CODA Boekenblog

Voormalig bibliothecaris en boekenblogger Loes Kroon neemt je in dit nieuwe blog mee door de levens van zeven zeer verschillende vrouwen. We volgen drie vrouwen en aan de hand van hun levens voelen en leren we over de gevolgen van de Eerste Wereldoorlog in Engeland. Susan Smit en Dido Michielsen geven elk vanuit een ander perspectief weer hoe vrouwen slachtoffer zijn geweest van het koloniale systeem en via Irene van der Aart lezen we over het boerenleven en het verschil tussen stad en platteland. Tanti Poldi verhuist van München naar Sicilië en trakteert ons in de staart van deze zomer op een vrolijke vakantiedetective.

Tips van Loes #23

Anna Hope, Wake voor een onbekende en Verwachting 

Na het lezen van het recente Verwachting, dat verhaalt over drie Engelse schoolmeisjes die in 1990 met elkaar bevriend raken en die we twintig jaar lang volgen, zag ik dat Anna Hope al eerder een boek had geschreven. Een heel ander boek, maar wel met een grote overeenkomst: we volgen drie vrouwen. Wake voor een onbekende start in 1920 als de Eerste Wereldoorlog nog nadreunt in de levens van Hettie, Evelyn en Ada. Hettie woont samen met haar moeder en getraumatiseerde broer, Evelyn heeft haar verloofde verloren en daardoor heeft ze moeite met haar wél teruggekeerde broer, en Ada kan maar niet geloven dat haar zoon nooit meer terugkomt. Ze denkt hem overal te zien. Het verhaal van een onbekende soldaat is verweven tussen de verhalen van deze vrouwen. In Frankrijk is een lichaam opgegraven dat met alle ceremonieel naar Londen gebracht wordt om begraven te worden in het graf van de onbekende soldaat in Westminster Abbey; symbool voor alle niet geïdentificeerde gesneuvelden. Op 11 november 1920 wordt voor de eerste keer Wapenstilstandsdag groots gevierd en komen de verhalen van de drie vrouwen samen. Hope beschrijft de gevolgen van de oorlog, met zijn verloren generatie, op beklemmende wijze.

Lees Wake voor een onbekende >
Verwachting is niet online beschikbaar maar wel te leen bij CODA.
 

Susan Smit, Tropenbruid 
In één van mijn eerdere blogs heb ik het boek Lichter dan ik van Dido Michielsen als tip genoteerd. Dit verhaal is gebaseerd op het leven van de betovergrootmoeder van de auteur. Deze betovergrootmoeder was een njai, huishoudster annex minnares van een Nederlandse koloniale man, en is ook vanuit haar perspectief geschreven. Tropenbruid van Susan Smit is daarvan een tegenhanger. In Tropenbruid gaat het Amsterdamse weesmeisje Anna in 1907 op zoek naar een beter leven. Toevallig ziet ze een advertentie van een ambtenaar in Nederlands-Indië die een vrouw zoekt. Ze trouwt met de handschoen en stapt vol idealen op de boot naar Batavia. Het klimaat, het gekonkel tussen de ambtenaren die allemaal hogerop willen, alle ongeschreven regels, de omgang met de kinderen van haar man, het valt Anna allemaal zwaar. Dan komt ze erachter dat haar man een Nederlandse vrouw nodig had om promotie te maken en kort daarvoor zijn njai, de moeder van zijn kinderen, heeft weggestuurd. Net als in Lichter dan ik speelt de rechteloosheid van de njai een grote rol. Hoewel we het in het boek van Smit zien vanuit het perspectief van de Nederlandse vrouw kunnen we concluderen dat beide boeken laten zien hoe vrouwen slachtoffer zijn geweest van het koloniale systeem.

Lees dit boek >
 

Mario Giordano, Tante Poldi en de Siciliaanse leeuwen 
Dit is wat je noemt een vrolijke vakantiedetective. Het verhaal speelt op Sicilië en dit boek is het eerste deel uit een reeks. Deel twee, Tante Poldi en de hemelse vruchten, is inmiddels ook verschenen.
Tante Poldi verhuist op 60-jarige leeftijd van München naar een klein dorpje op Sicilië vlakbij de familie van haar overleden man. Tante Poldi is een kleurrijk figuur, een beetje excentriek en dol op mannen in uniform. Ze begint net een beetje te wennen als haar tuinman Valentino verdwijnt. Tante Poldi gaat op onderzoek uit. Natuurlijk struikelt ze over het lijk van Valentino en maakt daardoor kennis met Montana, een zeer aantrekkelijke rechercheur. De politie speurt en onderzoekt maar Tante Poldi vindt dat ze dat veel beter kan. Ze ontmoet en verdenkt allerlei bijzondere personen en probeert iedereen te slim af te zijn. Inclusief rechercheur Montana. Een erg amusante detective.

Dit boek is niet online beschikbaar maar wel te leen bij CODA.

 

Irene van der Aart, De boer op en Uitgemolken 
In 2003, nog voordat het grote publiek ook maar gehoord had van Boer zoekt vrouw, ontmoette cabaretière Irene van der Aart (ze vormde o.a. een cabaretduo met Paulien Cornelisse) boer Gerard op een groepsreis naar Cuba. Ze krijgen een latrelatie en Irene woont en werkt gedeeltelijk in Amsterdam en gedeeltelijk bij Boer in de Achterhoek. In De boer op, gepubliceerd in 2013, lezen we vooral over de verbazing van Irene over de cultuurverschillen tussen stad en platteland. Hilarische observaties die ook heel herkenbaar zijn. Ze realiseert zich dat een boerderij een bedrijf is en niet alleen maar een plek voor schattige dieren. Uitgemolken, uit 2020, is het vervolg. Vanwege Corona woont Irene een tijd fulltime op de boerderij waar ze de wederwaardigheden humoristisch beschrijft. Maar de harde werkelijkheid dient zich ook aan: de regelgeving van de overheid is door de boeren nauwelijks meer uit te voeren. Ze krijgen te weinig geld voor de melk en moeten wel blijven investeren om aan alle regels te kunnen voldoen. Daardoor, gecombineerd met een hernia, stopt Boer met het houden van koeien. Irene beschrijft wat het betekent om te stoppen met een melkveebedrijf dat al generaties in de familie is.

Lees deze boeken >
 

In memoriam
Peter R. de Vries

Nederland werd deze zomer opgeschrikt door de brute moord op Peter R. de Vries. Geschokt en vol ongeloof volgden we het nieuws en op het moment dat dit blog gepubliceerd wordt is het onderzoek nog in volle gang. Zijn boeken zijn online en in CODA Bibliotheek te leen. De ontvoering van Alfred Heineken staat in de online bibliotheek, maar ook de recentere briefwisseling met Gerard Spong PS: dit is vertrouwelijk en Een moord kost meer levens zijn daar te vinden.

Lees deze boeken >
 

In memoriam
K. Schippers

Als je goed om je heen kijkt zie je dat alles gekleurd is.

Deze prachtige dichtregel zegt alles over het werk van K. Schippers. Taalvirtuoos die in het gewone het bijzondere zag en daar een absurdistisch tintje aan gaf. Heel veel romans, verhalenbundels en dichtbundels zijn te leen in de bibliotheek. Nu je het zegt is zijn meest recente titel.

Lees deze boeken >