CODA Boekenblog

Boeken over bibliotheken, boeken en boekhandels hebben bij boekenblogger en bibliothecaris Loes Kroon een streepje voor. Ze maakte voor dit blog een mooie, diverse selectie boeken die allemaal te leen zijn in de onlinebibliotheek. Niet online te leen maar wel het lezen waard:  Penelope Fitzgerald, De boekhandel en Veronica Henry, Echte liefde vind je in de boekhandel.

Tips van Loes #16

Jojo Moyes, De sterrengever
Kentucky 1937. Het conservatieve zuiden van Amerika.  Als de first lady van Amerika stelt dat ook mensen die in afgelegen gebieden wonen recht hebben op zelfontplooiing en toegang moeten hebben tot boeken, valt dat verkeerd bij de zeer conservatieve mannelijke bevolking van een klein mijnwerkersstadje. Vijf vastberaden dames richten een paardenbibliotheek op om met paard en muilezel bewoners in het afgelegen berggebied van boeken te kunnen voorzien. Afkomstig uit verschillende milieus en allemaal met zo hun eigen uitdagingen en problemen, ontwikkelen ze onderling een hechte band. Hun avonturen, de bergbewoners en de woeste natuur zorgen voor een hartverwarmende historische roman over sterke vrouwen die de moed hebben om voor zichzelf en anderen op te komen.

Lees dit boek >

Sophie Green, De leesclub aan het einde van de wereld
De Australische outback in 1978. Geen internet of mobiele telefoons en het leven in dit uitgestrekte gebied is zwaar. Sybil merkt hoe haar schoondochter Kate worstelt met de eenzaamheid. Sybil maakt met haar vriendin Rita een plan en ze besluiten een leesclub op te richten. Twee keer per jaar overbruggen de vijf vrouwen grote afstanden om samen een boek (en hun leven) te bespreken. Ze vertellen om de beurt hun verhaal waardoor de lezer ze goed leert kennen. Mooi verhaal boordevol boeken en liefde voor de literatuur.

Lees dit boek >

Jan Louch, Twee katten in de bibliotheek
Er zijn meerdere boeken over bibliotheekkatten. Een wat oudere titel is bijvoorbeeld die van Vicky Myron over Dewey, de bibliotheekkat. In Twee katten in de bibliotheek schaft een bibliothecaresse vanwege een muizenplaag twee schattige katjes aan die vernoemd worden naar een bekende Amerikaanse boekenleverancier voor bibliotheken, Baker & Taylor. Het bedrijf hoort over de katten en besluit foto’s van de twee katten te maken voor hun promotieposter. Deze poster wordt een grote hit en de katten worden beroemd. Kinderen uit het hele land schrijven brieven aan de katten, die – uiteraard –allemaal beantwoord worden. Heerlijk boek voor katten- en boekenliefhebbers!

Lees dit boek >

Gerbrand Bakker, Jasper en zijn knecht
Gerbrand Bakker koopt in 2012 een huis in de Eifel, waar hij hard werkt aan het vervallen huis en de aanleg van een tuin. Schrijven aan een nieuwe roman kan even niet; hij heeft een writersblock. Voor de gezelligheid neemt hij Jasper, in een hond uit Griekenland, in huis. Jasper is een hond met een eigen wil, die soms uren kwijt is en misschien wel een beetje op zijn baas lijkt. In 2014 begint Bakker aan een dagboek over het reilen en zeilen in de Eifel, de tuin, zijn familie, maar ook over het Nederlandse literaire wereldje waar hij vilein over kan schrijven. In de ontroerende epiloog sterft Jasper. Jasper en zijn knecht (2016) is uitgegeven in de beroemde Privé-domeinserie. Knecht, alleen (2020) is het vervolg en alleen is als sprinter te leen in de bibliotheek.

Lees dit boek >