Sal van Son overleden


Ons bereikte het droevige bericht dat Sal van Son op 98-jarige leeftijd is overleden. Hij was de laatste nog levende oud-medewerker van Het Apeldoornsche Bosch. Deze Joods-psychiatrische instelling werd in de nacht van 21 op 22 januari 1943 abrupt ontruimd door de Duitse bezetter. Bijna 1300 mensen – bewoners en personeel – werden op brute wijze geporteerd naar Auschwitz. Hoewel Sal aarzelde omdat hij niemand in de steek wilde laten, wist hij na aandringen van zijn vader te vluchten. Hij zat daarna twee jaar ondergedoken en verloor zijn familie in de oorlog. Toch kon hij, naar eigen zeggen mede dankzij zijn opvoeding, na de oorlog goed vertellen over de gebeurtenissen.

Op www.apeldoornschebosch.nl/geschiedenis deelt hij zijn verhaal en in Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch neemt zijn verhaal een belangrijke plek in. In CODA Archief wordt zijn verhaal bewaard. 

Wij gaan zijn persoonlijkheid en het warme contact missen. Wij zijn bovendien zeer dankbaar voor de wijze waarop hij de ingrijpende gebeurtenis in zijn persoonlijk leven heeft kunnen delen. 

 

In de documentaire Veilig in het Bosch van Erik Willems en Alex Bakker vertelt Sal van Son aan het woord. U kunt het hier terugkijken (vanaf 00:43).

 

Beeld: Still uit de documentaire Veilig in het Bosch van Erik Willems en Alex Bakker