader, die al sinds haar jeugd in een psychiatrische instelling zit. Langzamerhand herinnert ze zich steeds meer van haar jeugd en komt ze meer te weten over haar ouders en hun verleden. Antoinette Beumer heeft dit boek bewerkt tot filmscenario en zelf de film geregisseerd. De hoofdrollen worden vertolkt door Elise Schaap (Eva) en Pierre Bokma (vader). Nu te zien in de bioscoop.

Dit boek is online en via de bibliotheekcatalogus beschikbaar. 

Sharon Bolton, Die zomer (nog niet online beschikbaar, wel andere titels van deze auteur)
Zes veelbelovende jongeren brengen de lange zomer tussen eindexamen en universiteit samen door. Het is een zomer vol feesten, veel drinken en roekeloze acties. ’s Nachts heel hard spookrijden in de auto van de moeder van één van hen. Het wordt een uitdaging. Ze moeten het allemaal een keer doen. Vijf keer gaat het goed. Maar de laatste keer veroorzaken ze een ongeluk waarbij een moeder met haar twee jonge kinderen verongelukken. In eerste instantie denken ze ermee weg te komen, maar er blijkt toch een getuige te zijn. Dan wordt er een afschuwelijk plan bedacht: één van hen, Megan, neemt de schuld op zich zodat de anderen toch beginnen in Oxford en Cambridge. Ze ondertekenen een schuldbekentenis en gaan allemaal op de foto met het papier duidelijk zichtbaar in hun handen. Megan stelt een eis: na haar vrijlating kan ze hen allemaal om een gunst vragen en ze moeten haar in de gevangenis bezoeken. Na 20 jaar komt Megan eindelijk voorwaardelijk vrij, de groep heeft haar in de steek gelaten en Megan zint op wraak.

Dit boek is online nog niet beschikbaar, wel via de bibliotheekcatalogus. Klik hier voor andere titels van deze auteur. 

Kate Moore, Felix de stationskat
Op het station van Huddersfield in Yorkshire, Engeland werkt een heel bijzonder personeelslid. Felix, een kat. En in tegenstelling tot wat de naam suggereert: Felix is een dame. In Engeland is de stationskat blijkbaar een bekend fenomeen en in Huddersfield vonden ze dat een heel goed idee. Na wat lobbywerk kregen ze toestemming en de kosten worden van hogerhand betaald. Daarom is Felix ook officieel in dienst. Inclusief naambadge en hesje en in dienst als Hoofd Ongediertebestrijding. Zeer geliefd bij personeel en publiek, fungeert als vertederend mediator bij boze klanten die hun trein gemist hebben, is een troost voor weggelopen en verdwaalde kinderen en natuurlijk is ze muizenvanger. Nadat iemand een Facebookpagina startte over Felix liep de publiciteit helemaal uit de hand en werd Felix beroemd. Van over de hele wereld komen er mensen speciaal naar Huddersfield om Felix te aaien.

Dit boek is online nog niet beschikbaar, wel via de bibliotheekcatalogus