Jan van Goyen (1596 - 1656)

Jan van Goyen (1596 - 1656)

Jan van Goyen

Jan van Goyen reisde gedurende zijn gehele schilderscarrière met zijn schetsboek door de Republiek, waar hij bekende plaatsen op papier vereeuwigde, die hij later vaak op doek in zijn atelier uitwerkte. Als schilder was hij enorm productief, van zijn hand zijn ongeveer 1200 schilderijen en 800 tekeningen bekend. Hij trok niet alleen diverse malen naar Gelderland, maar maakte ook studiereizen naar Frankrijk en Duitsland.

Gezicht op het Valkhof in Nijmegen

In ‘Gezicht op het Valkhof in Nijmegen’ brengt Van Goyen de grens tussen stad en rivier prachtig in beeld. De indrukwekkende Valkhofburcht steekt af tegen de Waal die zich vanuit de verre horizon uitstrekt langs de stadsmuur van Nijmegen. Tussen 1633 en 1654 schilderde Van Goyen wel dertig versies van de Valkhofburcht. Het was één van zijn meest succesvolle onderwerpen. Vermoedelijk baseerde hij het doek op een tekening, die hij tijdens een reis naar Nijmegen begin jaren ’30 maakte.

Gelderland Grensland

CODA Museum presenteert in het kader van het erfgoedfestival ‘Over Grenzen van Gelderland’ van 17 juni tot en met 23 september 2018 Gelderland Grensland. Deze tentoonstelling brengt landschapschilderkunst van de zeventiende tot en met de twintigste eeuw samen. Een uitgelezen kans om door de provincie Gelderland te reizen aan de hand van meesterwerken uit vier eeuwen schilder- en tekenkunst! Lees meer over Gelderland Grensland.

Beeld: Jan van Goyen, Gezicht op het Valkhof in Nijmegen, 1641, olieverf op doek, collectie Rijksmuseum