Middelste Molen meets Moederdag

Middelste Molen meets Moederdag

De Middelste Molen meets Moederdag

Papierfabriek De Middelste Molen aan de Loenense Molenbeek maakt al sinds 1622 papier. Het is de enige papierfabriek in Nederland die nog papier produceert op waterkracht en stoom en die nog in de oude staat bewaard is gebleven. Je kijkt je ogen uit: ontdek het productieproces van oeroud Hollands papier, volg inspirerende workshops en vergeet vooral niet de winkel te bezoeken! Hier vind je vele soorten papier gemaakt van materialen als plantenvezels of stof, maar ook bijvoorbeeld van versnipperd geld en olifantenpoep.

Op dit moment is De Middelste Molen nog gesloten in verband met het coronavirus, maar naar verwachting zullen zij gelukkig voor de zomer weer de eerste bezoekers kunnen ontvangen. Ga voor het echte, authentieke papierscheppen en unieke workshops en cadeaus snel langs bij De Middelste Molen zodra zij weer geopend zijn. Ontdek hier ook het prachtige verhaal van vroeger tot nu.

In de tussentijd kun je thuis alvast aan de slag om papier te maken. Leuk om samen te maken op Moederdag, maar natuurlijk ook voor later. Thuis de smaak te pakken gekregen? Bekijk alvast op de website van De Middelste Molen welke cursussen er worden gegeven door kunstenaars Betty Disco en Miriam van der Linden van papiermakersstudio de Papiertuin en hoe je met kinderen of een groep een leuke ‘papierdag’ op de Veluwe kunt beleven.

 

Aan de slag op of na Moederdag

 Proefjes papier maken en knutselen met recyclebare materialen; leuk om samen te doen met de kinderen op Moederdag (of daarna)! Zelfgemaakt papier kun je niet alleen gebruiken om op te schrijven, maar ook om kaarten van te maken of doosjes mee te versieren. Sommige papiersoorten die De Middelste Molen maakt, zijn zelfs zo bijzonder en kleurrijk dat ze ingelijst kunnen worden voor aan de muur.

Wat heb je nodig?

 • (Oude) theedoeken/dweilen/vaatdoeken
 • Platte zeef (of bijvoorbeeld een schilderijlijstje met een oude panty)
 • Staafmixer
 • Deegroller
 • Bak of schaal waar de zeef in past
 • Oud papier, toiletpapier of eierdozen
 • Eventueel bloemen, draden, oude kleren

Alle benodigdheden (foto 001, 002, 003 en 004), de stappen en resultaten in beeld zien? Bekijk alle foto’s via onderstaande button.

Een hart van papierpulp maken

 1. Scheur flink wat wc-papier in kleine stukjes en giet er een kopje warm water bij. Kijk op de voorbeeldfoto hoeveel je nodig hebt, dit is afhankelijk van de maat van je zeef. 
  Zie foto 005 en 006.
 2. Gebruik een mixer of blender om er papierpulp van te maken.
 3. Smeer een laag papierpulp op de zeef. Strooi er bijvoorbeeld verse bloemblaadjes uit de tuin op en druk de blaadjes aan met een spatel.
  Zie foto 008 en 009.
 4. Til de zeef een beetje op en pers er zo veel mogelijk water uit.
 5. Leg je zeef op de kop op een doekje (in één keer omdraaien). Druk met een spons of een andere doek om nog meer water eruit te krijgen, gebruik daarna nog de deegroller.
  Zie foto 010.
 6. Laat je papier drogen door er nog meer doeken op te leggen. Leg er dan een zware stapel boeken op. Haal na een uur de boeken eraf en droog verder. Als de zon schijnt, leg het dan buiten (zorg dat het niet weg kan waaien).
  Zie foto 011, 012, 013, 014, 015, 016,017, 018.
 7. Tip voor kids (t/m stap 10): knip er een mooie vorm uit (bijvoorbeeld een hart): kleur, teken of verf mooie dingen op het papier. Als je een soort doosje wilt maken, dan moet je de vorm twee keer uitknippen.
  Zie foto 022, 023, 024.

Een kaart van eierdozen maken

 1. Scheur een eierdoos in stukken en doe er warm water bij. Gebruik een mixer of blender om er papierpulp van te maken. Hoe wateriger je pulp, hoe dunner je papier wordt.
  Zie foto 05, 05a.
 2. Doe de zeef in de schaal en giet er papierpulp in.
  Zie foto 06, 07, 07a.
 3. Leg doeken op het aanrecht, laat de zeef hierop uitlekken. Leg een doek op de pulp en duw erop.
  Zie foto 08, 09.
 4. Keer de zeef om op een doek, leg er nog extra doeken op en rol het extra vocht eruit met een deegroller (of een glazen fles bijvoorbeeld).
  Zie foto 10, 11.
 5. Hang de doek waar het papier nu op geplet is aan de waslijn. Als het papier droog is, haal je het voorzichtig van de doek.
  Zie foto 12, 13.
 6. Snijd het papier op maat. Wanneer je er een kaart van wilt maken en het papier best dik is, kun je met de achterkant van een mes een deukje in het papier maken (dat heet rillen). Vouw de kaart daarna om de liniaal.
  Zie foto 14, 15, 16.
 7. Schrijf de kaart: aan je moeder of voor iemand anders die speciaal voor je is.
  Zie foto 17.

Papier op de Veluwe

Wist je dat er al heel lang papier gemaakt wordt in Apeldoorn en omgeving? Rond 1740 waren er al wel 168 papiermolens op de Veluwe! Nog steeds staan er grote papier- en kartonfabrieken in Loenen en Eerbeek. Waarom waren er zo veel papiermolens? Om papier te maken heb je een constante aanvoer nodig van schoon water. Met wateren vezels (van bijvoorbeeld hout en textiel) maak je pulp; uit deze pulp kun je met een zeef papier scheppen. Ook gebruik je de waterkracht van de stromende beek om het waterrad aan te drijven om machines aan de gang te brengen zonder elektriciteit. Op de Veluwe zijn heel veel beken en sprengen (gegraven beken).

Papier maken

Met bloemen

Do it yourself

Voor Moederdag!

Ontdek De Middelste Molen